Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Bursita la umar - cauze, simptome si tratamente eficiente

Bursita la umar - cauze, simptome si tratamente eficiente

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 17 mai 2024 Ultima actualizare: 26 iulie 2024

Pentru a intelege mai bine in ce consta afectiunea cunoscuta sub denumirea de bursita vom explica pentru inceput ce sunt bursele. Bursele sunt saculeti mici care contin lichid sinovial (are rol lubrefiant) si sunt localizate la nivelul articulatiilor. Rolul lor este cel de a facilita miscarea si de a reduce frecarea dintre componentele care formeaza articulatia- oase, tendoane, ligamente, piele, muschi si de a amortiza socurile la care ar putea fi expuse articulatiile.

Ce este bursita?

Bursita este o inflamatie acuta sau cronica care afecteaza bursele, limitand capacitatea de miscare a articulatiei. Leziunile si suprasolicitarea articulatiilor (umar, genunchi, etc.) pot duce la acumulare in exces de lichid in burse ceea ce declanseaza afectiunea numita bursita.

 

In functie de cauza, durata si severitatea afectiunii bursita la umar poate fi:

  • Acuta - apare brusc, in urma unei leziuni sau a unui traumatism. Durerea se simte la mobilizarea umarului si la palparea lui;
  • Cronica - apare in urma episoadelor repetitive de bursita acuta sau a leziunilor recurente. Bursita cronica netratata poate duce la slabirea functiei umarului si bratului si se asociaza si cu dureri de gat sau de cot;
  • Infectioasa - este rar intalnita, dar exista posibilitatea infectarii bacteriene. Zona umarului se inroseste si poate fi calda la atingere. Durerea la nivelul umarului este severa si poate fi insotita de febra.

Bursita la nivelul umarului - cauze si factori de risc

Principalele cauze pentru aparitia bursitei la umar sunt suprasolicitarea si traumatismele umarului care duc la iritarea si inflamatia bursei.

Miscarile repetitive care presupun ridicarea sau miscarea umarului au ca urmare frecarea excesiva a structurilor osoase si tesuturile umarului, rezultand inflamarea bursei.

Alte cauze pentru bursita la umar sunt leziunile obtinute in urma loviturilor/ caderilor ce pot provoac inflamatia bursei.

Factorii de risc pentru bursita umarului sunt afectiunile medicale care predispun la aparitia inflamatiei, precum:

In afara factorilor de risc de natura medicala trebuie sa mai precizam factorii legati de locurile de munca ce presupun miscari repetitive la nivelul umarului si suprasolicitarea fizica: ex. munca in domeniul constructiilor.

Sportivii care practica baschet sau volei sunt predispusi la aparitia bursitei la umar, din cauza miscarilor repetitive de ridicare a mainii si in aceeasi categorie intra si persoanele care fac exercitii fizice ce presupun ridicarea greutatilor.

Bursita umarului - simptome si manifestari clinice

In functie de tipul de bursita (acuta, cronica sau infectioasa) si de severitate simptomele resimtite pot fi:

  • durere la nivelul umarului ce debuteaza brusc sau treptat, de intensitate usoara la inceput, dupa care poate creste;
  • rigiditate la nivelul umarului sau edem;
  • dificultate la miscarea umarului;
  • durere nocturna, cand pacientul cu bursita doarme pe partea cu umarul afectat;
  • la ridicarea umarului deasupra capului se simte o durere intensa, ascutita;
  • umflarea umarului (in bursita cronica), stare ce persista;
  • senzatie de caldura la nivelul umarului.

Bursita umar - protocol de diagnostic

Daca ati suferit un accident la nivelul umarului sau daca munca de zi cu zi presupune miscari repetitive si aveti o durere persistenta la nivelul umarului este recomandat sa apelati la un medic pentru o diagnosticare corecta a problemei pe care o aveti.

Primii pasi vor fi anamneza si examinarea fizica a umarului, dupa care medicul poate recomanda efectuarea:

  • analizelor de sange - pentru a confirma sau exclude existenta altor afectiuni;
  • unei ecografii - care poate arata dimensiunea bursei si nivelul de lichid acumulat;
  • unei radiografii - pentru evaluarea structurii osoase si evaluarea modificarilor cauzate de bursita la nivelul structurii. Radiografia poate evidentia si existenta unor calcificari, semne ale bursitei cronice sau recurente;
  • RMN-ului - pentru perspectiva pe care o poate oferi asupra tesuturilor moi si a structurilor articulare ale umarului.

Tratament pentru bursita umarului

Ca si in cazul simptomelor, tratamentul bursitei la umar se face in functie de tipul si severitatea afectiunii si bineinteles in functie de istoricul medical al pacientului.

Ca in majoritatea afectiunilor de la nivelul articulatiilor se pot aplica comprese reci pentru 15-20 de minute la intervale de 3-4 ore pentru reducerea inflamatiei si se limiteaza efortul fizic al zonei afectate.

Tratamentul poate fi chirurgical sau non-chirurgical, in functie de cauza care a declansat bursita la umar si de severitatea acesteia.

Tratamentul non-chirurgical consta in:

  • Sedinte de fizioterapie;
  • Administrare de corticosteroizi pe cale orala;
  • Tratament injectabil cu corticosteroizi;
  • Prescrierea tratamentului cu antibiotice in cazul bursitei infectioase.

Daca starea pacientului cu bursita la umar se agraveaza chiar si cu tratament medicamentos medicul specialist poate recomanda interventie chirurgicala- artroscopie- procedura minim invaziva.

Bursita umarului - complicatii

Daca aveti dureri la nivelul umarului care nu cedeaza si nu dispar in termen de cateva zile apelati neaparat la medic pentru a evita urmatoarele potentiale complicatii:

  • In cazul in care aveti bursita la umar infectioasa si nu o tratati exista riscul ca infectia sa afecteze si componentele adiacente articulatiei sau chiar sangele;
  • In cazul bursietelor aseptice (acuta si cronica) netratate riscul ca celelelalte structuri articulare de la nivelul umarului- ligamente, tendoane sa fie afectate este foarte mare; exista risc major de rupere a ligamentelor si/sau tendoanelor.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni dezvoltarea bursitei la umar este recomandat:

  • repaosul si odihna dupa activitati ce solicita miscarea repetata a umerilor;
  • inaintea efortului fizic sportiv se fac exercitii de incalzire pentru a pregati muschii si articulatiile umerilor;
  • efectuarea exercitiilor de intindere si de intarire a musculaturii umerilor.