Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dermatomiozita: cauze, simptome si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 22 iunie 2020 Ultima actualizare: 9 iulie 2020

Dermatomiozita este o afectiune destul de rar intalnita, care se manifesta prin miopatie inflamatorie si slabiciune musculara. Muschii sunt inflamati si genereaza anumite iritatii pe piele. Este o boala care ii afecteaza in egala masura pe copii si pe adulti, fiind intalnita cel mai des in randul femeilor care au varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani. Chiar daca nu a fost descoperit un tratament pentru dermatomiozita, exista posibilitatea de a ameliora simptomele folosind anumite medicamente sau cu ajutorul fizioterapiei.

Care sunt cauzele dermatomiozitei?

dermtomiozita-cauze-tratament
Ce declanseaza dermatomiozita?

Cauzele care declanseaza dermatomiozita nu sunt cunoscute suficient, insa medicii specialisti sunt de acord ca boala este generata de reactia disproportionata a sistemului imunitar si seamana destul de mult si cu alte afectiuni inflamatorii. Este o situatie in care celulele sanatoase din corp sunt atacate de celulele iminitare (anticorpi). Aparitia dermatomiozitei poate fi favorizata de afectiunile care scad rezistenta sistemului imunitar, ca de exemplu o infectie virala sau cancerul.

Pe de alta parte, dermatomiozita poate favoriza la randul ei aparitia altor boli, ca de exemplu artrita reumatoida, lupus, sindromul Raynaud, sindromul Sjogren, sclerodermie, aritmie cardiaca, insuficienta cardiaca, miocardita, iar in unele situatii chiar si cancer, mai ales cancer de col uterin, de pancreas, pulmonar, gastrointestinal sau ovarian.

Exista statistici care demonstreaza ca dermatomiozita se manifesta mai mult in randul femeilor si mai ales la cele care au trecut de 40 de ani, dar poate sa se declanseze si la copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani.  

Care sunt simptomele dermatomiozitei?

Simptomele cel mai des intalnite in cazul persoanelor care sufera din cauza dermatomiozitei constau in anumite modificari care apar la nivelul pielii, si anume niste iritatii care apar in jurul pleoapelor, genunchilor, coatelor, pe spate sau pe piept, iritatii ce sunt dublate de mancarime. Slabiciunea musculara este un alt simptom si se agraveaza odata cu trecerea timpului, debutand in zona bratelor si a gatului, extinzandu-se apoi catre picioare.

Alte simptome care pot anunta dermatomiozita pot fi si crampele musculare, oboseala exagerata, dificultati la inghitire, febra, respiratie scurta, aparitia unor noduli sub piele, ulceratii la nivelul pielii sau inflamatii ale plamanilor (generate de aspirarea alimentelor sau a lichidelor in plamani, efect al problemelor de inghitire).

Diagnosticarea dermatomiozitei

Medicul va stabili diagnosticul de dermatomiozita in functie de simptomele pe care pacientul le va mentiona, tinand cont de istoricul medial si familial si efectuand mai multe investigatii si analize. Pacientul va trebui sa mearga la teste de sange pentru a fi determinat nivelul de enzime musculare (aldolaza, creatinkinaza) si pentru masurarea nivelului de anticorpi. Medicul poate recomnada de asemenea si o radiografie toracica, electromiografie (EMG), IRM, biopsie musculara sau cutanata.

Cum poate fi tratata dermatomiozita?

dermatomiozita-cauze-tratament
Poate fi tratata dermatomiozita?

In momentul de fata nu sunt cunoscute tratamente care sa poata vindeca total dermatomiozita, insa exista anumite forme de terapie care pot fi de folos pentru ameliorarea simptomelor si pentru a preveni complicatiile care pot deriva din aceasta afectiune. Evolutia bolii poate fi incetinita si chiar stopata, dar este esential ca terapiile sa fie incepute cat mai devreme pentru a fi eficiente.

Terapiile presupun administrarea de medicamente (hidroxiclorochina, azatioprina, rituximab, prednison, metrotrexat), folosirea anumitor creme si lotiuni pentru protectie solara, logoterapie sau fizioterapie. Atunci cand sub pielea pacientului se afla depozite de calciu, se poate ca medicul specialist sa decida sa le inlature printr-o procedura chirurgicala, ameliorand astfel durerile si prevenind in acelasi timp alte posibile infectii dermatologice.

O alta varianta care poate reduce riscul aparitiei complicatiilor si care poate bloca atacarea celulelor sanatoase de catre anticorpi o constituie injectiile cu imunoglobulina.