Cum recunoastem tulburarea bipolara

Aceasta afectiune debuteaza in cele mai multe cazuri la persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 30 ani, acestea prezentand un risc crescut de suicid si de consum de droguri.

Tulburarea bipolara are trei stari afective : depresia, starea de tranzitie in care nu este afectata dispozitia afectiva si mania.

Simptome ale tulburarii bipolare

La inceputul aparitiei tulburarii bipolare, pacientii se pot simti foarte fericiti in decursul a cateva saptamani, urmand ca apoi sa se cufunde in depresie. Evident ca durata acestor stari variaza de la pacient la pacient.

In starile de tranzitie, simptomele sunt absente de cele mai multe ori, insa sunt prezente in episodul depresiv cat si in cel maniacal.

In starea depresiva, simptomele tulburarii bipolare sunt sentimentele de tristete, apatie si chiar anxietate, senzatia de neputinta si starile de iritabilitate, precum si oboseala cronica, tulburarile de somn, atitudinea negativa fata de sine sau chiar sentimente de nevinovatie.

In starea  de manie, tulburarea bipolara se manifesta prin hiperactivitate, energie in exces, apetit crescut, cresterea libidoului, schimbarile de gandire in sensul ca pacientul devine original si foarte creativ si este exagerat de optimist.

Cauzele tulburarii bipolare

Desi nu se stie foarte bine care este cauza exacta a declansarii tulburarii bipolare, se cunoaste faptul ca in starea depresiva scade concentratia de serotonina din sange si astfel apare un deficit de vitalitate si ca in celelalte doua etape, de tranzitie si de manie apar cresteri ale concentratiilor de dopamina, glutamina si noradrenalina, ceea ce duce la aparitia simptomelor euforice.