Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Ghid de achizitie a unui termometru digital - cum sa alegeti dispozitivul potrivit

Ghid de achizitie a unui termometru digital - cum sa alegeti dispozitivul potrivit

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 2 octombrie 2023 Ultima actualizare: 29 iulie 2024

In orice trusa medicala din casa trebuie sa existe un termometru, cum s-ar spune boala nu isi face programare astfel incat sa ai timp sa iti achizitionezi cele necesare. Daca aveti copii e de la sine inteles ca un termometru digital nu poate lipsi din casa.

Termometrul este acel dispozitiv medical, de mici dimensiuni cu care orice persoana, cu sau fara pregatire medicala, poate masura temperatura corpului. Pana in urma cu cativa ani se foloseau termometrele cu mercur, dar odata cu trecerea timpului si cu evolutia tehnologiei medicale acestea au fost inlocuite cu termometrele digitale care nu prezinta niciun fel de risc in cazul spargerii/ craparii.

Termometrele digitale in functie de zona corpului unde se masoara temperatura sunt de mai multe tipuri:

  • Termometru digital de ureche- masoara temperatura de la interiorul canalului auditiv al urechii cu ajutorul razelor infrarosii. Acestea sunt recomandate a fi folosite la copiii mai mari de 6 luni. Un alt aspect important de care trebuie tinut cont in cazul utilizarii unui termometru digital de ureche este legat de depunerile de ceara (deci urechile trebuie bine curatate) care pot interfera cu acuratetea citirilor.
  • Termometru digital oral- masoara temperatura sub limba, citirea se face rapid, iar daca persoana careia i se masoara temperatura tine gura inchisa masuratorile sunt precise. Acestea se pot folosi si la copiii mai mari de 4 ani.
  • Termometru digital axial- sunt usor de folosit, dar masuratorile nu sunt precise.
  • Termometru digital rectal- sunt incomod/ neplacut de folosit, dar au precizia cea mai mare. In general se folosesc la bebelusi si copiii cu varsta de pana la trei ani.
  • Termometru digital fara contact- masuratorile sunt foarte rapide, prin intermediul razelor infrarosii, este usor si confortabil de utilizat. Studiile arata ca au aceeasi precizie ca cele rectale.

Atentie – valoarea normala a temperaturii difera in functie de varsta, sex, nivelul de activitate.

Daca vreti sa achizionati un nou termometru digital trebuie sa aveti in vedere caracteristicile care conteaza:

  • Precizia de masurare pe intervalul masurat de termometru- marja de masurare la termometrele digitale este cea mai importanta caracteristica- un singur grad face diferenta intre temperatura normala a corpului si febra! O precizie buna este 0,1 grade Celsius.
  • Intervalul de masurare- un termometru digital trebuie sa acopere intervalul 35-42 grade Celsius, cel putin.
  • Timpul de masurare- un termometru digital rapid masoara temperatura in 10-20 secunde, asta daca nu vorbim de termometrele digitale fara contact care masoara in 3-5 secunde.
  • Tipul de afisare a masuratorilor- termometrele digitale pentru uz casnic pot afisa dupa virgula una sau doua zecimale.
  • Indicatorul sonor- termometrele digitale dupa terminarea masuratorii emit un bip pentru a anunta pacientul ca rezultatul poate fi citit.
  • Oprirea automata- este importanta pentru prelungirea duratei de viata a bateriilor. Daca bateriile sunt descarcate termometrele digitale pot da erori la masurare (evitati modelele de termometre digitale cu baterii “ciudate” care pot fi foarte greu de gasit)
  • Capac de protectie- este important mai ales in cazul termometrelor cu varf metalic unde se afla senzorul sensibil la caldura.
  • Memorie pentru ultimele citiri- este utila pentru a vedea cum a evoluat boala.

Daca sunteti pasionati de tehnologie sau pur si simplu va place ca orice activitate sa fie cat mai simpla/ eficienta mai exista termometre digitale cu optiuni precum:

  • Ecran iluminat – optiune utila in cazul utilizarii pe timp de noapte (e utila in special in cazul termometrelor digitale fara contact care pot fi folosite si atunci cand copilul doarme);
  • Aplicatie pe mobil – raman salvate in telefon masuratorile si se pot face grafice cu evolutia temperaturilor (costurile pentru aceste termometre digitale sunt nejustificate);
  • Preincalzire cap de masurare – poate fi util in cazul bebelusilor si a copiilor mici care ar putea deveni irascibili la contactul cu capul metalic rece al termometrului;
  • Varful flexibil – este esential in cazul termometrelor rectale;
  • Selectie scara de masurare (Celsius sau Fahrenheit), dar la noi in tara se foloseste doar Celsius.

Avand in vedere cele de mai sus, in functie de ceea ce va doriti de la un termometru digital puteti „consulta” internetul sau cel mai indicat ar fi sa apelati la specialistii din farmacii sau din magazinele de tehnica medicala care va pot ajuta cu recomandari si informatii despre termometrele digitale pe care le comercializeaza si care in functie de nevoile si cerintele dumneavoastra va pot orienta catre produsul potrivit.