Durerile de cap – cauze si remedii

Durerea de cap (sau cefaleea) este una din cele mai frecvente acuze cu care toti ne-am confruntat cel putin o data in viata. Severitatea durerilor de cap se coreleaza de regula cu substratul acesteia. In acest context este necesar sa discutati in amanunt cu medicul curant pentru a elucida cauza si pentru a stabili tipul de tratament de care aveti nevoie. Daca pentru multi durerea de cap reprezinta un episod pasager, care s-a remis singur, trebuie totusi discutat despre cei care resimt frecvent aceasta acuza. In articolul de fata vom enumera cele mai frecvente cauze care duc la aparitia durerilor de cap, dar si cateva remedii utile in acest sens.

durerea-de-cap-cauze-si-remedii
Cefaleea: cauze si remedii

Cauzele durerilor de cap

Specialistii in neurologie au reusit sa clasifice durerile de cap in primare si secundare (atunci cand sunt cauzate de o alta afectiune). Toate categoriile de varsta pot fi afectate de neplacuta durere de cap. In plus, aceasta poate sa fie resimtita in mod diferit de la o persoana la alta. Atunci cand au fost rugati sa descrie durerea de cap, cei mai multi au relatat urmatoarele: senzatie de presiune, durere ascutita sau durere pulsatila. Un alt aspect important care trebuie specificat medicului si care poate sugera cauza este modalitatea de debut. Astfel, in unele cazuri durerea poate sa fie brusca, pe cand alte persoane se plang de durere surda care s-a instalat treptat. Si, nu in ultimul rand, o alta trasatura care poate sa sugereze severitatea sau problema de fond care se ascunde in spatele durerii de cap este durata acesteia.

Daca in cazul durerii de cap primare nu exista o afectiune cauzatoare identificata, nu acelasi lucru poate fi spus despre cea secundara. Pentru aceasta exista un grup foarte larg de afectiuni care prezinta in cadrul tabloului clinic durere de cap. Printre cele mai comune cauze ale durerii de cap secundare se numara: traumatismele la nivelul capului, afectiunile oculare, sinuzita, formatiunile tumorale cerebrale, hemoragia cerebrala, gripa, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea arteriala si afectiunile urechilor.

Alaturi de acestea exista anumite situatii care concura la aparitia durerilor de cap. Astfel, oboseala, deshidratarea, consumul exagerat de alcool si cafea, stresul si pozitiile vicioase arborate o perioada lunga de timp pot sa afecteze organismul, manifestandu-se prin aparitia durerilor de cap.

Remedii utile     

durerea-de-cap-cauze-si-remedii
Cum scapi de durerea de cap?

In cazul in care va confruntati cu dureri de cap care apar din ce in ce mai frecvent, atunci este cazul sa mergeti la medic pentru a elucida cauza exacta. In plus, printre semnele de gravitate asociate durerilor de cap se numara:

  • febra;
  • tulburarile de vedere si vorbire;
  • convulsiile;
  • varsatura si senzatia de amorteala in membre.

Pentru cei care prezinta dureri de cap ce apar rar, fara alte simptome insotitoare, dorim sa facem cateva recomandari. In primul rand, preventia este extrem de importanta, astfel incat evitarea stresului, a statului in soare, a deshidratarii si a surmenajului sunt regulile de baza pentru a evita aparitia cefaleei. 

In plus, exista o serie de alimente care pot provoca durere de cap, printre care se numara: ciocolata, branza maturata si vinul rosu. Masajul bland al tamplelor, compresele reci aplicate pe frunte sau ceafa si mai ales odihna sunt de real ajutor celor care vor sa treaca cat mai repede peste un episod neplacut de durere de cap.