Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Infectii bacteriene ale pielii

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 17 octombrie 2018

Cauzele infectiilor bacteriene ale pielii

In majoritatea cazurilor, cauza este contractarea unei bacterii care, pe fondul unei imunitati slabite, declanseaza o infectie a pielii. Cele mai comune bacterii care ataca pielea sunt stafilococul auriu si streptococul. Varsta, alimentatia, stresul si mostenirea genetica pot influenta si ele starea generala a pielii.

Cele mai frecvente infectii bacteriene ale pielii

Impetigo este cel mai des intalnita infectie bacteriana a pielii cauzata de stafilococi sau germeni streptococi si se manifesta prin aparitia unor pustule sau cruste la nivelul pielii care pot cauza durere. Cu aceiasi factori declansatori, in aceasta categorie intra si intertrigo, o infectie a pielii localizata la nivelul pliurilor. Furunculul este o afectiune produsa de stafilococul auriu si apare ca un nodul inflamat centrat pe firul de par. Apare in zona coapselor, feselor si, in cazuri mai rare, pe gat si pe fata. Se manifesta prin durere, febra si stare generala de rau. Erizipelul este o infectie puternica a tesutului subcutanat, manifestata prin aparitia erizemului si edemului pe fata si membrele inferioare. Aceasta infectie a pielii poate declansa marirea ganglionilor si, lasata netratata, poate conduce catre septicemie. Persoanele cu o igiena deficitara pot dezvolta ectima, o infectie a pielii de tip ulceros, recidivanta, care lasa cicatrice hiperpigmentare. Tot o cauza bacteriana are la baza si celulita infectioasa. Diferita de celulita estetica, aceasta se manifesta printr-o inflamatie acuta a epidermei, insotita de durere, roseata, tumefactie si febra locala.

Infectii bacteriene ale pielii: tratament

Fiind vorba de stafilococ si streptococ, microorganisme care, pe fond imun slab, sunt capabile sa afecteze orice alta parte a corpului, tratamentul recomandat este pe baza de antibiotice si antiseptice. Diagnosticul si medicatia sunt urmate doar la recomandarea doctorului. In anumite infectii este indicata ingrijirea leziunilor locale prin drenaj chirurgical. De asemenea, pastrarea unei bune igiene a corpului ajuta in evitarea unei viitoare infectii. Persoanelor predispuse la astfel de afectiuni li se recomanda efectuarea unei antibiograme si intarirea sistemului imunitar printr-o alimentatie sanatoasa. Numeroase tratamente naturiste, atat cu uz intern, cat si cu uz extern, s-au dovedit a avea un efect benefic in mentinerea sanatatii pielii.