Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Muscatura de capusa: preventie, boli asociate, solutii

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 16 iunie 2023
Capusele sunt inrudite cu paienjenii, incadrandu-se in clasa arahnidelor. Sunt paraziti si se hranesc pe seama organismului de care se ataseaza. Dimensiunile lor variaza (2,5 – 14 mm), putand fi chiar cat gamalia unui ac. Pe masura ce se hranesc cu sange, devin tot mai mari. Din punct de vedere al culorii, de asemenea variaza, putand avea nuante de maro, rosu-maroniu si negru. Capusele pot sa se adapteze inclusiv atunci cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius, iar temperaturile mari pot sa accelereze ritmul de dezvoltare al acestora.

Capusele tind sa migreze catre zona axilara, cea inghinala si la nivelul parului

Zonele umede si calde ale corpului sunt cele preferate de capuse. Atunci cand ajung pe corp, acestea tind sa migreze catre zona axilara, cea inghinala si la nivelul parului. Apoi, prin intermediul muscaturii, isi introduc capul sub pielea organismului parazitat si incep sa se hraneasca. De cele mai multe ori, in cazul unei astfel de muscaturi, puteti sa va dati seama usor de cauza, capusa ramanand atasata de piele. Daca nu realizati pe moment ce s-a intamplat, exista posibilitatea ca, dupa cateva zile sau saptamani in care capusa s-a hranit, aceasta sa se desprinda de una singura. In acest timp exista insa riscul sa va transmita boli care pot avea consecinte foarte grave. Se poate chiar ca muscatura sa nu produca niciun simptom. Insa, in cazul in care sunteti alergic, puteti acuza dureri, umflaturi in locul afectat, senzatie de arsura, eruptie, si puteti inclusiv intampina dificultati in a respira. Simptomele bolilor transmise debuteaza in general in primele saptamani de dupa incident si pot fi urmatoarele: puncte rosii sau prurit in jurul muscaturii, ameteala, rigiditate la nivelul gatului, senzatie de slabiciune, dureri de cap, febra, dureri de muschi sau articulatii, noduli limfatici inflamati,  palpitatii, greata si varsaturi.

Cu cat va prezentati mai repede la medic, cu atat mai bine

Este foarte important felul in care indepartati capusa. Aceasta nu trebuie smulsa, pentru ca ii poate ramane capul prins in interiorul pielii ceea ce o va face mai greu de scos ulterior. Medicii specialisti o pot indeparta cel mai usor, cu ajutorul unei ustensile conceputa special, fara sa o rupa, adica eliminand riscul ca anumite parti din capusa sa ramana atasate in continuare de pielea dumneavoastra. Cu cat va prezentati mai repede la medic, cu atat mai bine. Este posibil ca acesta sa va prescrie antibiotice pentru a impiedica aparitia unor simptome ulterioare. Trebuie sa stiti ca daca sunteti muscat de o capusa puteti sa va imbolnaviti de babesioza, boala Lyme, febra Rocky Mountain, tularemia sau febra de Colorado. Exista mai multe feluri in care va puteti feri de astfel de neplaceri. Puteti folosi produse protectoare (spray-uri sau geluri protectoare) care se aplica pe piele si va puteti acoperi pielea pe cat de mult posibil (puteti chiar sa va bagati pantalonii in sosete). Va recomandam de asemenea sa purtati incaltaminte adecvata si sa evitati sa mergeti prin iarba inalta sau tufisuri.