Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Boala lyme manifestari clinice

Boala Lyme: manifestari clinice, diagnostic si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 15 aprilie 2024 Ultima actualizare: 15 aprilie 2024

Lyme este o boala infectioasa transmisa de capuse, reprezentand o provocare semnificativa in domeniul sanatatii publice. Cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi, boala Lyme necesita o recunoastere timpurie si tratament adecvat pentru a preveni complicatiile pe termen lung. Este cea mai frecventa boala transmisa de capuse in emisfera nordica si, din cauza naturii sale si a spectrului larg de simptome, diagnosticul si tratamentul pot fi provocatoare. De aceea, este important sa cunoastem detalii cat mai semnificative despre manifestarile clinice din boala Lyme, metodele de diagnostic si optiunile de tratament disponibile.

Boala Lyme - Manifestari clinice

Manifestarile clinice ale bolii Lyme variaza in functie de stadiul bolii, de la simptome initiale usoare pana la complicatii serioase pe termen lung. In faza initiala, cel mai comun semn de boala Lyme este eritemul migrans, o eruptie cutanata caracteristica in forma de tinta, care apare la locul muscaturii de capusa. Desi acest simptom nu este prezent in toate cazurile, el este adesea insotit de febra, oboseala, dureri de cap si dureri musculare si articulare. Pe masura ce boala Lyme progreseaza, simptomele se pot extinde spre manifestari neurologice, cardiace si articulare severe.

Boala Lyme - Diagnostic

Manifestarile clinice ale bolii Lyme se impart in trei stadii principale:

  • timpuriu localizat;
  • timpuriu diseminat;
  • tardiv.

Initial, eruptia cutanata circulara, cunoscuta sub numele de eritem migrans, apare la aproximativ 70-80% dintre persoanele infectate si este, adesea, insotita de simptome precum febra, frisoane, oboseala, dureri de cap, umflare a ganglionilor limfatici si dureri musculare si articulare.

Fara tratament, boala Lyme poate progresa catre stadiul diseminat, afectand inima, sistemul nervos si alte parti ale corpului. Simptomele pot include palpitatii, dureri in piept, dificultati de respiratie, artrita, dureri severe si oboseala persistenta. In stadiul tardiv, simptomele pot deveni cronice.

Diagnosticarea bolii Lyme se bazeaza pe evaluarea clinica combinata cu teste de laborator. Testele serologice sunt utilizate frecvent pentru a detecta prezenta anticorpilor impotriva bacteriei Borrelia burgdorferi. Initial, se efectueaza un test ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay), urmat, in cazul unui rezultat pozitiv sau echivoc, de un test de confirmare Western blot. Este crucial sa se recunoasca faptul ca testele serologice pot sa nu detecteze infectia in stadiile foarte timpurii, ceea ce face ca istoricul de expunere la capuse si simptomatologia clinica sa joace un rol cheie in stabilirea diagnosticului.

Boala Lyme - Metode de tratament

Tratamentul timpuriu si adecvat este esential pentru a preveni progresia bolii Lyme si complicatiile asociate cu aceasta. Doxiciclina, amoxicilina si cefuroxima axetil sunt printre cele mai frecvent prescrise antibiotice. Tratamentul standard consta in administrarea de antibiotice, doxiciclina fiind adesea alegerea preferata pentru adulti si copii peste varsta de 8 ani. Pentru pacientii cu alergii la doxiciclina sau pentru femeile insarcinate, amoxicilina sau cefuroxima axetil sunt alternative eficiente. In cazurile de boala Lyme diseminata sau cu afectare neurologica, poate fi necesar tratamentul intravenos cu ceftriaxona. Este important ca pacientii sa inceapa tratamentul cat mai curand posibil dupa diagnosticare pentru a maximiza eficacitatea acestuia.

Tratamentul pentru boala Lyme depinde si de stadiul si severitatea bolii. In majoritatea cazurilor, administrarea de antibiotice orale timp de 2-4 saptamani este eficienta pentru eliminarea infectiei in stadiile sale timpurii. Pentru cazurile avansate sau pentru manifestarile neurologice, poate fi necesar tratamentul intravenos cu antibiotice. Pe langa tratamentul antibiotic, managementul simptomatic poate include medicamente pentru durere si terapie fizica pentru cei cu artrita post - Lyme.

