Tensiometre de incheietura versus tensiometre de brat
Aveti istoric de boli cardiovasculare in familie? Parinti, bunici cu tratament pentru tensiune sau care sa fi suferit un infarct miocardic? In cazul in care raspunsul e da atunci ar fi recomandat sa va ganditi cum ati putea preveni dezvoltarea unei afectiuni cardiace. In cazul in care deja ati avut diferite simptome precum tensiune prea mare sau tensiune prea mica, puls accelerat, variatii foarte mari ale tensiunii, ar trebui sa va ganditi la o metoda de monitorizare a tensiunii arteriale. Pentru a va putea monitoriza constant si corect aveti nevoie de un tensiometru - aparat medical de masurare a tensiunii, care masoara presiunea sangelui in timpul circulatiei prin vasele de sange si pulsul.
Ca in orice situatie aveti mai multe optiuni cand vine vorba de alegerea unui tensiometru.
Tipuri de tensiometre
In farmacii sau in magazinele de tehnica medicala veti gasi tensiometre manuale sau digitale. Cele manuale sunt utilizate impreuna cu un stetoscop si in general sunt folosite de cadrele medicale.
Tensiometrele digitale sunt la randul lor de doua tipuri: tensiometre de incheietura si tensiometre de brat. Sunt usor de folosit si intuitive comparativ cu cele manuale.
Diferenta principala intre cele doua tipuri de tensiometre este locul pozitionarii mansetei tensiometrului.
Indiferent de alegerea pe care o faceti, tineti cont de urmatoarele recomandari la momentul prospectarii pietei de tensiometre:
- Dispozitivul sa aiba pe ambalaj marcajul CE, sa fie validat clinic, aprobat ca dispozitiv medical si sa fie insotit de manual de utilizare;
- Fiti atenti la manseta tensiometrului: aceasta trebuie sa cuprinda incheietura mainii pacientului (la tensiometrele de incheietura) sau bratul pacientului (la tensiometrele de brat- !de verificat acest aspect mai ales in cazul pacientilor supraponderali sau obezi).
Tensiometre de incheietura
Tensiometrele de incheietura sunt aparate portabile care pot fi utilizate cu usurinta de catre orice persoana; nu ai nevoie de pregatire medicala. Pentru folosirea tensiometrelor de incheietura se pozitioneaza mana cu palma in sus, iar manseta tensiometrului se aseaza la 2 cm de palma. Manseta se strange bine si se apasa pe butonul de start, la finalul masuratorii se va auzi un semnal sonor, iar pe ecranul tensiometrului vor aparea valorile.
Avantajele tensiometrelor de incheietura
Tensiometrele de incheietura pot fi folosite de oricine cu sau fara pregatire medicala; sunt de dimensiuni mici si pot fi luate in bagaj sau in geanta de zi cu zi cu usurinta astfel incat monitorizarea tensiunii poate fi efectuata in orice moment al zilei si in orice loc, atata timp cat sunt respectate regulile minime de masurare a tensiunii (pozitia mainii si a corpului, corectitudinea pozitionarii tensiometrului, etc.)
Dezavantajele tensiometrelor de incheietura
Tensiometrele de incheietura au o precizie mai scazuta decat tensiometrele de brat deoarece artera radiala (artera care alimenteaza mana cu sange si cu care puteti masura pulsul) de la nivelul incheieturii, este mai ingusta decat artera brahiala (artera principala prin care circula sangele la nivelul bratului si mainii) de la nivelul bratului.
Tensiometrele de incheietura sunt mai sensibile la miscarea sau la schimbarea pozitiei mainii, in timpul masuratorilor, ceea ce poate duce la scaderea acuratetii valorilor inregistrate.
In cazul persoanelor cu tensiune arteriala foarte crescuta sau foarte scazuta tensiometrele de incheietura nu sunt recomandate, din cauza preciziei mai slabe.
In cazul pacientilor care au afectiuni ce presupun un flux de sange modificat fata de normal precum pacientii diagnosticati cu: boala arteriala periferica, tromboza venoasa sau ateroscleroza, tensiometrele de incheietura nu ofera inregistrari exacte.
Tensiometrul de incheietura este recomandat pacientilor cu varsta de pana in 45 de ani.
Tensiometre de brat
Tensiometrele de brat sunt acele aparate de masurare si monitorizare a tensiunii arteriale care au o manseta conectata printr-un furtun de cauciuc de corpul electronic de la care se controleaza aparatul si pe care sunt afisate inregistrarile masuratorilor.
Avantajele tensiometrelor de brat
Precizia masuratorilor tensiunii arteriale realizate cu un tensiometru de brat este mai mare decat in cazul utilizarii unui tensiometru de incheietura. Aceasta precizie este data de faptul ca manseta tensiometrului este pozitionata pe o artera mai mare decat cea de la incheietura, fluxul de sange este mai mare, iar masuratorile sunt mai exacte.
In cazul tensiometrelor de brat aveti si optiunea de a alege un aparat care poate detecta din timp aritmiile (bataile neregulate ale inimii)- aparate cu tehnologie PAD- Pulse Arrhythmia Detection sau pot detecta riscul de atac cerebral- tehnologia AFIB. Exista si tensiometre de brat care au tehnologia MAM si masoara automat trei valori consecutive si face media lor, astfel incat pacientul nu trebuie sa mai faca el trei masuratori consecutive si sa calculeze valoarea medie care reflect cel mai bine valoarea reala a tensiunii arteriale.
Dezavantajele tensiometrelor de brat
Tensiometrele de brat sunt de dimensiuni mai mari decat cele de incheietura, factor care duce la monitorizarea tensiunii arteriale doar pe perioada in care va aflati acasa. Pozitionarea mansetei tensiometrului necesita o atentie mai mare decat in cazul tensiometrelor de incheietura: manseta trebuie pozitionata deasupra cotului cu 2 cm, iar furtunul de cauciuc trebuie pozitionat de-a lungul bratului in dreptul degetului aratator in cazul in care luati tensiunea la mana stanga, iar daca luati tensiunea la mana dreapta furtunul trebuie sa vina pe langa brat in dreptul degetului mic.
Indiferent de tipul de tensiometru pe care alegeti manseta trebuie pozitionata direct pe piele!
Este recomandat sa aveti un jurnal de tensiune, unde sa notati valorile masuratorilor, pe care sa il completati si sa il prezentati medicului la momentul consultatiei pentru a avea parte de tratamentului adaptat nevoilor dumneavoastra reale si este recomandat sa luati trei masuratori consecutive si sa notati ca valoare de referinta media lor.