Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Gonartroza

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 15 iulie 2021

Gonartroza sau “boala care imobilizeaza genunchiul” este cea mai frecventa afectiune care se manifesta la nivelul articulatiei genunchiului si are ca rezultat deteriorarea acesteia. Pe scurt, se produce o uzura la nivelul cartilajului articular si acesta isi pierde flexibilitatea, intervenind durerea. Odata cu trecerea anilor, articulatiile devin din ce in ce mai uzate, iar urcarea sau coborarea treptelor ajunge sa fie din ce in ce mai anevoioasa. Se poate ca de fiecare data cand este indoit genunchiul sa apara dureri care nu dispar chiar daca persoanei respective i se administreaza antiinflamatoare. Gonartroza este o problema de sanatate destul de serioasa, ajungand sa afecteze aproximativ sase din zece persoane care au depasit varsta de 65 de ani.

CUPRINS

Simptome gonartroza
Cauze gonartroza
Tratament gonartroza
Tratament chirurgical pentru gonartroza

In situatia in care nu i se acorda atentia necesara, iar tratamentul nu este administrat corespunzator si la timp, gonartroza poate sa genereze neplaceri si mai mari, ca de exemplu dezaxarea piciorului sau chiar invaliditate in cazurile mai severe. In ultimul timp au fost efectuate mai multe studii despre gonartroza, rezultatele acestora aratand specialistilor ca artroza nu este de vina doar pentru distrugerea cartilajului hialin, ci si pentru afectarea in totalitate a articulatiei. De asemenea, cercetarile au demonstrat ca este afectat si osul subcondral, adica acea zona osoasa aflata sub cartilajul articular.

Simptome gonartroza

Chiar daca in stadiile initiale ale bolii nu apar simptome semnificative, iar pacientul nu remarca vreo disfunctie la nivelul articultiei, in timp se ajunge atrofia muschiului femural cvadriceps. In stadiul avansat al afectarii incep sa apara dureri, mai ales atunci cand pacientul cara obiecte grele sau sta mult in picioare. Persoanele care sufera de aceasta afectiune se pot confrunta cu dureri, rigiditate si inflamare a genunchiului, mobilitate redusa sau mers schiopatat. Simptomul cel mai des intalnit la persoanele cu gonartroza il reprezinta durerea din zona genunchiului, simptom prezent in special dimineata, dupa perioada de repaus din timpul somnului.Se poate ca durerea sa fie resimtita si la nivelul gambelor si la nivelul coapselor.

Persoanele cu gonartroza ar putea remarca si crepitatii (zgomote asemanatoare mersului pe zapada), putandu-se ajunge pana la imposibilitatea de a-si folosi genunchiul. Poate sa apara senzatia de instabilitate, genunchiul incepe sa trosneasca in situatia in care este solicitat pentru miscari de indreptare sau de indoire. Daca nu este tratata, gonartroza face ca genunchiul sa se umfle, sa devina rigid si sa fie din ce in ce mai greu sa poata executa orice miscare. Schiopatatul este o consecinta a acestei rigiditati, dar si a durerilor, manifestandu-se sub forma unei modalitati de protejare a genunchiului.

Cauze gonartroza

Gonartroza mai este cunoscuta si sub denumirea de “artroza genunchiului”, boala fiind mai des intalnita la persoane care au depasit varsta de 40 de ani. Factorii de risc ai gonartrozei includ varsta, obezitatea, traumatismele, diabetul zaharat, tulburarile hormonale sau afectiunile congenitale. Specialistii considera ca una dintre cauzele principale ale declansarii gonartrozei o constituie greutatea corporala prea mare, dar si practicarea sporturilor de performanta este in topul cauzelor care duc la aparitia gonartrozei. Persoanele care practica sporturi de contact, mai ales rugby, fotbal sau handbal, isi expun adesea genunchii unor posibile traumatisme grave ale ligamentelor. Sunt sporturi care presupun mult antrenament, iar atunci cand competitiile sunt frecvente, riscul de aparitie a microtraumatismelor este unul crescut. Un alt pericol pentru sportivi este acela ca, dupa retragerea din activitate, poate sa se instaleze osteoartrita

Gonartroza poate fi si o consecinta a diformitatilor din nastere ale genunchiului sau a diformitatilor dobandite. Este situatia pacientilor la care genunchii au axa mecanica deviata catre interior, pentru ca poate sa apara uzura timpurie. Guta sau poliartrita reumatoida sunt boli reumatismale care afecteaza in mod direct cartilajul articular, putand duce la aparitia gonartrozei. De asemenea, aceasta afectiune poate sa fie declansata si de anumite traumatisme de la nivelul genunchiului sau de fracturi osoase.

Tratament gonartroza

Tratamentul gonartrozei implica schimbarea stilului de viata, inclusiv a pierderii in greutate, adoptarea unui program de exercitii fizice, folosirea dispozitivelor ajutatoare la mers si, nu in ultimul rand, tratamentul medicamentos prescris de un medic specialist. Pentru a va asigura ca diagnosticul este cel corect, este esential sa mergeti mai intai la o consultatie la un medic ortoped. In urma unui examen clinic si a mai multor teste prin care evalueaza functionalitatea si mobilitatea articulatiei, specialistul poate sa recomande o radiografie, un RMN (rezonanta magnetica nucleara) sau tomografie computerizata (CT). Pentru a alege tratamentul cel mai eficient, medicul va evalua stadiul gonartrozei precum si factorii care au dus la declansarea acestei afectiuni.

Scopul tratamentului este acela de a imbunatati starea functionala a genunchiului, dar si de a ameliora durerile. Alternativa non – chirurgicala de tratament presupune administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si antialgice. Pentru imbunatatirea lubrefierii articulatiei, pentru reducerea durerii si pentru cresterea mobilitatii si a elasticitatii se recomanda tratamentul cu solutie vascoelastica. Tratamentul medicamentos pentru gonartroza trebuie administrat o perioada lunga de timp. Este bine de mentionat ca acest tip de tratament nu poate sa vindece articulatia afectata, insa poate sa reduca simptomele si sa usureze considerabil viata de zi cu zi a pacientului.

Tratament chirurgical pentru gonartroza

Tratarea pe cale chirurgicala a gonartrozei devine o optiune atunci cand tratamentul medicamentos nu reuseste sa amelioreze boala sau daca aceasta este intr-un stadiu prea avansat. Interventia are denumirea de „artroplastie totala de genunchi” si are in vedere inlocuirea cartilajului articular (care s-a degradat) cu o endoproteza.

Piesele sunt fabricate din aliaj metalic de cobalt – crom sau titan si au trei componente:femurala, tibiala si un insert – denumit si „paltou”. Aceasta procedura de tratament a gonartrozei, artroplastia totala, ajuta cresterea mobilitatii genunchiului, la disparitia durerii si la o calitate mai buna a vietii de zi cu zi.