Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sindromul dureros miofascial

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 10 decembrie 2018
Sindromul miofascial dureros este o afectiune cronica ce afecteaza tesutul conjunctiv care acopera muschiul, aceasta manifestandu-se prin durere musculara. Sindromul miofascial poate aparea in diferite zone ale corpului. Deoarece orice muschi sau fascie pot fi afectate, sindromul poate cauza o varietate de simptome.

Simptome Sindrom dureros miofascial

Principalul simptom resimtit de persoanele care sufera de sindromul miofascial este durerea, care  poate fi localizata la nivelul unuia sau a mai multor muschi. Durerea de la nivelul muschilor se poate inrautati in perioadele de activitate dar si de stres. Alte simptome : limitarea imobilitatii, slabiciune la palparea muschiului afectat, tulburari de comportament, oboseala, depresie. Persoanele sedentare sunt mai predispuse la dezvoltarea bolii decat persoanele care fac sport in mod regulat.

Cauze Sindrom dureros miofascial

Nu este cunoscuta cauza exacta a acestei afectiuni. Cercetarile sustin prezenta unor placi motorii disfunctionale in zonele punctelor dureroase. Exista si cativa factori de risc : stresul la nivelul muschilor, anemia, nivelul scazut de calciu, potasiu, fier, dar si al vitaminelor C, B1, B6 si B12, depresia,  bolile sistemice, cum este boala de tesut conjunctiv, tulburarile emotionale, pozitia gresita a corpului.

Tratament Sindrom dureros miofascial

In tratarea sindromului miofascial puteti apela la diverse terapii, precum terapia fizica care corecteaza scurtarea muschilor prin exercitii de intindere dar intervine si asupra posturii corporale gresite, diminuand astfel durerea si permitand pacientului sa participe la un program activ de exercitii. Terapia Alexander este un alt proces de tratare a sindromului miofascial cu ajutorul careia pacientii invata cum sa stea si cum sa se miste astfel incat sa elimine tensiunea musculara. Alte metode de tratament: terapia Feldenkrais, terapia ocupationala si terapia farmacologica.