Ce este osteoporoza
Osteoporoza face ca oasele sa devina mai fragile si este o afectiuna care se manifesta frecvent in cazul multor pacienti. Oasele pot sa devina atat de fragile incat se pot fractura din cauza unei caderi usoare, si chiar din cauza unei aplecari si a unei tuse mai puternice. Fracturile de la nivelul soldului, de la incheietura mainii sau de la nivelul coloanei vertebrale sunt cele frecvente dintre cele favorizate de osteoporoza.
Trebuie sa avem in vedere faptul ca oasele sunt de fapt tesuturi vii, care sunt inlocuite si afectate constant. Atunci cand procesul de regenerare a osului nu tine pasul cu degradarea osoasa, se instaleaza ostoporoza. Este o boala care poate sa afecteze pe oricine, indiferent de sex sau de rasa. Cu toate acestea, cel mai mare risc de a dezvolta osteoporoza il au femeile albe si cele asiatice, mai ales cele care au trecut de menopauza. Din fericire exista mai multe feluri in care poate fi prevenita osteoporoza si in care oasele slabe pot fi intarite, ca de exemplu un regim alimentar sanatos, exercitii fizice sau medicamente specifice acestei afectiuni.
CUPRINS
Osteoporoza – informatii generale
Osteoporoza – simptome
Osteoporoza – cauze
Produse pentru osteoporoza in oferta Catenapascupas.ro
Osteoporoza – informatii generale
Osteoporoza aduce o scadere a densitatii osoase si, ca urmare a acestui fenomen, oasele devin mai fragile. Este vorba despre o tulburare la nivelul intregului schelet, care cauzeaza slabirea osului, favorizand astfel producerea frecventa a unor fracturi. Numele afectiunii vine din limba greaca, „osteon” insemnand „os” iar „porosis” insemnand „poros”. Pierderea calciului din oase poate fi rezultatul unor dereglari metabolice care apar in functie de varsta si de unii hormoni, ca urmare a unui dezechilibru major. Duritatea tesutului din care este alcatuit osul este data de structura asemanatoase unui fagure, iar in cazul pacientilor cu osteoporoza acele spatii cresc, urmarea fiind scaderea densitatii osoase si deci un os mai fragil.
Oasele normale au in alcatuirea lor colagen, calciu si proteine, care contribuie la rezistenta osului. In situatia pacientilor cu osteoporoza, fracturile pot surveni in urma unor leziuni destul de minore, care nu ar putea duce la ruperea unui os in cazul unei persoane sanatoase. Aceste fracturi se pot manifesta ca si crapaturi, asa cum se intampla in situatia unei fracturi de sold, sau ca un colaps atunci cand este vorba despre o fractura de compresie a vertebrelor din coloana vertebrala.
Osteoporoza – simptome
Osteoporoza este o afectiune ale carei simptome nu sunt mereu clare. Sunt situatii in care simptomele se pot manifesta sub forma unor dureri de spate, pe care putem usor sa credem ca le avem din alt motiv. Pot aparea dureri la nivelul soldului si la nivelul oaselor mai lungi. Nu exista o continuitate a acestor dureri, ele aparand si disparand din senin, si tocmai de aceea tindem sa nu le dam prea mare importanta.
Un alt simptom al osteoporozei poate fi si scadera in inaltime, problema care poate sa apara in special in cazul pacientilor care au depasit varsta de 50 de ani. Poate sa se manifeste o tendinta de a sta intr-o pozitie cocosata si poate aparea si colapsul vertebral la nivelul cutiei toracice.
Fragilitatea unghiilor poate fi de asemenea un indicator pentru deficitul de calciu, insa indirect. Tocmai pentru ca evolutia bolii nu este insotita de niste simptome evidente, diagnosticarea osteoporozei ajunge sa aiba loc dupa ce deja au aparut anumite fracturi.