Boala Lyme - Preventie

Prevenirea bolii Lyme se concentreaza pe evitarea muscaturilor de capuse si pe eliminarea habitatului capuselor din jurul caselor si spatiilor de joaca. Utilizarea de imbracaminte protectoare, aplicarea repelentilor pe piele si haine si examinarea corporala dupa expunerea in zone cunoscute ca fiind populate de capuse sunt masuri esentiale de preventie. Educarea publicului in legatura cu recunoasterea eruptiei cutanate eritem migrans si despre importanta tratamentului timpuriu poate reduce semnificativ impactul bolii Lyme.

Specialistii va recomanda sa evitati pe cat posibil zonele cu iarba inalta si pe cele cu tufisuri, indiferent daca acestea sunt in curtea dumneavoastra sau undeva in natura, unde mergeti sa va plimbati sau sa va relaxati. Alegeti sa purtati pantaloni lungi (ideal, introdusi in sosete) si bluza cu maneci lungi, precum si o palarie (ba chiar si manusi daca nu vi se pare prea mult). Atunci cand ajungeti acasa dupa o deplasare in natura, recomandat este sa va controlati hainele si apoi sa le spalati cu apa fierbinte. Trebuie sa va observati si corpul dupa o astfel de deplasare, ba chiar si dupa ce ati stat in propria curte, si apoi sa va spalati pentru a reduce riscul de a ajunge sa suferiti de boala Lyme.

Boala Lyme este o conditie complexa, ale carei manifestari clinice variate necesita o abordare atenta pentru diagnosticare si tratament. Recunoasterea timpurie si interventia medicala adecvata sunt cruciale pentru prevenirea progresiei bolii si a complicatiilor pe termen lung. Educarea publicului si masurile de prevenire joaca, de asemenea, un rol esential in combaterea acestei boli. Prin intelegerea profunda a manifestarilor clinice, optiunilor de diagnostic si tratamentului pentru boala Lyme, putem imbunatati managementul acestei afectiuni provocatoare.

Articole similare
Afectiuni care pot cauza dureri musculare (mialgii). Remedii pentru dureri musculare
Durerile musculare, cunoscute si sub denumirea de mialgii, sunt urmari ale unei hipertonii musculare, a unui traumatism, a unei boli acute sau cronice de origine infectioasa sau autoimuna. Pentru dureri musculare se apeleaza la analgezice locale sau generale/ decontracturante. Dureri musculare (mialgii) – generalitati Durerea musculara poate varia ca intensitate: durere musculara uso...
23 februarie 2023
Edited 23 februarie 2023
citește articolul
Cum sa te aperi de muscaturile de insecte?
Insectele reprezinta aproximativ 40-50% din toate speciile cunoscute, fiind descrise peste un milion de specii. Cele mai multe muscaturi de insecte sunt inofensive, desi provoaca uneori disconfort. Intepaturile de insecte precum albinele sau viespile sunt dureroase, iar cele de tantari si purici provoaca prurit (mancarime). In plus, este bine cunoscut faptul ca intepatura multor insecte (tanta...
16 iunie 2022
Edited 16 iunie 2022
citește articolul
Bradicardie (puls mic) - cauze, diagnostic, tratament
Diagnostigul de bradicardie este stabilit de catre medic atunci cand pulsul este considerat prea lent, si anume in situatia in care frecventa cardiaca are o valoare mai mica de 60 de batai pe minut. Valoarea normala a frecventei cardiace la o persoana aflata in stare de repaus este cuprinsa intre 60 si 100 de batai pe minut. De cele mai multe ori, atunci cand inima bate mai rar, persoana respe...
31 august 2021
Edited 20 octombrie 2021
citește articolul
Muscatura de capusa: preventie, boli asociate, solutii

Sezonul cald imbie oamenii sa mearga cu talpile goale prin iarba, sa plece la plimbare prin parcuri, prin padure sau la munte. Cu totii vrem sa profitam de vremea frumoasa si de vacante, insa trebuie sa avem grija sa ne protejam de capuse. Acestea reprezinta un pericol real, care ne pandeste in zonele cu vegetatie. Capusele pot ajunge la om si altfel, anume prin contactul cu animale (caini, pisici, etc.) Perioada de varf in care trebuie sa fim atenti din acest punct de vedere o constituie primavara si lunile de vara. 

2 octombrie 2017
Edited 16 iunie 2023
citește articolul