Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dieta in osteoporoza: ce greseli trebuie sa eviti?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 22 iunie 2021 Ultima actualizare: 15 iulie 2021

O dieta corespunzatoare este esentiala pentru pacientii cu osteoporoza, pentru ca alimentele pe care le consuma pot sa afecteze oasele. Pentru a reusi sa preveniti sau sa intarziati aparitia ostoporozei, ideal este ca alimentele pe care le consumati sa fie bogate in vitamina D si calciu, sa contina nutrienti care ajuta sintemul osos. Pacientii cu osteoporoza ar trebui sa urmeze un regim alimentar care sa includa legume, cereale integrale si fructe. Cercetatorii de specialitate au observat, in urma mai multor studii efectuate, ca oasele sunt cu atat mai sanatoase cu cat persoana consuma mai multe fructe si legume. Una dintre explicatii este ca acest tip de alimente nu contine multe grasimi sau calorii,  fiind insa bogat in minerale esentiale, vitamine si fibre.

CUPRINS

Informatii importante despre osteoporoza
Regim osteoporoza [nutrienti principali, alimente recomandate]
Produsele de tehnica medicala si rolul lor in osteoporoza

Legumele si fructele contin anumite substante extrem de utile in lupta cu mai multe afectiuni, inclusiv cu osteoporoza, substante numite fitochimicale. In situatia persoanelor care sufera de osteoporoza, medicii recomanda ca dieta sa contina cel putin trei portii de fructe si patru portii de legume in fecare zi. Legumele si fructele au un continut mare de vitamina C, vitamina K si vitamina A, de potasiu si de magneziu, extrem de importante pentru sanatatea sistemului osos al pacientului.

Informatii importante despre osteoporoza

Osteoporoza este o boala care presupune fragilizarea oaselor, acestea devenind mult mai predispuse unor eventuale fracturi. Denumirea bolii se refera la „oase poroase”, afectiune prin care sistemul osos incepe sa piarda din saruri si din minerale. Aceasta situatie care conduce catre pierderea fortei si a rezistentei, face ca oasele sa devina foarte fragile, tasabile si usor de sfaramat. Microarhitectura osoasa ajunge sa sufere modificari, riscul de producere a fracturilor devenind din ce in ce mai ridicat. Exista si pacienti in cazul carora procesul de evolutie al osteoporozei este unul atat de avansat, incat oasele pot ajunge sa se rupa chiar si in urma unui traumatism fara grad mare de severitate.

Teoria conform careia osteoporoza este o boala care le afecteaza mai mult pe femei decat pe barbati a pierdut teren, avand in vedere numarul mare de barbati la care se manifesta afectiunea. Studiile efectuate de specialisti arata ca trei din cinci femei care au depasit varsta de 50 de ani vor ajunge sa fie diagnosticate cu osteoporoza si sa sufere fracturi, situatie valabila pentru unul din cinci barbati din aceeasi grupa de varsta. Cu toate acestea, osteoporoza se paote manifesta si la persoane mai tinere.

Regim osteoporoza [nutrienti principali, alimente recomandate]

Medicii recomanda pacientilor cu osteoporoza sa isi asigure necesarul de grasimi si de proteine din surse sanatoase. Rolul proteinelor este esential pentru mentinerea densitatii osoase, acestea fiind o parte importanta a tesutului osos. Ca si surse sanatoase de proteine, dieta in osteoporoza poate fi alcatuita din alimente precum carnea slaba, eventual de pasare sau peste, nucile sau fasolea boabe. Sanatatea oaselor poate fi imbunatatita incluzand in regimul alimentar si proteine de origine vegetala, care sunt bogate in minerale si vitamine, precum si in compusi chimici similari cu estrogenul.

Pentru dieta in osteoporoza sunt de preferat produsele lactate cu mai putine grasimi, degresate, ca de exemplu iaurtul simplu si laptele. Sunt produse care contin o cantitate considerabila de calciu si de proteine, care ajuta la pastrarea sanatatii sistemului osos. Regimul pentru osteoporoza trebuie sa includa si grasimi „bune”, cele mai recomandate fiind grasimile mononesaturate. Acestea sunt continute de alimente precum uleiurile de nuci, seminte sau masline. Din dieta unui pacient cu osteoporoza poate face parte si pestele oceanic, care traieste la adancimi mari, in ape reci. Acesti pesti contin acizi grasi esentiali Omega 3, DHA si EPA, esentiali pentru un regim corespunzator acestei afectiuni. Este foarte important sa fie inlaturate din consum anumite alimente periculoase, pentru ca ele anuleaza calciul si fosforul necesar organismului.

