Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Plagiocefalie la sugari: cauze, diagnostic si optiuni de tratament

Plagiocefalie la sugari: cauze, diagnostic si optiuni de tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 17 aprilie 2024 Ultima actualizare: 17 aprilie 2024

Plagiocefalia, cunoscuta si sub numele de sindromul capului plat, este o conditie medicala observata frecvent la sugari, caracterizata prin aplatizarea unei parti a craniului. Aceasta conditie poate genera ingrijorari considerabile pentru parinti, desi, in majoritatea cazurilor, este doar o problema de natura estetica si poate fi tratata eficient.

Cauzele si manifestarile plagiocefaliei

Plagiocefalia poate fi clasificata in doua categorii: plagiocefalie de pozitie si plagiocefalie congenitala. Plagiocefalia de pozitie este cea mai comuna forma si apare atunci cand un bebelus doarme constant cu capul inclinat in aceeasi directie, exercitand presiune asupra unei parti a craniului. Factori precum pozitionarea prelungita in patut, scaune auto sau balansoare, pot contribui la dezvoltarea acestei conditii. Pe de alta parte, plagiocefalia congenitala este mai rara si este cauzata de fuziunea prematura a suturilor craniene, limitand cresterea craniului si ducand la deformari.

 

In caz de plagiocefalie pozitionala, in afara de aplatizarea zonei craniene pot sa apara si alte manifestari, precum pozitionarea anterioara a urechii in zona respectiva, o dezvoltare anormala a oaselor fetei sau bombarea fruntii pe acea parte a capului. In caz de plagiocefalie congenitala, manifestarile sunt mai severe si include convulsii, varsaturi, o fuziune la nivelul suturilor craniene si vase de sange vizibile in zona scalpului. 

Plagiocefalie - diagnosticare

Diagnosticul de plagiocefalie se bazeaza in primul rand pe examinarea fizica a copilului, in care medicul va evalua forma capului si poate folosi instrumente de masurare pentru a determina gradul de aplatizare. In unele cazuri, pot fi necesare imagini prin rezonanta magnetica (IRM) sau tomografii computerizate (CT) pentru a exclude alte conditii si pentru a obtine o intelegere mai clara a situatiei. Identificarea timpurie si consultarea cu un specialist in ortopedie pediatrica sau neurochirurgie pediatrica sunt cruciale pentru stabilirea planului de tratament optim.

Optiuni de tratament pentru plagiocefalie

Tratamentul plagiocefaliei variaza in functie de severitatea si cauza conditiei. Pentru cazurile usoare pana la moderate de plagiocefalie de pozitie, schimbarile de pozitionare si incurajarea timpului petrecut pe burta pot fi suficiente pentru a imbunatati forma capului. In cazurile mai severe, poate fi necesara utilizarea unui capac ortotic cranian, cunoscut si sub numele de casca de remodelare, care ajuta la redirectionarea cresterii craniului intr-o forma mai normala. Tratamentul este cel mai eficient atunci cand este inceput intre varstele de 4 si 12 luni, atunci cand craniul copilului este inca foarte maleabil.

In situatia bebelusilor cu o forma usoara de plagiocefalie, precum si a celor cu o forma moderata a acestei conditii, recuperarea totala are o durata de aproximativ doi ani.  In situatia in care copilul prezinta o forma severa de plagiocefalie, in urma tratamentului se poate ca cel mic sa ramana cu anumite semne ale bolii pentru tot restul vietii. 

Plagiocefalie – preventie

Prevenirea plagiocefaliei include masuri precum alternarea pozitiilor de dormit ale bebelusului si cresterea timpului petrecut pe burta in timpul zilei, ceea ce nu numai ca ajuta la prevenirea aplatizarii capului, dar stimuleaza si dezvoltarea motorie. Este important pentru parinti sa monitorizeze dezvoltarea copilului lor si sa consulte un medic la primele semne ale plagiocefaliei, pentru a discuta despre optiunile de tratament si masurile preventive care se impun.

Plagiocefalia la sugari poate provoca ingrijorare, insa intelegerea cauzelor, recunoasterea timpurie, si aplicarea tratamentelor adecvate pot duce la rezultate pozitive, asigurandu-se ca acei copii afectati pot avea o dezvoltare normala si sanatoasa. Colaborarea stransa intre parinti si profesionistii din domeniul medical este esentiala pentru gestionarea eficienta a acestei conditii.

