Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sindromul Sjogren

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 16 iulie 2022

Sindromul Sjogren este o afectiune autoimuna ce afecteaza intreg organismul si se caracterizeaza prin uscaciunea ochilor si a gurii, fenomen care se produce din cauza inflamarii glandelor lacrimale si a celor salivare, care produc saliva. Aceasta boala apare in general la persoanele cu varsta de aproximativ 40 de ani. Principalul simptom al sindromului Sjogren este uscarea conjunctivei si a mucoasei bucale. In acelasi timp, se provoaca deshidratarea rinichilor, a tractului intestinal, a vaselor sangvine, a plamanilor, a ficatului, cat si a sistemului nervos central. In acelasi timp, pot sa apara stari de oboseala, vaginita la femei, precum si durere la contactul sexual.

De cele mai multe ori, simptomul Sjogren apare insotit si de alte afectiuni de natura autoimuna sau reumatica. De asemenea, putem spune ca nu exista o cauza complet cunoscuta insa se crede ca si etiologia cat si elementele genetice si factorii de mediu pot fi considerati factori de risc ai acestei boli. In tratarea acestei boli este necesara consultarea unui medic specialist. Puteti apela si la lotiuni fara miros pentru piele, sprayuri nazale saline cat si lubrifianti vaginali.

Sindrom Sjogren – generalitati

Aceasta tulburare cronica a sistemului imunitar ataca in mod eronat celulele si tesuturile sanatoase. Productia de saliva si lacrimi este scazuta atunci cand celulele albe din sange ajung sa se infiltreze in glandele lacrimale si in cele salivare, precum si in alte tesuturi care au functie exocrina. Din acest motiv, persoanele afectate de sindromul Sjogren ajung sa experimenteze uscaciune in interiorul cavitatii bucale, la nivelul pielii si al cailor respiratorii superioare, in zona ochilor si a nasului, precum si nivelul vaginului.

Exista mai multe tulburari autoimune cu care este asociat sindromul Sjogren, ca de exemplu colangita biliara primara, lupusul eritematos sistemic sau artrita reumatoida. Exista doua tipuri de sindrom Sjogren, si anume primar si secundar. Cel primar se dezvolta singur, in timp ce sindromul Sjogren secundar apare pe fondul unei alte afectiuni, asa cum este de exemplu lupusul. Avem de-a face cu afectiuni care sunt similare din punct de vedere al simptomelor, amandoua putand sa se manifeste cu caracter sever.

Simptome Sindrom Sjogren

In afara de incapacitatea de a mai produce umezeala pentru ochi si cavitatea bucala, simptomul cel mai des intalnit, organismul afectat de sindromul Sjogren va fi afectat si de dureri articulare iar in situatia femeilor poate sa apara uscaciunea vaginala. Exista posibilitatea ca printre simptome sa se mai numere si aparitia cariilor dentare, in unele situatii ajungandu-se pana la pierderea danturii. Se poate sa apara o tuse uscata si persistenta si probleme atunci cand persoana afectata mesteca sau inghite. Vocea poate sa devina ragusita si pot sa apara unele dificultati de vorbire. Glandele salivare se pot umfla si pot sa apara recurent afte orale (infectie fungica la nivelul cavitatii bucale).

De asemenea, pacientii cu sindromul Sjogren resimt si alte simptome care sunt asociate cu cel de uscare a ochilor. Se poate ca la unul sau la ambii ochi sa apara o senzatie de iritare, asemanatoare cu cea care este resimtita atunci cand ne intra nisip „in” ochi. Persoanele afectate pot sa resimta oboseala si senzatia de „greutate” a ochilor, senzatie de mancarime sau sensibilitate crescuta la lumina. Vederea poate sa devina incetosata, pleoapele pot deveni iritate si se pot umfla. Este bine sa aveti in vedere faptul ca simptomele la pacientii care prezinta sindromul Sjogren sunt exacerbate atunci cand pacientii fumeaza, calatoresc cu avionul, folosesc ventilatoare sau aparate de aer conditionat. Exista situatii in care simptomele se pot accentua inclusiv din cauza vantului foarte puternic.

Cauze Sindrom Sjogren

Asa cum am mentionat anterior, sindromul Sjogren este o boala autoimuna; aceasta este explicatia pentru faptul ca sistemul imunitar ajunge sa atace celeule sanatoase. Pe de alta parte, cauzele exacte care provoaca acest raspuns anormal din partea sistemului imunitar nu sunt cunoscute pe deplin. Se poate sa fie vorba despre factori genetici sau factori de mediu, dar pot fi de vina si unele infectii virale sau anumiti hormoni sexuali.

Specialistii atrag atentia si asupra faptului ca unele persoane par a prezenta un grad ridicat de vulnerabilitate in fata bolilor autoimune, inca de la nastere. In situatia acestor persoane, sindromul Sjogren poate sa fie declansat si din cauza stresului. De asemenea, de vina pentru aparitia acestei afectiuni poate sa fie si un stil de viata nesanatos.

Tratament Sindrom Sjogren

Trebuie avut in vedere faptul ca sindromul Sjogren este o afectiune destul de grava, insa atunci cand este tratata corespunzator si la timp pot sa fie evitate eventualele complicatii care pot sa apara. De asemenea, atunci cand se intervine cu tratamentul corespunzator in timp util, scade si posibilitatea de a se produce mai multe leziuni tisulare. In situatia in care tratamentul este respectat, persoana afectata ajunge sa poata gestiona cu mai multa usurinta starile provocate de sindromul Sjogren.

Tratamentul acestei afectiuni difera de la o persoana la alta si are ca scop diminuarea simptomelor. Pana in prezent, specialistii nu au reusit sa identifice o alternativa care sa poata opri evolutia sindromului Sjogren, insa de foarte multe ori se apeleaza la tratament imunosupresor sistematic, avandu-se in vedere care sunt organele care au fost afectate. Tratamentul medicamentos poate sa fie de ajutor pentru a reduce inflamatia care se manifesta la nivelul ochilor, pentru cresterea productiei de saliva si pentru suprimarea hiperactivitatii sistemului imunitar. De asemenea, tratamentul poate fi util in cazul in care apar complicatii din cauza sindromului Sjogren. Interventia chirurgicala este arareori recomandata, si doar daca este vorba despre un caz grav.