Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tot ce trebuie sa stiti despre alopecie

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 decembrie 2019 Ultima actualizare: 16 decembrie 2019

Alopecia sau caderea parului este o problema suparatoare care poate avea numeroase cauze. Atat barbatii cat si femeile pot prezenta caderea parului, difuza sau cu caracter circumscris. Alopecia poate fi explicata prin aparitia unei inflamatii cronice care in timp duce la lezarea firului de par cu caderea acestuia. In mod normal se pot pierde intre 50 si 100 de fire de par pe zi. Caderea va fi ulterior inlocuita prin cresterea de la nivelul aceluiasi folicul pilos a unui nou fir.

Tot ce trebuie sa stiti despre alopecie

Care sunt cauzele alopeciei?

Autoimunitatea este o posibila cauza a caderii parului. In acest sens alopecia areata este o afectiune in care raspunsul exagerat al sistemului imunitar va duce la afectarea foliculilor pilosi si aparitia zonelor circumscrise fara par. Intrucat bolile autoimune se pot asocia intre ele, pacientii diagnosticati cu alopecie areata pot sa mai prezinta si alte afectiuni al carui substrat este raspunsul exagerat al sistemului imunitar (tiroidita auroimuna, dermatita atopica, vitiligo, etc).

Alopecia de tractiune reprezinta in momentul de fata o cauza relativ frecvent intalnita intrucat numeroase femei recurg la extensii de par sau diverse metode de infrumusetare care presupun strangerea parului sau pieptanarea excesiva.

Alopecia androgenica poate sa afecteze atat barbatii cat si femeile. De regula zona afectata este cea fronto-parietala. In general in cazul sexului masculin aceasta forma de alopecie poate sa apara in tinerete avand predispozitie genetica.

Afectiunile fungice (tinea capitis) pot produce caderea parului dar si aparitia unor cruste eritematoase care se pot extinde la nivelul scalpului.

Stresul, fumatul, alcoolul in exces si folosirea produselor cosmetice pentru par de tipul vopselelor, sunt posibile cauze ale pierderii parului. Si nu in ultimul rand afectiunile tiroidiene (dezechilibrele hormonilor tiroidieni) sunt citate ca fiind implicate in aparitia alopeciei.

Ce este de facut in cazul alopeciei?

In cazul in care observati caderea parului care asociaza mancarimi sau aparitia unor iritatii la nivelul scalpului va recomandam sa mergeti la medicul dermatolog pentru un consult si teste suplimentare. Printre manevrele la care este posibil sa fiti supus in urma consultului dermatologic se numara si prelevarea de tesut de la nivelul scalpului pentru a decela prezenta sau absenta unei infectii. Totodata evaluarea corecta a unui pacient cu alopecie in vederea stabilirii diagnosticului si a unei conduite terapeutice eficiente va presupune efectuarea unor analize de sange (analize uzuale dar si dozari hormonale de tipul hormonilor tiroidieni si a celor androgeni in cazul femeilor). Evaluarea terenului autoimun al pacientului este de real ajutor pentru a exclude diagnosticul de alopecie areata.

Sfaturi utile

  • Evitati utilizarea gelului, a spumei si tratamentele cosmetice pentru par (vopsit).
  • Folosirea frecventa a uscatorului poate sa dauneze si sa usuce parul.
  • Folositi intotdeauna un sampon care se potriveste tipului de par pe care il aveti (gras, uscat)
  • Evitati fumatul si alcoolul.
  • Alimentatia bogata in fructe si legume proaspete va aduce organismului vitaminele si mineralele necesare pentru a avea un par bogat.