Monitorizare si ingrijirea de lunga durata

Pentru sugarii diagnosticati cu plagiocefalie, monitorizarea continua a evolutiei starii lor este esentiala. Aceasta include vizite regulate la medic pentru a evalua progresul tratamentului si ajustarea acestuia dupa cum este necesar. In cazurile unde este aplicata o casca de remodelare, ajustarile periodice sunt necesare pentru a se asigura ca aceasta ramane eficienta pe masura ce copilul creste. Parintii si ingrijitorii ar trebui sa fie, de asemenea, constienti de importanta mentinerii unei bune igiene a capului si a castii pentru a preveni iritatiile pielii.

Impactul social si psihologic al plagiocefaliei

Desi plagiocefalia afecteaza predominant aspectul fizic al capului si nu este asociata cu probleme de dezvoltare a creierului sau cu intarzieri cognitive, perceptia sociala si reactiile la aspectul fizic pot avea un impact psihologic asupra parintilor si, in timp, asupra copilului. Este esential sa se abordeze aceste preocupari printr-o comunicare deschisa si suport din partea familiei, prietenilor si profesionistilor din domeniul sanatatii. Grupurile de suport pentru parintii copiilor cu plagiocefalie pot oferi o alternativa valoroasa de consiliere si incurajare.

Constientizare si educatie

Promovarea constientizarii si educatiei despre plagiocefalie este esentiala pentru prevenire si tratament timpuriu. Campaniile de sanatate publica ce incurajeaza practici sigure de dormit, cum ar fi pozitionarea pe spate in timnpul somnului, ar trebui sa fie echilibrate cu mesaje despre importanta timpului petrecut pe burta si a schimbarilor de pozitie pentru a minimiza riscul de plagiocefalie. Profesionistii din domeniul sanatatii ar trebui sa fie, de asemenea, pregatiti sa ofere sfaturi proactice si suport parintilor nou-nascutilor.

Articole similare
Febra la bebelusi - sfaturi importante pentru parinti
Este important ca febra la bebelusi sa fie monitorizata constant, pentru ca acestia nu pot sa spuna daca simt vreun disconfort iar febra poate fi periculoasa in unele situatii. Desigur, bebelusii fac foarte des febra si nu de fiecare data este un motiv de ingrijorare, insa parintii trebuie sa reactioneze prompt pentru a se asigura ca nu exista un pericol real. Organismul unui bebelus nu este s...
25 ianuarie 2023
Edited 25 ianuarie 2023
citește articolul
Urechi clapauge la bebelusi: cauze si remedii
Statisticile arata ca un procent de pana la 5% dintre bebelusi au urechi clapauge la nastere, opt procente dintre acestia mostenind defectul pe cale genetica. Se poate ca in primii ani de viata sa nu para o problema pentru unii dintre parinti, insa copii pot sa fie afectati mai tarziu din punct de vedere al stimei de sine. Tot statisticile arata ca fenomenul se manifesta in egala masura atat l...
22 decembrie 2022
Edited 22 decembrie 2022
citește articolul
Mersul pe varfuri la copii – cauze si solutii
Mersul pe varfuri la copii se refera la un tip de mers in care nu exista contact intre calcai si sol. Acesta se intalneste relativ des in primii 2 ani in care copilul invata sa mearga, si poate sa fie o parte normala a dezvoltarii copilului. In majoritatea cazurilor, mersul pe varfuri la copii nu este un motiv de alarma, deoarece copiii inca invata sa mearga si nu isi tin atat de bine echil...
20 septembrie 2022
Edited 20 septembrie 2022
citește articolul
Hipotonia musculara la bebelusi, pe intelesul parintilor
Hipotonia musculara la bebelusi presupune scaderea tonusului muscular, ceea ce determina o forta musculara mult mai redusa. Tonusul muscular reprezinta tensiunea pe care o dezvolta muschii in timp ce este efectuata o miscare. Hipotonia nu este considerata a fi o boala in sine, aceasta aparand de regula in tabloul clinic al altor probleme de sanatate, in special musculo – osoase si neurologice....
30 august 2021
Edited 30 august 2021
citește articolul