Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tineti sub control tensiunea arteriala: cand si cum se masoara

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 18 septembrie 2018 Ultima actualizare: 17 februarie 2022

Hipertensiunea arteriala este o problema de sanatate cu care se confrunta din ce in ce mai multa lume. Cresterea in greutate, stilul de viata nesatatos, sedentarismul, fumatul si diabetul zaharat sunt doar cativa dintre factorii de risc implicati in aparitia acestei afectiuni.

In plus, desi se credea ca hipertensiunea arteriala este o boala doar a pacientilor vartnici, este bine de stiut faptul ca exista si persoane tinere care se confrunta cu aceasta problema.

Monitorizarea tensiunii arteriale 

Atat pentru cei care se cunosc cu hipertensiune arteriala, cat si pentru cei la care exista doar suspiciunea, este important de monitorizat in dimamica valorile tensiunii arteriale.

Oscilatiile de tensiune si cresterile majore ale acesteia pot fi depistate daca va masurati tensiunea zilnic (dimineata si seara). Aparatele actuale de tensiune prezinta memorie, astfel incat veti avea o evidenta a tensiunilor, pe care puteti ulterior sa o comunicati medicului curant. In acest fel, in functie de variatiile tensiunii arteriale medicul se va pronunta fie pentru efectuarea altor analize, fie pentru modificarea tratamentului.

Masurare corecta a tensiunii arteriale

Desi pare usor, trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte inainte de a va monitoriza tensiunea.

•  Va recomandam sa nu va luati tensiunea cand sunteti stresat sau dupa un efort fizic intens.
• Este bine sa stati jos, intr-o pozitie comoda, timp de 3-5 minute anterior masurarii tesiunii.
•  Mana la care fixati manseta este bine sa fie sprijinita de manerul unui scaun, intr-o pozitie cat mai relaxata.
• Este de preferat sa nu beti alcool sau sa fumati inainte de a va monitoriza tensiunea.
• Desi nu se practica in mod uzual, este indicat sa va monitorizati tensiunea arteriala la ambele maini, intrucat exista situatii in care apar diferente considerabile intre acestea.

O alta problema notabila este hipotensiunea ortostatica sau pe intelesul tutoror scaderea tensiunii in momentul ridicarii in picioare. Aceasta problema mai asociaza de obicei  ameteala si tulburari vizuale-ambele mai mult sau mai putin suparatoare.

Pentru a determina daca va confruntati cu o astfel de problema, este bine ca tensiunea arteriala sa fie monitorizata atat in pozitia culcat, cat si la scurt timp dupa ce v-ati ridicat in picioare.

Ce inseamna hipertensiune arteriala

In mod normal, tensiunea arteriala trebuie sa fie sub valoarea de 140/80 mmHg. Exista situatii in care o persoana reactioneaza la un stres prin cresterea tensiunii peste aceasta valoare.

Mai mult decat atat, exista si notiunea de tensiune arteriala de halat alb, care apare in momentul in care pacietii sunt stresati la vederea cadrelor medicale sau a spitalului.

In restul timpului insa, acestia prezinta valori absolut normale ale tensiunii arteriale. O singura valoare crescuta a tensiunii arteriale nu pune diagnosticul de hipertensiune, insa repetarea valorilor crescute necesita evaluare medicala de specialitate, teste suplimentare, analize de sange si initierea unui tratament antihipertensiv.

Controlul valorilor crescute ale tensiunii arteriale este foarte important, deoarece pacientii care se confrunta cu aceasta problema au un risc mai mare de a dezvolta accidente vasculare cerebrale sau alte complicatii cardiovasculare.