Diabet tip 1: cauze, simptome, diagnostic si tratament

Diabetul insulino-dependent sau diabetul juvenil este cunoscut si ca diabet de tip 1. In aceasta afectiune practic pancreasul nu produce suficienta insulina pentru necesarul organismului. Insulina este hormonul responsabilcu “introducerea” glucozei in celule pentru producerea energiei.
Ce este diabetul de tip 1?
Diabetul de tip 1 este o afectiune autoimuna cronica care se declanseaza cand sistemul imunitar ataca si distruge celulele beta din pancreas, celule responsabile cu producerea insulinei. Daca nu exista insulina in organism glucoza nu se poate transforma in energie, ceea ce duce la acumularea zaharului in sange. In cele mai multe cazuri diabetul de tip 1 se declanseaza in copilarie sau adolescenta, dar se poate declansa si la adulti.
Diferenta dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2
Ambele afectiuni au la baza deficitul de reglare al nivelului de zahar din sange, dar cu toate acestea exista diferente majore privind cele doua afectiuni.
-
Sosete lungi pentru diabetici unisex - negru
începand de la 79,00 Lei -
Ciorapi fara elastic Dr. Hu negri
începand de la 19,00 Lei -
Ciorapi fara elastic Dr. Hu bej
începand de la 19,00 Lei
Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna, care nu poate fi prevenita, iar pancreasul pacientilor nu produce insulina.
Diabetul de tip 2 este o afectiune declansata mai tarziu in viata ca urmare a stilului de viata dezechilibrat care duce la obezitate si sedentarism. In aceasta afectiune pancreasul produce insulina, dar organismul nu o foloseste eficient.
Cauze diabet tip 1
Cauzele ce stau la baza declansarii diabetului de tip 1 sunt o combinatie de factori genetici si de mediu (ex. expunerea la virusuri):
- Predispozitie genetica (in absenta istoricului familial exista un risc de 0,4% de a dezvolta aceasta afectiune, iar in cazul in care ambii parinti sufera de diabet de tip 1, riscul de a dezvolta si copilul este de 30%);
- Infectii virale (ex. virusuri Coxsackie) sau expunere la toxine din mediu pot activa sistemul imunitar sa atace celulele pancreatice la persoanele cu predispozitie genetica;
- Factori autoimuni (sistemul imunitar distruge celulele din pancreas care produc insulina, pe parcursul mai multor luni sau ani, ceea ce duce la lipsa totala a insulinei).
Factori de risc pentru diabet tip 1
Exista o predispozitie crescuta de dezvoltare de diabet de tip 1 in situatiile:
- Exista in istoricul familial rude cu diabet de tip 1;
- Exista anumite gene- HLA-DR3 sau HLA- DR4;
- expunere la anumite infectii virale (enterovirus, oreion, rubeola);
- Exista dezechilibre la nivelul sistemului imunitar.
Simptome la persoanele cu diabet tip 1
Simptome comune:
Simptomele diabetului de tip 1 apar brusc si pot fi severe. Odata ce apar simptomele este esentiala initierea tratamentului in vederea prevenirii complicatiilor. Simptomele care pot fi semne de alarma sunt:
Sete excesiva: este unul din primele semne ale diabetului de tip 1. Pacientul are senzatie de sete constanta- polidipsie, din cauza deshidratarii excesive prin urinare frecventa.
Urinare frecventa: rinichii incearca sa elimine excesul de glucoza din sange prin urina, ceea ce duce la urinari frecvente mai ales pe parcursul noptii.
Foame extrema: acest simptom apare din cauza nivelului scazut de insulina care blocheaza patrunderea glucozei in sange, ceea ce duce la senzatie permanenta de foame. Aceasta senzatie este prezenta si dupa ce pacientul mananca.
Pierdere inexplicabila in greutate: cu toate ca apetitul creste, organismul incepe sa descompuna grasimi si muschi pentru energie, ceea ce duce la o pierdere brusca in greutate.
Vedere incetosata: nivelurile ridicate de sange din organism declanseaza tulburari de vedere temporare sau permanente.
Oboseala: pentru ca glucoza nu mai este transformata in energie, pacientii cu diabet de tip 1 se simt epuizati, chiar si dupa somn/ odihna.
Alte simptome: printre alte simptome ale diabetului de tip 1 se numara vindecarea lenta a ranilor, durerile abdominale, piele uscata sau inrosita, greata si varsaturi si infectii frecvente.
