Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Hernie inghinala copii: cauze si factori de risc, tratament si solutii

Hernie inghinala copii: cauze si factori de risc, tratament si solutii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 4 iulie 2025 Ultima actualizare: 18 iulie 2025

Hernia inghinala la copii reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni chirurgicale intalnite in practica pediatrica. Aceasta conditie se manifesta prin protruzia unui segment de tesut abdominal, de obicei ansa intestinala, printr-un defect congenital sau dobandit al peretelui inghinal. Statisticile arata ca aproximativ unu din opt baieti si una din cincizeci de fetite pot dezvolta hernie inghinala in primii ani de viata, cu variatii in functie de prematuritate si istoricul familial.

In mod obisnuit, hernia inghinala apare mai frecvent la baieti, dar nu trebuie sa fie neglijata nici la fetite. Din acest motiv, orice prezenta a unei umflaturi in zona inghinala la sugar sau la copii trebuie investigata prompt, pentru a exclude riscul de complicatii. Hernia inghinala la copii se poate observa inca din primele saptamani de viata, dar poate debuta si ulterior, in perioada prescolara, chiar pana dupa sase ani, in cazuri mai rare.

Hernie inghinala copii - anatomie si mecanism de aparitie

Canalul inghinal este o structura anatomica esentiala, situata la nivelul regiunii inferioare a abdomenului, intre ligamentul inghinal si linia mediana. In timpul dezvoltarii intrauterine, procesul vaginal, o prelungire a peritoneului, permite coborarea testiculului in scrot la baieti sau se inchide complet la fete. Atunci cand inchiderea acestui canal nu are loc corespunzator, se creeaza o cale de acces pentru tesuturile abdominale spre spatiul subcutanat.

Mecanismul herniei inghinale presupune, de regula, un defect congenital, dar pot exista si factori care agraveaza situatia dupa nastere. Presiunea intraabdominala crescuta, provocata de plans intens sau de efortul asociat evacuarii intestinale, poate determina fortarea bucatilor de tesut prin orificiul predispus. Astfel, o hernie inghinala la copii devine vizibila sub forma unei tumefieri moi.

Cauze si predispozitii pentru hernie inghinala copii

Hernia inghinala la copii apare in principal din cauza mentinerii deschise a procesului vaginal dupa nastere. Autorii studiilor sugereaza ca prematuritatea este primul factor de risc, deoarece sugarii nascuti inainte de 37 de saptamani de sarcina au o rata mai mare de hernie inghinala, proportional cu stadiul de maturitate al peretelui abdominal. Istoricul familial joaca, de asemenea, un rol important. Daca un frate sau un parinte a avut hernie inghinala la o varsta frageda, riscul pentru urmatoarea generatie de copii creste. De altfel, predispozitiile genetice pot provoca un tesut conjunctiv mai putin rezistent, favorizand aparitia herniei.

Hernie inghinala copii poate fi intalnita si in cazul afectiunilor neuromusculare, unde tonusul muscular scazut contribuie la formarea defectelor peretelui abdominal. Presiunea abdominala repetata reprezentata de tuse cronica, constipatie severa sau varsaturi frecvente, genereaza forte care pot testa integritatea canalului inghinal. In astfel de situatii, chiar si un defect minor congenital poate ceda, conducand la aparitia herniei.

Hernie inghinala copii - prezentare clinica si semne distinctive

Pacientii cu hernie inghinala prezinta cel mai adesea o umflatura discreta la nivelul zonei inghinale, observabila la efort, plans sau tuse. Aceasta umflatura poate fi dureroasa sau durerea poate lipsi complet la palpare, in functie de marimea sacului herniar si de prezenta complicatiilor.

La examenul de urgenta, un continut herniar care revine manual in cavitatea abdominala confirma faptul ca nu exista inca incarcerare. In schimb, o umflatura insotita de durere intensa si vome, semnaleaza incarcerarea si impune interventie imediata. In asemenea cazuri, o hernie inghinala copii poate evolua catre strangulare, cu ischemie locala, necesitand interventie chirurgicala neintarziata. Examinarea imagistica prin ecografie completeaza adesea o anamneza neconcludenta, oferind detalii despre continutul sacului herniar si dimensiunile exacte ale orificiului inghinal. Aceasta tehnica nu expune micii pacienti la radiatii si poate fi repetata fara riscuri, fiind utila in special la sugarii cu abdomen proeminent sau cu multiple afectiuni concomitente.

Hernie inghinala copii - abordari terapeutice

Tratamentul de electie pentru hernie inghinala la copii este interventia chirurgicala, cu programare stabilita imediat dupa diagnostic. Operatia consta in reducerea continutului herniar si suturarea orificiului inghinal, restabilind integritatea peretelui abdominal. In ultimii ani, tehnicile minim - invazive au castigat teren si pot fi aplicate si la pacientii pediatrici. Laparoscopia pediatrica permite vizualizarea ambelor canale inghinale, ceea ce ajuta la identificarea herniilor bilaterale asimptomatice.

