Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Vitamine care intaresc imunitatea

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 14 august 2020 Ultima actualizare: 14 august 2020

Sistemul imunitar poate fi inteles ca un mecanism extrem de complex implicat in apararea organismului atat impotriva agentilor externi cat si contra posibilelor transformari neoplazice. In contextul slabirii acestei bariere, in corp pot avea loc numeroase transformari care duc in timp la diverse afectiuni mai mult sau mai putin severe. Ritmul de viata alert, alimentatia haotica si stresul sunt doar cateva din posibilele explicatii pentru functionarea defectuoasa a sistemului imunitar.

Ce este sistemul imunitar
Ce este sistemul imunitar?

Slabirea sistemului imunitar-cum recunoastem semnele?

Un sistem imunitar vulnerabil este anuntat de urmatoarele semne si simptome:

  • fatigabilitate (oboseala)
  • infectii repetate (urinare, dermatologice, respiratorii)
  • aparitia candidozei
  • tulburari de tranzit (diaree)
  • reactii alergice frecvente

In cazul in care va confruntati cu una sau mai multe din cele prezentate mai sus, este posibil ca sistemul imunitar sa fie slabit ceea ce impune o grija suplimentara acordata organismului cu schimbarea stilului de viata.

Vitamina C

Este bine cunoscut faptul ca vitamina C este una din cele mai eficiente vitamine implicate in mentinerea starii de sanatate. Raceala si gripa pot fi tinute la distanta daca exista un aport suficient de alimente care contin vitamina C. In plus suplimentele care contin acest compus sunt recomandate in perioadele in care exista riscul de infectie. Reducerea stresului oxidativ este un alt mecanism prin care vitamina C apara organismul impotriva a numeroase afectiuni. Totodata, daca doriti sa aveti o piele frumoasa si curata ar fi bine sa fiti atenti la aportul zilnic de vitamina C. Cele mai importante surse de vitamina C sunt: catina, macesele, citricele, kiwi, broccoli si ardeiul iute.

Vitamina E intareste imunitatea
Vitamina E - beneficii si rolul acesteia pentru sanatate

Vitamina E

Alaturi de vitamina C, vitamina E este implicata si ea in bunul mers al sistemului imunitar. Datorita efectului puternic antioxidant aceasta vitamina va proteja celulele organismului impotriva efectului nociv al radicalilor liberi. In plus, vitamina E prin multitudinea de functii pe care le indeplineste la nivel celular va ajuta organismul sa lupte impotriva virusurilor sau bacteriilor. Sursele de vitamina E sunt: ficatul, ouale, migdalele, alunele, semintele de floarea soarelui, legumele cu frunze de culoarea verde inchis, strugurii si cartofii dulci.

Vitamina D

Vitamina D intareste imunitatea
Ce efect benefic are vitamina D asupra sistemului imunitar?

Desi vitamina D este faimoasa pentru imbunatatirea sanatatii oaselor, nu trebuie neglijat efectul benefic pe care aceasta il are asupra sistemului imunitar. Exista studii care atesta influenta vitaminei D asupra limfocitelor T. In acest fel, un nivel optim de vitamina D este implicat in apararea organismului impotriva infectiilor virale sau bacteriene. Pentru a mentine un nivel optim de vitamina D se recomanda expunerea la soare si o alimentatie bogata in alimente care contin vitamina D. Cele mai importante surse sunt: uleiul de ficat de cod, somonul, tonul, produsele lactate, galbenusul de ou si anumite cereale fortificate.

 Respectand o alimentatie echilibrata in principii nutritive cu punerea accentului pe alimentele bogate in vitamina A, E si D la care se adauga incorporarea in rutina zilnica a unei activitati fizice, veti ajuta sistemul imunitar sa functioneze la parametri optimi protejandu-va astfel organismul impotriva infectiilor.