Osteoporoza – cauze
Cauzele care declanseaza osteoporoza nu sunt cunoscute exact, insa este clar felul in care apare boala. Masa osoasa a organismului uman se formeaza cel mai mult in perioada copilariei si a adolescentei, atunci cand oasele cresc, devenind din ce in ce mai puternice si mai lungi. Este un ritm pe care organismul uman il mentine pana aproximativ in jurul varstei de 25 – 30 de ani, aceasta fiind perioada in care masa osoasa atinge apogeul. Odata cu depasirea acestei varste, oasele intra intr-o perioada in care se vor distruge si se vor regenera; este un proces care permite ca oasele sa ramana constant sanatoase.
Echilibrul distrugere –regenerare se pastreaza pana aproximativ in jurul varstei de 40 – 50 de ani, cand sufera modificari din cauza faptului ca tesutul osos nu mai poate fi inlocuit intr-un ritm la fel de rapid ca cel in care este indepartat. Din cauza pierderii efectului de protectie pe care il asigura estrogenul, osteoporoza se manifesta de multe ori in primii ani de dupa menopauza ai femeilor.
Intr-o oarecare masura, riscul de aparitie a osteoporozei are legatura si cu volumul de masa musculara pe care o persoana il atinge pana sa implineasca varsta de 30 de ani. Posibilitatile ca cineva sa ajunga sa sufere de osteoporoza odata cu inaintarea in varsta sunt cu atat mai putine cu cat masa osoasa acumulata pana la 30 de ani este mai mare.
Osteodensiometria poate sa ofere informatii relevante care sa ajute la o estimare cat mai corecta a riscului de posibile fracturi pentru o perioada de aproximativ 10 ani, iar tratamentul recomandat trebuie sa aiba in vedere aceasta estimare. In situatia unui risc redus, medicul reumatolog ar putea sa nu va prescrie o reteta, ci mai degraba sa si indrepte atentia catre posibilitatile de modificare a factorilor ce pot favoriza aparitia osteoporozei.
Terapia cu bifosfonati este metoda de tratament indicata pacientilor in cazul carora exista un risc mare de producere a unor fracturi in urmatorii 10 ani. Chiar daca este alternativa cel mai des aleasa pentru a trata osteoporoza, exista posibilitatea ca pacientii carora le sunt prescrise aceste medicamente sa acuze stari de greata, dureri la nivelul abdomenului sau senzatia de „arsura” gastrica. Majoritatea specialistilor considera ca aceste efecte adverse se manifesta in special in situatia in care pacientii nu respecta indicatiile precise ale medicului in legatura cu administrarea medicamentelor. Pentru a te informa in legatura cu unele dinte efectele nedorite, dar posibile, ale terapiei cu bifosfonati, cel mai bine este sa discuti cu medicul.
Terapia hormonala cu estrogeni poate fi o alternativa buna de tratament pentru a mentine densitatea osoasa, in special daca este administrata femeilor la putin timp dupa menopauza. Exista insa si riscuri ale folosirii acestui fel de terapie, ca de exemplu posibilitatea formarii unor cheaguri de sange, aparitia cancerului endometrial, al celui de san sau a unor boli de inima. Acesta este si motivul pentru care terapia cu estrogeni este recomandata de regula femeilor mai tinere.
In cazul barbatilor, osteoporoza poate fi o consecinta a scaderii treptate a nivelului de testosteron din corp. In situatia in care simptomele osteoporozei au legatura cu acest motiv al declansarii bolii, terapia de substitutie cu testosteron este o alternativa care poate fi de ajutor.
Produse pentru osteoporoza in oferta Catenapascupas.ro
Atunci cand sunt neglijate simptomele si cand osteoporoza ramane netratata, sanatatea intregului organism este afectata pe termen lung. Este important ca indicatiile medicului sa fie respectate intocmai, iar achizitionarea produselor eficiente pentru lupta cu osteoporoza trebuie sa fie facuta in functie de prescriptiile acestuia. Pe site-ul Catenapascupas.ro exista o gama variata de produse pentru persoanele care sufera din cauza osteoporozei. Corsetele si ortezele sunt concepute pentru a ajuta persoanele care sufera din cauza acestei afectiuni sa isi imbunatateasca pe cat de mult posibil calitatea vietii.