Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sportul si performantele intelectuale

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 22 iulie 2019 Ultima actualizare: 22 august 2019

Efectuarea unei activitati sportive in mod regulat este una din cele mai eficiente solutii pentru a ne mentine sanatosi. Dictonul latin Mens sana in corpore sano vine in sprijinul acestei idei, fiind sloganul celor care doresc sa aiba o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Cei mai multi dintre noi practicam o activitate sportiva pentru a scapa de kilogramele in plus si pentru a tonifia cele mai importante grupe musculare. Fara sa ne dam seama, starea noastra psihica si performantele intelectuale sunt influentate intr-o maniera pozitiva in urma fiecarui antrenament sportiv.

Legatura dintre sport si creier

Practicarea sportului de 3-4 ori pe saptamana (cel putin jumatate de ora, ideal 45 de minute) influenteaza capacitatea intelectuala. In timpul exercitiilor fizice, cresterea pulsului si sporirea oxigenarii creierului sunt raspunzatoare pentru imbunatatirea starii psihice. In acest sens, atragem atentia asupra importantei alegerii celor mai eficiente tipuri de activitati sportive pentru a avea un beneficiu din punct de vedere intelectual. Astfel, sporturile practicate in natura (drumetiile, inotul, mersul cu bicicleta) sunt printre cele mai recomandate activitati din punct de vedere al impactului pozitiv asupra creierului.

Sportul ne mentine tineri

Cu totii vrem sa ne mentinem in forma, indiferent de varsta. Alimentatia corecta, stilul de viata sanatos si practicarea unei activitati sportive in mod regulat reprezinta reteta celor care vor sa atinga acest deziderat. Cercetatorii sustin faptul ca persoanele care practica o activitate sportiva intretin bunul mers al activitatii cognitive si oxigenarea corecta a creierului. In acest fel, procesele degenerative care au loc la nivelul sistemului nervos pot fi incetinite.

Sportul in copilarie

Desi orele de sport din curricula scolara sunt de multe ori inlocuite cu alta materii sau se practica scutirea medicala de la aceastea, este important de retinut faptul ca sportul contribuie in mod cert la dezvoltarea armonioasa a celor mici. In plus, capacitatea de concentrare si memoria celor mici sunt si ele influentate in mod pozitiv daca acestia sunt implicati intr-una sau mai multe activitati sportive. Si, nu in ultimul rand, spiritul de echipa si corectitudinea sunt notiuni pe care cei mici le pot invata practicand un sport, notiuni ce reprezinta fondul adultului de mai tarziu.

Sportul poate preveni bolile degenerative neurologice

Exista publicatii care ridica problema legaturii dintre sport si preventia bolilor degenerative neurologice de tipul dementei si a bolii Alzheimer. Consecintele practicarii unei activitati sportive pe termen lung sunt scaderea in greutate, mentinerea in limite normale a profilului lipidic si preventia bolilor cardiovasculare. Cu alte cuvinte, persoanele care fac sport au un risc mai mic de a dezvolta ateromatoza (placi de grasime la nivelul vaselor), aceasta fiind implicata in aparitia dementei la persoanele varstnice.

In concluzie, pentru a va mentine tineri si pentru a stimula capacitatea cognitiva va recomandam sa incorporati in rutina zilnica orice forma de activitate fizica. Dupa doar cateva saptamani de sport veti avea un tonus general mai bun, somnul va fi mai odihnitor si veti avea pofta de viata.