Diagnosticul de diabet tip 1
Procesul de diagnosticare al diabetului de tip 1 are la baza anamneza si examenul clinic in care medicul identifica impreuna cu pacientul simptomele, dupa care se vor efectua analize de sange si teste specifice acestei afectiuni:
- Glicemia a jeun (pe nemancate- nu se mananca cu minim 8 ore inainte de analiza);
- Hemoglobina glicozilata (HbA1c);
- Testul de glucoza din sange aleatoriu;
- Teste pentru anticorpi specifici (GAD, IA-2);
- C-peptida (pentru evaluarea productiei de insulina).
Tratament diabet tip 1
Tratamentul diabetului de tip 1 consta in administrarea zilnica de insulina cu ajutorul injectiilor sau a unor pompe de insulina.
Esential insa in tratamentul diabetului de tip 1 sunt:
- Monitorizarea glicemiei de mai multe ori pe parcursul zilei;
- Calcularea carbohidratilor pentru ajustarea dozelor necesare;
- Adoptarea unei diete alimentare echilibrate si adoptarea unui stil de viata activ;
- Managementul stresului.
Nu exista un tratament universal ci se ajusteaza in functie de fiecare pacient. Ajustarea tratamentului se face impreuna cu medicul diabetolog deoarece trebuie mentinuta glicemia intr-un interval tinta pentru a fi evitate complicatiile.
Gestionarea diabetului tip 1
Gestionarea diabetului de tip 1 are ca scop mentinerea glicemiei intr-un interval de valori normale, iar acest lucru se face prin:
- Folosirea senzorilor de monitorizare continua a glicemiei (CGM);
- Respectarea planului alimentar recomandat de medicul diabetolog;
- Ajustarea tratamentului in functie de activitate pentri evitarea aparitiei hipoglicemiei;
- Informare si educarea pacientului si a familiei in vederea unei bune aderente la tratament si stil de viata.
Complicatii asociate diabetului tip 1
Managementul diabetului de tip 1 este esential pentru a se evita declansarea altor afectiuni acute sau cronice:
Cetoacidoza diabetica (CAD)- este o urgenta medicala data de acumularea de cetone in sange, acumulare ce poate avea loc ca urmare a lipsei insulinei din organism. Aceasta afectiune se manifesta prin greata, varsaturi, dureri abdominale si respiratie rapida.
Hipoglicemia sau nivelul scazut de glicemie din sange (sub 70 mg/dL) duce la ameteli, tremuraturi, confuzie, pierdera constiintei si convulsii.
Boli de inima si boli vasculare- pacientii cu diabet de tip 1 prezinta un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, infarct de miocard, hipertensiune arteriala sau accidente vasculare cerebrale.
Retinopatie diabetica- este una din cele mai frecvente complicatii din diabetul de tip 1 si consta in afectarea vaselor mici de sange de la nivelul retinei- stratul sensibil la lumina aflat in partea din spate a ochiului. Nivelul ridicat de glucoza deterioreaza aceste vase de sange;
Nefropatie diabetica- vasele de sange care filtreaza sangele la nivel renal sunt deteriorate. Acest lucru reduce eficienta rinichilor in eliminarea deseurilor si a excesului de lichid din organism;
Neuropatie diabetica- sunt deteriorati nervii periferici ca urmare a nivelurilor ridicate de zahar din sange.
Probleme la nivelul picioarelor ca urmare a combinatiei de circulatie proasta si neuropatie diabetica. Pacientii cu diabet de tip 1 dezvolta leziuni sau ulceratii care se vindeca foarte greu si sunt predispuse la infectii.
Prevenirea diabetului de tip 1
Spre deosebire de diabetul de tip 2 care poate fi prevenit, diabetul de tip 1 prezinta o componenta autoimuna care nu poate fi influentata de alimentatie sau de exercitii fizice. Astfes ca in prezent nu se cunosc metode de prevenire a diabetului de tip 1.
Sfaturi pentru reducerea riscului de complicatii
Reducerea riscului de complicatii la pacientii cu diabet de tip 1 se face prin:
- Monitorizarea stricta a glicemiei;
- Urmarea tratamentului cu insulina conform indicatiilor medicului;
- Adoptarea unui stil de viata si stil alimentar echilibrate;
- Evitarea fumatului si consumului de alcool;
- Efectuarea controalelro medicale cu regularitate.