Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Informatii despre luxatii. Primul ajutor in caz de luxatii

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 22 ianuarie 2024 Ultima actualizare: 22 ianuarie 2024

Daca ati suferit un traumatism (lovitura, ranire, accidentare) in urma caruia oasele unei articulatii sunt deplasate, partial (contactul dintre oasele afectate se realizeaza doar pe o anumita suprafata) sau total (in situatia in care deplasarea consta in desprinderea completa a structurilor osoase de la nivelul articulatiei), vorbim din punct de vedere medical de ceea ce se numeste luxatie. Orice articulatie a corpului poate fi luxata. Luxatiile sunt dureroase si articulatia afectata devine instabila sau imobila. In cazul unui traumatism grav luxatia poate fi insotita de rupturi de ligamente, muschi, tendoane sau nervi.

Ce trebuie sa stii despre luxatii?

Daca tratati luxatiile corect si intr-un timp cat mai scurt de la producerea traumatismului ce a produs luxatia aveti sansa ca articulatia afectata sa revina la functia normala dupa cateva saptamani de repaus. Articulatiile frecvent predispuse la luxatii sunt cele de la umar, degete, genunchi, glezne, solduri, coapse, mandibula si sunt experimentate in special de adulti. La copii luxatiile sunt rare, acestia avand ligamentele elastice si rezistente, iar varstnicii au oasele mai putin rezistente in special daca au osteoporoza si ca urmare rata de fracturare este mai mare decat cea de luxatie.

Luxatii- factori de risc si cauze

Daca asupra unei articulatii se exercita o forta brusca (ex. cadere, lovitura) sunt sanse mari sa se produca o luxatie. Orice persoana poate suferi o luxatie, pe strada sau in propria locuinta. Luxatiile se pot produce si pe parcursul antrenamentelor fizice daca nu s-a efectuat la inceput incalzirea in mod corespunzator sau sunt intalnite in cazul sporturilor de contact sau in cele precum gimnastica sau volei in care rata cazaturilor este relativ mare.

Cauzele ce stau la baza aparitiei luxatiiilor sunt:

  • Traumatismele - accidente auto, caderi, etc. sau stresul mecanic intens (in randul persoanelor care practica sport);
  • Rotirile bruste ale articulatiei;
  • Cauzele de natura genetica: malformatii congenitale.

Factorii de risc pentru luxatii sunt:

  • Musculatura din zona articulatiei este slabita;
  • Fracturile sau traumatismele anterioare tratate necorespunzator;
  • Excesul ponderal - kilogramele in plus sunt o presiune suplimentara asupra articulatiilor, ligamentelor, etc.
  • Factorul ereditar - persoanele peste 65 de ani sunt mai predispuse la caderi;
  • Incaltamintea de slaba calitate sau cu talpa neadecvata.

Simptomele unei luxatii

Odata luxata o articulatie veti observa urmatoarele semne:

  • Zona afectata se umfla si poate deveni vanata sau rosie;
  • Se pierde mobilitatea articulatiei (capacitatea naturala de miscare a zonei afectate);
  • Senzatie de furnicatura;
  • Durere/ amorteala;
  • Deformare vizibila la nivelul zonei ce a suferit traumatismul;
  • Senzatie de rece la nivelul articulatiei.

Daca ati suferit un traumatism care prezinta simptomele de mai sus este recomandat sa apelati la expertiza medicului specialist in vederea stabilirii corecte a diagnosticului in urma unei examinari clinice. Medicul poate solicita efectuarea unor investigatii de tip radiografii sau RMN pentru a exclude varianta de fractura sau pentru a evalua nivelul afectarii tesuturilor din jurul articulatiei ce a suferit traumatismul.

Tratamentul recomandat in cazul unei luxatii

Tratamentul luxatiilor depinde de localizarea si complexitatea acestora, dar indiferent de gradul de severitate al luxatiei se va recomanda cel putin in prima masura protocolul RICE: odihna (rest), gheata (ice), compresie (compression) si elevatie/ ridicare (elevation).

Dupa evaluarea de catre medicul specialist a zonei afectate acesta poate stabili daca e necesar:

  • Sa repozitioneze oasele afectate;
  • Sa imobilizeze articulatia - dupa repozitionarea articulatiei se poate pune o atela, o proteza de gips sau o orteza (durata de “purtare” variaza in functie de severitatea luxatiei);
  • Sa se apeleze la interventia chirurgicala- daca dislocarea oaselor a dus la deterioararea nervilor, ligamentelor, etc. sau daca repozitionarea oaselor in pozitie normala nu se poate face manual;
  • Un plan de exercitii fizice adaptat tipului de luxatie in vederea recapatarii mobilitatii.

Primul ajutor in caz de luxatii

In cazul luxatiilor este recomandat sa interveniti din primele clipe de la producerea traumatismului, mai putin daca zona afectata este la nivelul gatului/ spatelui - in aceasta situatie se cheama de urgenta medicul si pacientul nu este miscat pana la venirea unui echipaj de specialitate.

Daca luxatiile sunt la nivelul umarului, genunchilor, gleznelor, etc., se recomanda imobilizarea zonei afectate si transportul la o unitate medicala unde pacientul poate beneficia de evaluare clinica de specialitate.

Ca interventie de prima intentie in cazul luxatiilor se recomanda ca zona afectata sa fie mentinuta in repaus, se va aplica gheata timp de 15- 20 de minute la fiecare doua ore (gheata nu se aplica niciodata direct pe piele- se va folosi un prosop sau o punga speciala), se vor folosi bandaje elastice de compresie si pozitionarea zonei afectate deasupra inimii, cand pacientul sta intins. Ca tratament medicamentos pot fi administrate la recomandarea medicului antiinflamatoare, analgezice, etc.