Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Semnele ce anunta diagnosticul de osteoporoza

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 iulie 2019 Ultima actualizare: 23 iulie 2019

Osteoporoza este o afectiune cronica caracterizata de scaderea densitatii minerale osoase. De regula, osteoporoza afecteaza mai frecvent femeile, in special dupa menopauza, insa exista si barbati diagnosticati cu aceasta boala. Persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune prezinta un risc mult mai mare de fractura de fragilitate spre deosebire de populatia sanatoasa. Mai mult decat atat, dupa o fractura survenita in contextul osteoporozei, vindecarea va fi mult mai lenta si dificila. Intre procesul de formare si resorbtie osoasa exista un echilibru extrem de fin care, daca este perturbat, va duce la aparitia osteoporozei. Deteriorarea masei osoase se face progresiv, motiv pentru care majoritatea pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune sunt varstnici. In pofida acestui lucru exista insa si cazuri de osteoporoza care pot fi diagnosticate la persoanele tinere. In cele ce urmeaza va vom prezenta semnele care anunta scaderea densitatii minerale osoase.

Modificarea posturii si scaderea in inaltime

Modificarea posturii normale prin aplecarea spatelui poate sa apara in urma fracturilor osteoporotice cu localizare vertebrala. Colapsul corpilor vertebrali cu tasarea acestora nu sunt altceva decat fracturi la acest nivel ce au drept consecinta aplecarea trunchiului. Toate aceste modificari pot fi graduale, motiv pentru care pot fi trecute cu vederea o perioada lunga de timp. Astfel, in timp, tasarea vertebrala va duce la scaderea in inaltime. In cazul in care se pierd mai mult de 3 cm in inaltime, ar trebui facute o serie de investigatii pentru a vizualiza intreaga coloana vertebrala si, totodata, evaluarea densitatii minerale osoase. Diagnosticul corect si precoce al osteoporozei este esential, intrucat fracturile vertebrale nediagnosticate la timp si neglijate terapeutic vor duce la aparitia altor fracturi, ceea ce creste gradul de invaliditate al pacientilor.

Durerile de spate

In cazul pacientilor cu osteoporoza, fractura vertebrala poate sa apara spontan sau dupa un efort minim de tipul aplecatului pentru inchiderea siretului la pantof. Daca va confruntati cu durere violenta de spate fara o cauza anume ar trebui sa va adresati imediat medicului pentru a evalua integritatea coloanei vertebrale si a densitatii minerale osoase la acest nivel. Multe persoane care se confrunta cu astfel de dureri de spate decid sa amane vizita la medic, ceea ce poate sa agraveze si mai mult problema de fond. Astfel, recomandarea noastra este de a evalua densitatea minerala osoasa la pacientii in varsta (sau la cei mai tineri cu factori de risc pentru osteoporoza) care se plang de dureri de spate.

Fractura de fragilitate

Daca aveti peste 50 de ani si ati suferit o fractura la un traumatism minor  atunci este cazul sa faceti o osteodensitometrie (investigatia paraclinica cu ajutorul careia se pune diagnosticul de osteoporoza). Cele mai frecvente localizari ale fracturilor de fragilitate sunt incheietura mainii, soldul si coloana vertebrala, acesta fiind motivul pentru care investigatia se va concentra asupra acestor zone pentru a inregistra densitatea minerala osoasa.