Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Escarele de decubit – Factori care inlesnesc aparitia escarelor si metode de preventie

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 27 septembrie 2018
Puteti preveni aparitia escarelor daca reduceti intensitatea fortei de frecare si a presiunii puse pe tesuturi. Este foarte important sa identificati factorii de risc pentru a putea diminua actiunea acestora. O data la 1-2 ore pacientul trebuie repozitionat, prevenind astfel afectarea circulatiei in zona supusa presiunii. Trebuie sa aveti grija ca asternuturile sa nu formeze cute in zona sacrala, in dreptul feselor, omoplatilor, coatelor, genunchilor sau calcaielor, aceste zone fiind predispuse formarii escarelor. Folosirea de diverse produse antiescare este recomandata atat pentru preventie cat si pentru tratament. Colacul antidecubit, de exemplu, este recomandat pentru sustinerea capului si a cefei persoanelor care nu se pot misca pentru perioade lungi de timp. Acest colac asigura confortul bolnavului, previne escarele, atenueaza durerile si reduce simptomele alergice. Contribuie la prevenirea si la vindecarea escarelor. Nu se imbacseste si nu se supraincalzeste, datorita aerului care circula prin interior.

Ingrijirea celor care nu se pot deplasa necesita o atentie deosebita din partea familiei

Escara (sau ulcerul de presiune) este o afectiune intalnita din ce in ce mai des in epoca moderna. Este o afectiune grava si greu de suportat, dificil de vindecat cu tratament medicamentos si chiar si chirurgical in unele cazuri. Salteaua antiescare este un sistem activ, compus dintr-o saltea pneumatica si o pompa (compresor) care introduce aerul alternativ in celulele saltelei. Previne aparitia, dar si amelioreaza escarele deja aparute. Aceasta saltea se foloseste in paralel cu utilizarea solutiilor si pansamentelor specifice. Pentru o eficienta sporita, aveti grija ca pacientul sa aiba pampers, haine de bumbac fara cute si cusaturi groase, fara cordoane sau catarame. Este foarte important ca epiderma pacientului sa fie protejata de umiditatea excesiva, iar perioadele in care acesta sta in sezut trebuie limitate la maxim. De asemenea, alimentatia joaca un rol deosebit pentru persoanele imobilizate la pat. Trebuie avut grija ca pacientului sa i se asigure un aport optim de proteine si lichide. Persoana care se ocupa de ingrijirea bolnavului sau familia acestuia, trebuie sa inspecteze constant zonele predispuse la escare pentru a identifica din timp posibilele rani ale tesuturilor. Ingrijirea celor care nu se pot deplasa necesita o atentie deosebita din partea familiei, aceasta fiind sfatuita sa colaboreze cu pacientul si cu personalul medical. Impreuna, au rolul de a actiona preventiv in ceea ce priveste escarele si de a aplica tratamentul potrivit.