Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Drenaj limfatic: ce este, beneficii si tehnici de masaj

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 31 iulie 2020 Ultima actualizare: 27 august 2021

Drenajul limfatic este o procedura care implica un tip special de masaj, cu miscari superficiale si blande ce se realizeaza pe suprafata pielii; ajuta la o mai buna functionare a sistemului limfatic, iar beneficiile acestui tip de masaj sunt atat medicale cat si estetice.

drenaj-limfatic-spa
Ce este sistemul limfatic?

CUPRINS:

Informatii generale despre sistemul limfatic
Ce este drenajul limfatic?
Cum se realizeaza drenajul limfatic?
Beneficiile drenajului limfatic
Contraindicatiile si complicatiile drenajului limfatic

Informatii generale despre sistemul limfatic

Sistemul limfatic este parte a sistemului circulator, fiind responsabil cu realizarea sichimbului de substante dintre sange si tesuturi. Acesta preia pentru filtrare reziduurile metabolice sau alte posibile elemente nocive, protejand sistemul imunitar si aparand astfel organismul. Sistemul limfatic cuprinde o retea de vase prin care este transportata limfa spre ganglionii limfatici pentru purificare.

Buna functionare a sistemului limfatic poate fi afectata de diversi factori, de la stres si sedentarism pana la boli cardiace, endocrine si circulatorii. Atunci cand se intampla, fluxul limfatic este congestionat, toxinele se aduna si se ajunge la umflarea tesuturilor. Sunt de asemenea situatii in care intensifica celulita, putand chiar sa accentueze anumite probleme de sanatate.

Sistemul limfatic constituie o bariera a organismului in fata bolilor si a infectiilor, fiind alcatuit din vase, noduli, limfa si limfocite, cuprinzand de asemenea amigdalele, splina si timusul.

drenaj-limfatic-gravida
Rolul drenajului limfatic

Ce este drenajul limfatic?

Drenajul limfatic are rolul de a imbunatati circulatia fluxului limfatic. Este un masaj usor dar care are efecte deosebit de benefice, putand sa accelereze de pana la 20 de ori volumul fluxului limfatic si ajutand astfel sistemul sa elimine toxinele cu mai mare usurinta.

In cazul persoanelor care nu intampina probleme serioase de sanatate, drenajul limfatic poate fi de ajutor pentru o recuperare mai usoara in urma unei raceli sau pentru a scapa mai usor de senzatia de oboseala. Este un masaj care poate fi efectuat la nivelul mainilor, al picioarelor si al abdomenului.

Cum se realizeaza drenajul limfatic?

Drenajul limfatic poate fi realizat atat manual cat si folosind un sistem modern, care este alcatuit dintr-un costum ce imbraca abdomenul si picioarele, conectat la aparatul de reglare. Terapia este una neinvaziva si nu are efecte adverse, bazandu-se pe presiunea care este aplicata asupra corpului. Costumul folosit pentru aceasta procedura este alcatuit din mai multe compartimente independente, de dimensiune redusa, care in timpul drenajului sunt umflate cu aer, presand alternativ o parte sau alta a corpului, de la nivelul picioarelor catre zona superioara, in sensul in care circula limfa.

Drenajul limfatic nu produce nici un fel de durere si este chiar relaxant. In cazul in care apare un oarecare disconfort sau amorteala la nivelul picioarelor, presiunea se poate regla in timp ce sedinta este in desfasurare. In cazul pacientilor cu epilepsie, cu boli hepatice, renale sau cardiace, al celor cu afectiuni venoase acute sau in cazul femeilor insarcinate, drenajul limfatic nu este indicat.

Drenajul limfatic manual presupune masarea usoara si aplicarea unei presiuni reduse asupra ganglionilor limfatici, acest masaj stimuland eliberarea toxinelor din ganglioni. Un alt efect principal al efectuarii acestui tip de masaj special este tonifierea pielii.

 

drenaj-limfatic
Cum poate fi realizat drenajul limfatic?

Beneficiile drenajului limfatic

Pentru ca pune in miscare limfa, drenajul limfatic ajuta la accelerarea eliminarii toxinelor si a procesului prin care organismul se regenereaza, efectele sale pozitive fiind multiple:

  • asigura o regenerare si o aparare eficienta a organismului, datorita faptului ca limfa circula mai bine; pentru ca reziduurile aflate in spatiile interstitiale se evacueaza mai rapid, sistemul imunitar devine mai puternic si este mai eficient in lupta cu virusii sau bacteriile;
  • ajuta la relaxarea muschilor, detensionandu-i sub presiunea care se aplica intr-o zona sau alta a corpului;
  • inlatura partial senzatia „picioarelor grele”, eliminand retentia de apa si reducand aspectul de picioare umflate;
  • ajuta la imbunatatirea fermitatii pielii, pentru ca in afara de limfa, circulatia sanguina este de asemenea stimulata atunci cand se aplica presiune la nivelul venelor periferice, tonifiind astfel pielea;
  • ajuta la reducerea celulitei, fiind o modalitate foarte buna de remodelare corporala; pentru ca sangele este bine oxigenat, pielea isi mentine elasticitatea si aspectul placut;
  • contribuie la stimularea digestiei, datorita faptului ca masajul abdominal ajuta la punerea in miscare a tractului digestiv, sustinand functionarea corecta a acestuia;
  • reduce inflamatia generata de efort, accidentare sau rezultata ca urmare a unei interventii chirurgicale; exccesul de lichide este eliminat mai repede datorita drenajului, fapt care previne sau amelioreaza inflamatia tesuturilor si calmeaza durerea.

Contraindicatiile si complicatiile drenajului limfatic

Se recomanda ca persoanele care sufera din cauza unor boli ale sistemului limfatic sau vascular sa consulte medicul specialist inainte de efectuarea sedintelor de masaj limfatic. De asemenea, recomandarea este valabila si pentru pacientii cu boli oncologice, pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza.

Atunci cand drenajul limfatic manual este realizat corect, de catre terapeuti calificati, cu suficienta experienta, acest masaj nu este urmat de complicatii sau efecte adverse. Exista insa si situatii in care pot aparea ameteli, dureri de cap si musculare, echimoze (vanatai), eruptii cutanate sau senzatie de oboseala.