Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dureri in zona lombara. Cand trebuie sa ne ingrijoram?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 23 iulie 2018 Ultima actualizare: 18 iunie 2021
Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetDurerile de spate cu localizare in zona lombara sunt o acuza frecvent intalnita in randul populatiei. Cati dintre noi nu ne-am plans la un moment dat in viata de neplacutele dureri de sale? De cele mai multe ori, durerile lombare pot sa fie trecatoare, ceea ce nu implica un tratament tintit sau evaluari medicale suplimentare. O atentie deosebita trebuie data insa situatiei in care suferinta persista, deoarece acest lucru poate ascunde o problema de sanatate serioasa care necesita tratament medical de specialitate.

Ce poate sa ascunda durerea in zona lombara

De cele mai multe ori, durerea de spate cu localizare in zona lombara poate fi cauzata de pozitia vicioasa a corpului. Astfel, persoanele care petrec mult timp la calculator sau cei a caror meserie ii oblige sa stea o perioada indelungata in aceeasi pozitie (soferi) pot dezvolta dureri la nivelul zonei lombare. durere zona lombara Puteti incerca folosirea unui ham de memorie pentru corectarea pozitiei spatelui sau a unei orteze toracice elastice, acestea avand rolul de a mentine pozitia corecta a corpului, prevenind aparitia cocoasei si calmand durerile de spate. De regula, corectarea unei pozitii poate sa duca la disparitia acestei acuze, insa sunt si persoane in cazul carora durerea persista in mod cronic. In aceasta situatie este de dorit un consult medical de specialitate. Bolile inflamatorii pot sa afecteze zona lombara. Spondilita anchilozanta este o afectiune care are de regula debut la varste tinere si care asociaza durerea cu caracter inflamator la nivel lombar si sacral. Durerea cu caracter inflamator apare de regula noaptea, cu redoare matinala, fiind ameliorata la miscare. Cu alte cuvinte, in cazul acestor pacienti durerea cedeaza dupa ce corpul se pune in miscare si apare in repaus. In aceasta situatie, vizita la medic este imperioasa. Fara tratament gradul de impotenta functionala al pacientului poate sa fie foarte ridicat, putand sa apara o serie de complicatii severe. O alta posibila cauza a durerii lombare (de regula unilaterala) este colica renala. Pacientii care prezinta litiaza renala pot sa prezinte acutizari ale acestei afectiuni prin mobilizarea unei pietre. Secundar acestui fenomen apare durerea lombara, puternica, care poate sa fie insotita de febra, frison, greata si dureri la urinare sau chiar prezenta sangelui in urina (hematurie). In cazul in care va confruntati cu acest scenariu mergeti cat mai repede la medic.

Problemele de coloana - o posibila cauza

In cazul in care durerea de spate nu trece in cateva zile atunci este de preferat sa consultati medicul. Alte semne si simptome care atrag atentia asupra gravitatii problemei sunt: tulburarile respiratorii, limitarea miscarilor, incontinenta urinara sau fecala. De asemenea, daca va pierdeti sensibilitatea in picioare sau daca resimtiti durere ce iradiaza pe picior, atunci este clar ca problema este la nivelul coloanei si ca trebuie sa cereti ajutorul unui specialist.

De evitat

In cazul in care va confruntati cu una din situatiile de mai sus va recomandam urmatoarele:
  • evitati ridicarea greutatilor;
  • evitati purtarea de ghiozdane sau genti grele;
  • purtarea pantofilor comozi, incaltaminte ortopedica este de ajutor atunci cand exista o problema la nivelul coloanei (exclus pantofi cu toc);
  • nu va supuneti unor eforturi fizice mari si nu stati mult timp in picioare;
  • nu faceti miscari bruste care ar putea suprasolicita si mai mult zona lombara.