Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sportul ca metoda de a incetini aparitia osteoporozei

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 4 februarie 2020 Ultima actualizare: 4 februarie 2020

Osteoporoza este o boala degenerativa care se caracterizeaza prin pierderea masei osoase. De regula aceasta afectiune se intalneste la persoanele in varsta, insa exista situatii in care demineralizarea osoasa poate sa apara si la varste mai tinere. Consecinta pierderii de masa osoasa este aparitia fracturilor de fragilitate. Osteoporoza poate fi silentioasa din punct de vedere simptomatic o perioada indelungata, motiv pentru care pot trece ani pana la diagnosticarea bolii.

Prima etapa in cazul pierderii de masa osoasa este osteopenia, aceasta fiind urmata de instalarea osteoporozei. In aceasta situatie, la cel mai mic impact (care la o persoana cu un sistem osos integru nu ar avea nici un efect) osul fragil se rupe iar procesul de vindecare este anevoios si intarziat.

Sportul ca metoda de a incetini aparitia osteoporozei

Sportul-aliatul aparatului osos sanatos

Multi pacienti diagnosticati cu osteoporoza traiesc cu senzatia ca aceasta afectiune le contraindica efectuarea unei activitati fizice. Teama de a face o fractura este justificata, insa luarea tuturor masurilor de precautie atunci cand faceti sport si consultul medicului anterior inceperii activitatii fizice sunt etape esentiale atunci cand vreti sa va mentineti sanatosi.

Studii recente au demonstrat faptul ca exercitiile fizice reduc riscul de cadere si de fracturare. Prin efectuarea in mod regulat a unei activitati fizice veti creste forta si rezistenta musculaturii ceea ce va putea amortiza socul in cazul unui posibil accident. In plus, cercetatorii au demonstrat faptul ca densitatea minerala osoasa poate fi crescuta cu ajutorul miscarii.

Ce sporturi sunt recomandate

Inainte de a incepe un antrenament sportiv este bine sa va sfatuiti cu medicul curant. Testarea densitatii minerale osoase va putea sa ofere acestuia o evaluare corecta a structurii osului dar si a riscului de osteoporoza si fractura. Pentru pacientii care au fost diagnosticati cu aceasta afectiune sunt recomandate urmatoarele forme de miscare: aerobic, yoga, stretching si pilates. Exercitiile de rezistenta au ca obiectiv cresterea fortei si masei musculare. Indiferent ce fel de activitate sportiva alegeti nu uitati de perioada de incalzire. Este obligatoriu sa incepeti in mod gradual exercitiile fizice pentru a nu suprasolicita aparatul osos. De asemenea, consultarea unui kinetoterapeut este extrem de importanta. Acesta va poate recomanda in mod tintit exercitiile fizice cele mai potrivite in functie de stadiul bolii.

Chiar daca sportul, in general, este benefic pentru sistemul osos, in cazul pacientilor cu osteoporoza sunt cateva activitati fizice care ar trebui evitate. Sariturile, alergarea solicitanta si activitatile cu impact puternic pot duce la aparitia fracturilor. In plus va recomandam sa evitati acele exercitii care presupun indoiri si rasuciri (flexia excesiva a trunchiului, aplecarile).

Osteoporoza necesita urmarire periodica si tratament medicamentos. Alaturi de acestea, sportul si alimentatia bogata in produse ce contin calciu si vitamina D va vor ajuta sa va mentineti integritatea aparatului osos.