Prin doua sau trei incizii mici, se realizeaza ligatura sacului herniar, reducand cicatricile si timpul de recuperare. In cazul herniei inghinale complicate, cu incarcerare sau strangulare, abordarea chirurgicala devine de urgenta. Echipa chirurgicala trebuie sa evalueze viabilitatea anselor intestinale, sa efectueze rezectia portiunilor neviabile, daca este necesar, si apoi sa procedeze la refacerea peretelui abdominal.

Recuperare si ingrijirea postoperatorie in caz de hernie inghinala la copii

Recuperarea dupa corectarea chirurgicala a herniei inghinale este, in general, rapida si usoara. Dupa operatie, pacientul poate fi alimentat in primele ore, iar mobilizarea usoara este incurajata din ziua urmatoare. Disconfortul poate fi tinut sub control prin analgezice adecvate varstei, iar banda chirurgicala sau pansamentul se indeparteaza de regula dupa cateva zile.

Pentru a asigura o cicatrizare optima, se recomanda evitarea efortului fizic intens in primele doua saptamani, precum si mentinerea unei diete bogate in fibre, pentru a preveni constipatia. Controlul la medic la o luna si la trei luni dupa operatie confirma vindecarea corespunzatoare si excluderea recidivei. In perioada de recuperare, implicarea parintilor este esentiala; insa, orice interventie asupra zonei operate trebuie facuta cu precautie, iar igiena locala trebuie respectata cu strictete. In majoritatea cazurilor de hernie inghinala la copii, aceasta nu recidiveaza dupa o interventie realizata corect, oferind sanse excelente la o evolutie normala a vietii cotidiene.

Hernie inghinala copii - preventie si recomandari pentru parinti

Chiar daca profilaxia completa a herniei inghinale nu este posibila, monitorizarea atenta a sugarilor prematuri si a celor cu predispozitii genetice poate grabi diagnosticul. In primele luni de viata, controalele pediatrice includ verificarea zonei inghinale la fiecare consultatie, iar parintii trebuie sa raporteze orice umflatura sau disconfort observat in timpul plansului sau al schimbarii scutecului.

Mentinerea unui tonus muscular sanatos, prin evitarea supraponderalitatii si incurajarea activitatilor fizice potrivite varstei, ajuta la stabilizarea presiunii intraabdominale. In cazul copiilor cu afectiuni respiratorii cronice sau neurologice, colaborarea cu specialisti din discipline conexe asigura un management integrat, care reduce riscul agravant. Hernia inghinala la copii reprezinta o problema frecventa, dar tratabila, cu prognostic excelent atunci cand este abordata prompt si corect. Observarea atenta a simptomelor, diagnosticul imagistic adecvat si tratamentul chirurgical efectuat in timp util contribuie la buna vindecare si la redobandirea confortului de catre cei mici.

Articole similare
Ce afectiuni indica durerea in partea stanga a corpului Ce afectiuni indica durerea in partea stanga a corpului
Cel putin o data in viata fiecare dintre noi a resimtit la un moment dat durere in partea stanga a corpului: fie in urma efortului fizic, fie in urma unui stranut mai puternic sau a unei tuse persistente, etc. Motive pentru aparitia durerii in partea stanga a corpului pot fi multiple, avand in vedere ca in aceasta “zona” se afla localizate: Inima; Splina; Stomacul; Pancreasul; Rinichiul stang...
19 februarie 2024
Edited 15 aprilie 2024
citește articolul
De ce apar durerile in partea dreapta si cand ar trebui sa mergi la medic? De ce apar durerile in partea dreapta si cand ar trebui sa mergi la medic?

Sunt multe motive pentru care cineva poate simti dureri in partea dreapta. Ideal este sa consultati un medic pentru a afla cu certitudine daca durerile sunt sau nu semn al unei afectiuni grave. Poate fi vorba despre probleme la nivelul rinichilor, al apendicelui sau al pancreasului, dar si de afectiuni ale oaselor la nivelul soldurilor si al coastelor. 

28 septembrie 2020
Edited 17 aprilie 2024
citește articolul
Hernie inghinala – cauze, simptome si tratament Hernie inghinala – cauze, simptome si tratament

Tusea, aplecatul, ridicarea unor greutati sunt urmate de durere si insotite de o umflatura care apare si dispare (in functie de efort) in zona inghinala? E cazul sa mergeti la medic pentru ca sunt semne clare de hernie inghinala.

2 octombrie 2017
Edited 8 mai 2024
citește articolul
Tratamentul herniei inghinale Tratamentul herniei inghinale

Tratamentul herniei inghinale presupune interventie chirurgicala la nivelul canalului inghinal, aceasta fiind una dintre procedurile cel mai des realizate in chirurgia generala. Desi sunt disponibile o multitudine de alternative chirurgicale pentru tartarea herniei inghinale, aceasta afectiune continua sa fie considerata o problema serioasa de sanatate.

2 octombrie 2017
Edited 8 mai 2024
citește articolul