Data publicării: 9 noiembrie 2020
Ultima actualizare:
25 iulie 2024
Telefonul mobil a devenit pentru multi un accesoriu indispensabil. Desi functia principala a acestuia este de a permite comunicarea cu alte persoane indiferent de locul in care va aflati, realitatea este ca cei mai multi dintre noi il folosim pentru o sumedenie de alte lucruri. Statul pe retelele de socializare si verificatul postei electronice sunt doar cateva din activitatile pe care cu totii le facem in mod repetitiv intr-o zi. In felul acesta, orele petrecute pe telefonul mobil se aduna, iar efectele nu sunt intotdeauna cele pozitive. Astfel, tulburarile de vedere, durerile de coloana cervicala si cele cu localizare la nivelul articulatiilor mainii sunt doar cateva din posibilele probleme cauzate de folositul excesiv al telefonului mobil.
Articulatia manii si telefonul mobil
Tunelul carpian este o zona localizata la nivelul incheieturii pumnului. Structurile care formeaza acest tunel sunt oasele, muchii si ligamentul carpian printre care trece nervul median. Inflamatia structurilor de la acest nivel poate sa duca la ingustarea acestei zone, si, deci, la suferinta nervului. Simptomatologia sindromului de tunel carpian include: durere, amorteala si furnicaturi cu localizare la nivelul degetelor (deget mare, aratator, mijlociu si inelar), dar si iradierea acestora mai sus pe antebrat.
In plus, cei care se confrunta cu aceasta problema mai pot acuza slabiciune si scaderea fortei in mana. Cu alte cuvinte, imbracatul sau alte manevre obisnuite vor deveni extrem de dificile. O alta caracteristica a acestei afectiuni este faptul ca simptomele sunt mai pronuntate noaptea cand mana sta nemiscata.
Poate telefonul mobil sa cauzeze sindromul de tunel carpian?
Utilizarea excesiva a telefonului mobil presupune efectuarea unor miscari repetitive. Cu alte cuvinte, cu cat folositi mai mult telefonul mobil cu atat veti suprasolicita incheietura mainii. In felul acesta poate sa apara la nivelul pumnului un grad de inflamatie care in timp poate duce la ingustarea zonei pe unde trece nervul median. In plus, felul in care tineti telefonul mobil si glisarea repetitiva cu degetul mare vor concura la aparitia durerilor la nivelul mainii. In timp, aceasta se va agrava iar persoanele in cauza se pot trezi noaptea cu amorteli si furnicaturi.
Recomandari utile
Simptomatologia usoara a sindromului de tunel carpian poate fi ameliorata prin diverse modalitati, printre care se numara purtarea unei orteze in timpul noptii, utilizarea medicamentelor antiinflamatoare sau cu ajutorul exercitiilor specifice recomandate de catre medic. Toate acestea insa nu pot rezolva problema daca nu se reduc miscarile repetitive ale mainii.
Cu alte cuvinte, daca va confruntati cu dureri si amorteli ale pumnului este bine sa folositi mai putin telefonul mobil pentru a nu agrava si mai mult inflamatia structurilor de la acest nivel. Recuperarea zonei presupune deci pauze regulate pentru a lasa incheietura mainii si degetele sa se odihneasca. In cazul in care simptomatologia este foarte suparatoare, medicul poate sa recomande decompresia chirurgicala a tunelului carpian.