Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian afecteaza mana si incheietura acesteia si poate fi determinat de inflamarea tendoanelor invecinate sau a articulatiei mainii de formatiuni precum lipoame, neurofibroame. Totodata, acest sindrom mai este asociat si altor afectiuni precum diabetul zaharat, boala renala, hipotiroidismul, poliartrita reumatoida.

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de tunel carpian sunt: furnicaturile, durerile la nivelul mainii, senzatia de amorteala cat si de slabiciune a mainii, imposibilitatea miscarii mainii, degetelor dupa trezire.

Cauze

Factorii de risc ai sindromului de tunel carpian sunt: forta cu care sunt exercitate anumite activitati, postura, alinierea incheieturii mainii, repetarea unor activitati, insa acesta mai poate fi declansat si de afectiuni precum inflamarea tendoanelor, traumatisme osoase, arsuri, acumularea de lichid in interiorul tunelului in cazul femeilor insarcinate, fumatul.

Tratament

Pentru tratarea acestei afectiuni este recomandata consultarea unui medic specialist. Ca tratament nechirurgical se recomanda in cazuri usoare utilizarea unei atele.

Autor: Iuliana Maria Ghergu