Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dureri cervicale: tipuri, cauze, simptomatologie si tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 5 decembrie 2022 Ultima actualizare: 5 decembrie 2022

Durerea cervicala este o problema cu care multi dintre noi ne-am confruntat cel putin o data in viata. Ea poate sa apara la orice varsta, dar este mai des intalnita in randul persoanelor adulte cu varsta cuprinsa intre 45 si 55 de ani. De regula, durerea cervicala nu reprezinta un motiv de ingrijorare si trece in cateva zile, dar in unele cazuri necesita ajutor medical de specialitate. In cazul in care aveti dureri cervicale care persista mai mult de o saptamana sau sunt insotite si de alte simptome, va sfatuim sa efectuati un consult la medic.

Ce este durerea cervicala?

Durerea cervicala sau cervicalgia reprezinta durerea localizata in regiunea gatului sau a portiunii cervicale a coloanei vertebrale (partea superioara a spatelui).

Coloana cervicala este o structura care are in componenta oase, nervi, muschi, ligamente, tendoane si vase de sange, si oricare dintre aceste componente pot fi lezate. Desi este extrem de rezistenta, portiunea cervicala a coloanei este predispusa la accidentari si diferite leziuni care pot afecta una sau mai multe din componentele ei, asadar nu este de mirare faptul ca durerile cervicale sunt, conform unelor studii, pe locul trei ca frecventa dupa durerea de cap si cea de spate.

Tipuri de dureri cervicale

Durerile cervicale pot fi clasificate dupa durata in dureri cervicale acute si dureri cervicale cronice. Durerile cervicale acute dispar de obicei in una-doua saptamani, dar daca simptomele dureaza mai mult de trei luni, durerea este considerata cronica.

In functie de caracterul durerii, cervicalgia poate fi ascutita si localizata intr-un singur loc, sau poate fi mai putin intensa, dar localizata pe o portiune mai mare. In alte cazuri, ea poate fi insotita de spasme musculare la nivelul cefei sau in jurul omoplatilor.

Un alt tip de durere este durerea de tip radicular. In acest caz, durerile cervicale sunt cauzate de leziuni ale nervilor si pot iradia in umar, brat sau mana. In plus, pot fi afectate si reflexele bratelor si puteti resimti slabiciune musculara.

Cauzele durerilor cervicale

Durerile cervicale sunt rareori semne ale unei afectiuni serioase, dar asistenta medicala de urgenta este esentiala in urmatoarele cazuri:

  • Daca durerile cervicale apar in urma unui accident;
  • Daca va simtiti gatul intepenit;
  • Daca durerile cervicale sunt insotite de alte simptome precum greata, varsaturi sau fotofobie (sensibilitate crescuta la lumina);
  • Daca aveti dificultati in a misca bratele sau degetele.

Durerile cervicale pot fi cauzate de mai multe lucruri, printre care amintim:

  • Muschii gatului slabiti sau suprasolicitati. De exemplu, statul la birou in fata calculatorului pentru perioade lungi de timp, in special intr-o pozitie incomoda, fara a lua pauza si cu adoptarea unei posturi incorecte poate sa determine dureri cervicale si rigiditate in zona cefei si umerilor.
  • Utilizarea excesiva a telefonului mobil, cu adoptarea unei pozitii de flexie a gatului pentru mult timp suprasolicita coloana. Asa-numitul „text neck” este o cauza din ce in ce mai frecventa pentru durerile cervicale.
  • Uzura coloanei. Pe masura ce imbatranim, la nivelul coloanei apar diverse semne normale de uzura. Discurile intervertebrale devin mai rigide si pot aparea osteofite (ciocuri) pe vertebre. Acestea sunt excrescente osoase care apar in special la nivelul portiunii cervicale a coloanei.
  • In cadrul spondilozei cervicale spatiul dintre vertebre se poate ingusta, iar asta poate cauza dureri cervicale.
  • Durerile cervicale pot fi cauzate si de accidente care implica o miscare brusca a gatului – cum ar fi accidentele de masina sau in urma practicarii unui sport de impact (fotbal, rugby, schi).
  • Stenoza de canal cervical apare cand canalul care adaposteste maduva spinarii se ingusteaza si determina compresia nervilor din zona, astfel cauzand dureri cervicale.
  • Hernia de disc determina dureri cervicale care pot iradia in brat si care pot fi insotite de amorteli si slabiciune musculara.
  • In cazuri rare, durerile cervicale pot fi un semn de cancer sau meningita.

Dureri cervicale – simptome, manifestari

Durerea cervicala poate fi insotita de urmatoarele manifestari:

  • Gat intepenit;
  • Sensibilitate la atingere si agravarea durerii la miscarea capului;
  • Dupa cum am mentionat, durerile cervicale pot iradia catre umar si brate, dar si catre cap. Ele pot fi insotite de furnicaturi si slabiciune musculara.

Dureri cervicale – tratament

In majoritatea cazurilor, durerile cervicale nu sunt un semn de alarma si se rezolva de la sine sau cu tratament conservator. Acesta include:

  • Masajul zonei afectate (care stimuleaza circulatia sangelui si relaxeaza musculatura);
  • Evitarea activitatilor care suprasolicita gatul (de exemplu limitarea timpului petrecut cu telefonul mobil);
  • Efectuarea de exercitii menite sa intareasca musculatura;
  • Aplicarea de comprese cu gheata;
  • Administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene si/sau relaxante musculare.

Interventia chirurgicala pentru dureri cervicale este luata in considerare numai daca a fost gasita o cauza clara, de exemplu hernia de disc. Chirurgia coloanei vertebrale prezinta riscuri, asa ca este important sa fie cantarite avantajele si dezavantajele.

Dureri cervicale – preventie

Desi durerile cervicale sunt des intalnite, unele schimbari ale stilului de viata pot preveni aparitia acestora:

  • Adoptarea unei posturi corecte, cu capul si umerii drepti (si la birou, si in timp ce mergem pe jos);
  • Efectuarea unei activitati fizice zilnic, in special exercitii pentru muschii spatelui;
  • Adoptarea unei alimentatii sanatoase, bogata in legume si fructe.