Sarea

Este bine de avut in vedere faptul ca sarea poate sa afecteze negativ sanatatea oaselor. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca riscul de osteoporoza este unul crescut in cazul femeilor aflate la menopauza si care consuma o dieta alcatuita din alimente sarate. Cu cat dieta contine mai multa sare, cu atat este necesara administrarea de mai mult calciu.

Conform studiilor, sarea de masa este un aliment periculos pentru pacientii cu osteoporoza, din cauza faptului ca poate sa scoata calciul din oase si sa determine demineralizare osoasa semnificativa. Specialistii afirma ca, de regula, oamenii consuma de doua ori mai multa sare decat are organismul nevoie.

Bauturile carbogazoase

O alta categorie de alimente periculose pentru persoanele cu osteoporoza o constituie bauturile carbogazoase. Acestea contin foarte putin calciu, sau deloc, iar continutul mare de acid fosforic poate creste excretia urinara a calciului. Acest tip de bauturi nu este deloc indicat femeilor care sunt la post – menopauza, insa daca sunt consumate doar ocazional nu reprezinta neaparat o problema.

Conform statisticilor realizate in ultima perioada, consumul de bauturi carbogazoase este in crestere, in special in randul femeilor. In schimb, pacientii cu osteoporoza pot include in regimul lor alimentar sucuri naturale din fructe, bogate in calciu si vitamina D.

Cafeina

Si cafeina se afla in topul alimentelor pe care persoanele cu osteoporoza ar trebui sa le elimine din dieta. Acest compus este daunator din cauza proprietatii pe care o are de a scoate cu usurinta calciul din oase, facandu-le mai moi si crescand astfel riscul de posibile fracturi. Conform studiilor efectuate de specialisti, la fiecare 100 de miligrame de cofeina pe care o consumam, organismul pierde aproximativ sase miligrame de calciu. Este adevarat ca discutam despre o cantitate mai mica decat in situatia consumului de sare, insa este una semnificativa.

Cafeina este un compus pe care il intalnim, evident, in cafea, insa poate fi intalnit si anumite sucuri. Exista astfel de sucuri, cu continut mare de cafeina, unele dintre ele putand sa aiba si 80 de miligrame intr-o singura cutie.

Soia

Se poate ca foarte multi oameni sa stie despre soia ca este un aliment bogat in uleiuri vegetale si proteine, ceea ce este adevarat. Doar ca acestea au in compozitie si unele substante ce pot sa afecteze negativ absorbtia de calciu. Consumul de soia este periculos din cauza faptului ca are un continut mare de oxalati, acestia putand sa lege calciul asa incat organismul sa nu il poata folosi. Parerile specialistilor in legatura cu consumul de soia si cu impactul pe care acest aliment il are asupra sanatatii oamenilor sunt impartite. Unii dintre ei ne sfatuiesc sa evitam complet soia, pe cand altii sustin ca soia poate chiar sa ajute la mentinerea integritatii osoase.

Produsele de tehnica medicala si rolul lor in osteoporoza

In situatia pacientilor la care osteoporoza a ajuns intr-un stadiu avansat, in afara de regimul alimentar, poate sa fie nevoie de anumite dispozitive. Aceste produse de tehnica medicala pot sa fie orteze sau corsete medicale, care au rolul de a asigura mobilitatea pacientului crescandu-i puterea musculara. Sunt dispozitive alcatuite dintr-un sistem de centuri si atele care sunt de ajutor in diminuarea durerilor, fiind confectionate din materiale care permit reducerea transpiratiei si care previn uscarea pielii.

Ortezele si corsetele medicale recomandate persoanelor cu osteoporoza sunt ergonomice, usor de utilizat si de curatat. De asemenea, este important ca pot fi purtate pe sub imbracaminte. Aceste dispozitive medicale sunt folositoare si pentru ca ajuta la reducerea tensiunii musculare, oferind in acelasi timp suport si sustinere pentru pacientii afectati de osteoporoza.