Sindromul Sjogren

Sindromul Sjogren este o afectiune autoimuna ce afecteaza intreg organismul si se caracterizeaza prin uscaciunea ochilor si a gurii, fenomen care se produce din cauza inflamarii glandelor lacrimale si a celor salivare, care produc saliva.

Aceasta boala apare in general la persoanele cu varsta de 40 de ani.

Simptome:

Principalul simptom al sindromului Sjogren este uscarea conjunctivei si a mucoasei bucale. In acelasi timp, se provoaca deshidratarea rinichilor, tractului intestinal, vaselor sangvine, plamanilor, ficatului, cat si sistemului nervos central. In acelasi timp, pot aparea: oboseala, vaginita la femei, cat si durerea la contactul sexual.

Cauze:

De cele mai multe ori, simptomul Sjogren apare insotit si de alte afectiuni de natura autoimuna sau reumatica. De asemenea, putem spune ca nu exista o cauza complet cunoscuta insa se crede ca si etiologia cat si elementele genetice si factorii de mediu pot fi considerati factori de risc ai acestei boli.

Tratament:

In tratarea acestei boli este necesara consultarea unui medic specialist. Puteti apela si la lotiuni pentru piele fara miros, sprayuri nazale saline cat si lubrifianti vaginali.

 

Autor: Iuliana Maria Ghergu