Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce putem face pentru a grabi vindecarea unei fracturi

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 27 ianuarie 2018 Ultima actualizare: 6 septembrie 2018

Vindecarea si sudarea osului este o alta problema ce apare in cazul persoanelor care sufera de osteoporoza, motiv pentru care la acestea conduita terapeutica este mai dificila. Desi se crede ca osteoporoza este doar boala celor in varsta (atat femei, cat si barbati), trebuie inteles faptul ca exista o serie de factori de risc care pot duce la aparitia acestei patologii si la persoanele tinere, consecinta fiind aparitia fracturilor de fragilitate.

Factori de risc pentru fracturi

Densitatea mineral-osoasa scazuta este un factor de risc pentru aparitia fracturilor. Odata cu inaintarea in varsta, osul nu mai prezinta aceeasi rezistenta, motiv pentru care va recomandam efectuarea osteodensitometriei osoase, daca aveti peste 65 de ani sau mai devreme daca aveti deja in antecedente o fractura aparuta in urma unui traumatism minor. Fumatul si consumul excesiv de alcool sunt si ele implicate in mineralizarea defectuoasa a osului.

 

Alimentatia ajuta la consolidarea fracturilor

Pentru o refacere cat mai rapida, dupa o fractura, alimentatia trebuie sa fie bogata in alimente ce contin calciu. Astfel, produsele lactate nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. De asemenea, mineralele ce se gasesc in legumele verzi ajuta la consolidarea rapida a osului. Fructele de mare si carnea de peste sunt de asemenea recomandate datorita grasimilor bune pe care le contin si care pot ajuta in procesul de vindecare. Alcalinizarea organismului este o alta teorie care se pare ca sta in spatele procesului de recuperare dupa o fractura. Astfel, remineralizarea va fi ajutata de alimentele bogate in vitamina K, printre care amintim: broccoli, patrunjelul, varza, produsele lactate, castravetii si prunele uscate.

Miscarea – aliatul vindecarii

Imobilizarea prelungita a zonei afectate de fractura nu este de dorit. Cu cat se practica miscarea membrului afectat mai devreme, cu atat recuperarea va fi mai usoara si vindecarea mai rapida. In acest fel, tonusul muscular si circulatia sangelui vor avea de castigat de pe urma mobilizarii precoce. Inainte de a incepe miscarea zonei afectate este bine sa cereti sfatul unui specialist pentru a decide impreuna cu acesta momentul in care este bine sa incepeti miscarea si tipul de miscare pe care aveti voie sa il faceti pentru a evita suprasolicitarea zonei in cauza.

Datorita imobilizarii exista riscul de hipotrofiere musculara. Astfel, masajul este si el benefic (sub atenta indrumare a kinetoterapeutului) deoarece imbunatateste vascularizatia locala si previne hipotrofierea musculaturii.

Si, nu in ultimul rand, trebuie mentionate suplimentele alimentare cu vitamina D, condroitin sulfat si glucozamina, care pot sa ajute la refacerea osului si a articulatiilor afectate in urma unei fracturi.