Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Lordoza

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 21 ianuarie 2022

Lordoza este o afectiune a  coloanei vertebrale, care descrie curbura accentuata a acesteia. Lordozele spinale sunt determinate in principiu prin diferenta grosimii jumatatii anterioare fata de cea posterioara a discului vertebral. Aceasta afectiune este din ce in ce mai intalnita din cauza modului de viata sedentar si afecteaza atat persoanele adulte cat si pe copii. Curbura exagerata care apare la nivelul coloanei vertebrale in situatia pacientilor cu lordoza mai este cunoscuta si sub denumirea de „spate in sa”, fiind specifica in general zonei lombare. La unele persoane, lordoza afecteaza zona cervicala a coloanei vertebrale – in zona gatului.

Este posibil ca lordoza sa fie consecinta unei posturi incorecte din timpul orelor petrecute la birou, dar poate sa apara si in urma unor traumatisme suferite sau din cauza altor afectiuni. De asemenea, poate sa fie vorba si despre mostenire genetica sau despre anumite interventii chirurgicale in zona coloanei vertebrale. In situatia in care lordoza nu ajunge sa se agraveze in perioada pubertatii, aceasta nu este observabila pana in jurul varstei de 25 de ani. La pacientii cu lordoza lombara exista posibilitatea sa apara dureri si o oarecare afectare a miscarilor, insa aproximativ 70% dintre cazuri pot sa fie tratate prin terapie fizica.

Simptome lordoza

Odata cu aparitia acestei probleme de sanatate este afectata mai ales coloana lombara dar si cea cervicala. In afara de „spate in sa”, lordoza se manifesta si prin fese proeminente si postura exagerata. Este o afectiune care poate fi destul de severa si care poate sa provoace dureri pacientului, limitand cel putin miscarile coloanei vertebrale. Avand in vedere faptul ca arcuirea coloanei vertebrale lombare este catre interior, bazinul este impins in fata mai mult decat in mod normal. De asemenea, acesta este si motivul pentru care fesele devin mai proeminente decat in cazul persoanelor care nu sunt afectate de lordoza. In situatia copiilor cu lordoza exagerata, atunci cand stau intinsi pe o suprafata dura se poate observa un spatiu destul de mare sub spate.

In majoritatea cazurilor, lordoza nu provoaca dureri. In situatia in care ati remarcat dureri la nivelul spatelui, dureri care coboara catre membrele inferioare, tulburari la momentul defecatiei sau al urinarii, este bine sa stiti ca nu sunt provocate sau favorizate de lordoza. Pentru pacientii cu astfel de dureri si de probleme, recomandarea este sa mearga la un consult medical neurologic pentru a afla diagnosticul corect si pentru a se asigura ca tratamentul este cel corespunzator. Daca ati remarcat la copilul dumneavoastra o curbura accentuata la nivelul spatelui sau daca are o postura exagerata, adresati-va unui chirurg ortoped pediatru.

Lordoza - cauze

O cauza frecvent intalnita in ziua de astazi a lordozei este reprezentata de pozitia sezanda pe o perioada indelungata de timp, precum si de statul pe fotoliu. De asemenea, si mersul cu masina poate sa fie de vina, si alte pozitii la care organismul trebuie sa se adapteze, acest lucru presupunand ca unii muschi sa sufere contracturi, sa se scurteze si altii sa devina mai slabi dar sa se alungeasca. Astfel, apare un dezechilibru la nivelul musculaturii spatelui si se instaleaza lordoza.

In afara de postura incorecta, mai exista si alte cauze si alti factori de risc ce pot sa contribuie la aparitia lordozei. De exemplu, in situatia persoanelor cu obezitate, grasimea din zona abdominala solicita suplimentar partea inferioara a spatelui si o impinge inainte, favorizand aparitia lordozei. Din cauza unor cazaturi severe sau a unor accidentari din timpul activitatilor sportive poate sa apara spondiloza, care este de fapt o fractura vertebrala ce poate determina o curbura mai mare sau mai mica a vertebrei care este afectata. Lordoza poate sa apara si din cauza unor afectiuni neuromusculare, care afecteaza functiile muschilor si pe cele ale nervilor. Astfel, poate sa fie vorba despre atrofie spinala musculara, paralizie spinala sau distrofie musculara.

Tratament lordoza

In general lordoza nu necesita tratament, insa daca aceasta este severa se recomanda consultarea unui medic specialist si respectarea tratamentului medicamentos prescris. Alternativa de tratament recomandata va fi stabilita in functie de gradul de afectare a pacientului. Rolul tratamentului, in cazul persoanelor cu lordoza, este acela de a stopa progresia curburii si de a minimaliza pe cat posibil diformitatea. In situatia in care lordoza are un caracter sever de manifestare, se poate ajunge la compresia nervilor lombari, la limitarea miscarilor la nivelul coloanei vertebrale si chiar la pierderea integritatii spinale. Lordoza lombara poate sa fie tratata intinzand muschii abdominali si purtand niste hamuri speciale. Pentru a ameliora durerile pe termen scurt, medicul poate sa recomande administrarea de antiinflamatoare.

In afara de medicamente care pot sa reduca umflarea si durerile, medicul va poate sugera sa efectuati sedinte zilnice de fizioterapie, care sunt utile pentru a largi gama de miscari si pentru intarirea musculaturii. In cazul in care lordoza apare la copii sau adolescenti, acestia pot sa poarte anumite orteze. In situatia pacientilor obezi cu lordoza, medicul va recomanda scaderea in greutate pentru ca persoanele respective sa isi poata mentine postura corecta. De asemenea, specialistul va poate indica anumite suplimente nutritive, asa cum este de exemplu vitamina D. Tratamentul chirurgical este indicat numai in situatia pacientilor la care lordoza se manifesta sever, prin afectare neurologica.

Lordoza – sfaturi pentru preventie

Pentru ca riscul de aparitie a lordozei sa fie cat mai mic, specialistii recomanda sa aveti in vedere cateva aspecte. In primul rand, asa cum am mentionat anterior, pastrati-va o greutate corporala normala. Incercati, pe cat posibil, sa mentineti o postura corecta in timpul orelor petrecute la birou. De asemenea, este important sa executati zilnic exercitii fizice specifice pentru mobilitate si musculatura.