Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum se masoara densitatea osoasa?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 22 mai 2020 Ultima actualizare: 18 iunie 2021

Densitatea osoasa este un parametru care reflecta calitatea osului si capacitatea acestuia de a realiza suportul structurilor moi. Orice modificare a densitatii (indiferent de cauza) poate duce in timp la aparitia fracturilor de fragilitate.

Ambele sexe pot suferi in cursul vietii o scadere a densitatii minerale osoase, insa femeile sunt mai predispuse dupa menopauza. In termeni medicali, afectarea densitatii osoase in sens negativ poate fi denumita osteopenie sau osteoporoza, in functie de gradul acesteia.

In cazul osteoporozei, este intotdeauna nevoie de tratament pentru a minimiza riscul de fractura. In contextul osteopeniei, tratamentul este recomandat doar in situatia in care exista si alti factori de risc care atesta riscul crescut de fractura de fragilitate.

Cum evaluam densitatea osoasa?

Pentru cuantificarea densitatii osoase, in momentul de fata se utilizeaza o metoda neinvaziva ce foloseste raze X (expunere minima) numita osteodensitometrie. Acest tip de analiza nu necesita o pregatire speciala in prealabil, rezultatul fiind obtinut in 10-15 minute.

Daca ati efectuat o investigatie cu bariu sau cu alte substante de contrast este bine sa semnalati medicului acest lucru anterior efectuarii osteodensitometriei. Aceasta procedura se va concentra asupra zonelor de interes (zonele predispuse catre aparitia fracturilor), si anume soldul, coloana lombara si antebratul.

In urma acestei analize, medicul va interpreta mai multi parametri (scorurile T si Z), care compara densitatea osoasa a pacientului cu cea a unei persoane care prezinta densitate osoasa maxima, dar si cu cea a unei persoane de aceeasi varsta. Avand aceste rezultate se poate estima riscul de aparitie a unei fracturi. Daca un pacient prezinta un risc crescut de a face o fractura de fragilitate, atunci medicul trebuie sa discute cu acesta schimbarea stilului de viata (renuntare la fumat, alimentatie bogata in produse ce contin calciu si vitamina D) si abordarea unei linii terapeutice tintite.

Cand este recomandata masurarea densitatii osoase?

Specialistii recomanda efectuarea osteodensitometriei in cazul tuturor femeilor peste 65 de ani. In plus, toate femeile la menopauza (sau chiar inainte de instalarea acesteia) care asociaza fracturi de fragilitate (fracturi care survin prin cadere de la propria inaltime) ar trebui sa faca aceasta investigatie.

Desi osteoporoza este de regula o afectiune descoperita in anii de dupa instalarea menopauzei, exista anumite situatii in care se recomanda cuantificarea densitatii minerale osoase indiferent de varsta pacientei. Aceste situatii includ: tratamente indelungate si cu doze mari de corticosteroizi, hipertiroidia, hipogonadismul si hiperparatiroidismul. Si barbatii pot face osteoporoza, iar factorii de risc amintiti anterior trebuie luati in considerare si in cazul acestora pentru a decide necesitatea evaluarii densitatii minerale osoase.

Printre factorii de risc pentru aparitia osteoporozei mai amintim: boala celiaca, artrita reumatoida, afectiunile neoplazice, bolile hepatice si renale si bolile inflamatorii intestinale.

CITESTE SI

Menopauza si osteoporoza – ce trebuie sa stim