Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

6 exercitii pentru cifoza la copii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 21 martie 2022 Ultima actualizare: 21 martie 2022

La copii, cifoza poate sa apara la o varsta foarte frageda si sa fie consecinta unor afectiuni intrauterine sau a pozitiei pe care copilul a avut-o in uter. Pe de alta parte, cifoza poate sa apara si mai tarziu in viata si sa fie generata de postura incorecta mentinuta in banca la scoala, de anumite defecte de mers, de faptul ca in adolescenta copilul creste brusc in inaltime sau pur si simplu din cauza ghiozdanului prea greu pe care il duce in spate.

Exista si cazuri in care cifoza apare la copii din cauza deficitului de vitamina D, dar aceste stiuatii sunt destul de rare. Daca parintii nu acorda suficienta atentie acestei conditii si nu o trateaza corespunzator si la timp, exista posibilitatea ca mai tarziu in viata viitorul adult sa ajunga sa sufere de discopatie sau spondiloza – inclusiv hernie de disc in unele cazuri. Atunci cand se intervine la momentul potrivit, exista posibilitatea ca cifoza sa fie tratata. De asemenea, este important ca organismul copilului sa primeasca suficienta vitamina D, sa aveti grija la corectarea posturii din banca si in timpul mersului, precum si la greutatea si felul ghiozdanului.

Ce este cifoza?

Cifoza este o deviatie a coloanei vertebrale, care se manifesta printr-o exagerare a curburilor normale ale acesteia. La persoanele cu cifoza, curbarea excesiva a coloanei vertebrale s-a produs in zona toracica. Exista posibilitatea ca parintii sa nu observe eventualele modificari ale coloanei vertebrale, de aceea tratamentul preventiv este recomandat de catre specialisti si trebuie administrat inca din primii ani de viata. Cifoza la copii se poate manifesta prin dureri usoare sau puternice in zona toracica a coloanei vertebrale, prin deplasarea capului catre inainte, prin rigiditate si tensiune musculara. De asemenea, senzatia de oboseala devine aproape permanenta, pot fi observate modificari din punct de vedere al pozitiei umerilor, apar dureri in zona toracica, iar in situatii severe copilul poate ajunge sa intampine dificultati de respiratie.

Cifoza la copii - cauze si factori de risc

In cele mai multe dintre situatii, cifoza apare la copii din cauza unei posturi incorecte mentinute atunci cand stau asezati pe scaun (inca din prima parte a copilariei), din cauza ghiozdanului sau, asa cum am mentionat anetrior, din cauza cresterii bruste in inaltime.

Pe de alta parte, printre factorii de risc ce pot favoriza aparitia cifozei se numara si miopia sau anumite deficiente de auz, pentru ca nu permit copilului sa aiba o perceptie corecta si simetrica. O alta cauza care poate sa duca la aparitia cifozei la copii este reprezentata de rahitism. Este, de asemenea, o boala care poate sa apara din cauza unor tumori ale coloanei, din cauza unei traume prin accidentare dar si in situatia in care o ruda apropiata sufera de cifoza.

6 exercitii recomandate copiilor care sufera de cifoza

Cei mai multi dintre specialisti recomanda copiilor care sufera de cifoza anumite exercitii fizice care au rolul de a intari musculatura spatelui si de a imbunatati flexibilitatea coloanei vertebrale. In situatia copiilor cu cifoza Scheuermann, pentru a opri inaintarea afectarii atunci cand oasele sunt inca in formare, specialistii recomanda purtarea unui corset medical. Exercitiile fizice recomandate copiilor cu cifoza ajuta la dezvoltarea unei posturi ideale

Exercitiul 1

Pentru a incepe exercitiul copilul trebuie sa se aseze pe genunchi, iar fesele trebuie sa ii acopere calcaiele. Bratele trebuie intinse pe podea iar spatele trebuie sa fie intins cat de mult puteti. Atat capul, cat si gatul si bratele, trebuie intinse pe cat se poate in fata, pana este perceputa tensiune la nivelul muschilor coloanei.

Exercitiul 2

Un alt exercitiu presupune ca cel mic sa se aseze pe genunchiul drept si sa indoaie celalalt picior in timp ce are privirea orientata catre inainte. Mana stanga trebuie sa ajunga la calcaiul de la piciorul drept, in timp ce mana dreapta trebuie intinsa in sus.

Exercitiul 3

Pentru exercitiile de tip „plank” trebuie sa se sprijine de podea atat cu coatele cat si cu varfurile   picioarelor. Se recomanda sa pastreze pozitia paralela cu podeaua timp de aproximativ 15 secunde, fara a-si rotunji sau indoi spatele. Acest exercitiu este util pentru ca antreneaza toti muschii si pentru ca ajuta la dobandirea unei posturi corecte.

Exercitiul 4

Un alt exercitiu presupune sa stea in picioare si sa se aplece cu tot corpul inainte, indreptandu-si bratele in spate, coborandu-si umerii si miscandu-si omoplatii. Se recomanda sa pastreze aceasta pozitie pentru aproximativ zece secunde. Exercitiul poate sa fie executat si intinzand bratele catre inainte, odata ce si corpul este intins in aceeasi directie.

Exercitiul 5

Pentru acest exercitiu trebuie sa stea in picioare, drept, cu mainile intinse in sus. Trebuie sa prinda incheietura uneia dintre maini cu cealalta mana si sa inceapa sa se intinda si sa se indoaie incet, ca o leganare. Este un exercitiu util pentru copiii afectati de cifoza, pentru ca ajuta la intinderea muschilor laterali.

Exercitiul 6

Un alt exercitiu util in cazul copiilor cu cifoza este cel denumit si „foarfeca”. Copilul trebuie sa fie intins pe spate, cu picioarele ridicate in unghi de 45 de grade fata de podea. Din aceasta pozitie, trebuie sa execute balansari cu picioarele in plan orizontal si sa le incruciseze. In tot acest timp, este important ca umerii si partea de jos a spatelui sa nu fie ridicate de la podea.