Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Controlul stresului cu ajutorul sportului

Postat in: Pentru sportivi
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 22 iulie 2019 Ultima actualizare: 20 mai 2024

Cine vrea sa fie sanatos trebuie sa faca sport! Cam asa suna toate recomandarile specialistilor in sanatate. Majoritatea publicatiilor in acest sens se axeaza pe contributia activitatii sportive la mentinerea unui indice de masa corporala in limite normale. Mai mult decat atat, medicii atrag atentia asupra scaderii riscului de boala cardiovasculara cu ajutorul activitatii fizice. Si, cum o minte sanatoasa trebuie sa coexiste cu un corp sanatos, este importanta constientizarea legaturii dintre sport si diminuarea stresului cotidian. Cu totii suntem angrenati in multiple activitati, ceea ce ne poate face sa uitam de noi si de nevoile intregului organism. Stilul de viata haotic, fumatul, orele lungi la birou si sedentarismul se cumuleaza, ducand la aparitia stresului de zi cu zi, ceea ce ne poate afecta in mod negativ calitatea vietii.

Fa sport si scapa de stres!

Sportul este aliatul celor care vor sa se mentina in cea mai buna forma fizica si psihica. Pentru a uita de problemele de peste zi si pentru a scapa de starea de anxietate (care ne poate afecta pe toti intr-o masura mai mare sau mai mica) va recomandam sa practicati cel putin 30 de minute de sport (ideal - 45 minute)  de 3-4 ori pe saptamana. Dupa fiecare antrenament va veti simti plin de energie si pofta de viata, explicatia acestui fenomen bazandu-se pe mai multi factori:

  • Prin practicarea unui sport are loc o crestere a productiei de endorfine la nivelul creierului. Acest mecanism poate sa apara atat in cazul celor care sunt implicati in activitati sportive cu un grad inalt de dificultate (sportivi de performanta), cat si in cazul celor care fac miscare de tipul inotului sau mersului pe munte.
  • Concentrarea asupra efectuarii miscarilor din cadrul unui antrenament sportiv ajuta la setarea mintii catre alt obiectiv. Cu alte cuvinte, mintea ia o pauza bine meritata de la lista de probleme cu care v-ati incarcat peste zi. In acest fel, dupa o ora de sport veti uita de starea de iritabilitate si agitatie cu care v-ati confruntat anterior antrenamentului.
  • Cresterea stimei de sine este un alt avantaj pe care vi-l confera efectuarea unei activitati fizice in mod regulat. Stresul si anxietatea pot sa afecteze calitatea somnului, motiv pentru care medicii recomanda cat mai multa miscare. In acest fel, persoanele active vor observa ca dorm mai bine si ca starea de neliniste datorata stresului este mult diminuata.

Recomandari practice

  • Daca stiti ca aveti probleme de sanatate (afectiuni cardiovasculare, neurologice sau boli care afecteaza aparatul osteoarticular) consultati-va cu medicul curant inainte de a incepe un antrenament sportiv.
  • Nu incepeti niciodata activitatea fizica fara o perioada de incalzire. In caz contrar, din cauza suprasolicitarii puteti sa va simtiti rau atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Nerespecarea acestei reguli poate duce la abandonul activitatii sportive sau chiar la nedorite accidentari.
  • Alegeti o activitate fizica care va face placere si va relaxeaza cu adevarat. Este un aspect important si de multe ori neglijat!
  • Pentru a efectua in mod corect activitatea fizica este bine sa va consultati cu un antrenor care va poate da detalii cu privire la tipul de miscare pe care trebuie sa-l faceti.
  • Organizati-va din timp si planificati cu grija antrenamentele astfel incat sa nu fie nevoie sa sariti peste acestea.