Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ulcerul varicos-tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 13 decembrie 2021

Ulcerul varicos se dezvolta in urma unei leziuni minore si este cauzat de venele ce nu au o functionalitate normala. Pe scurt, deoarece sangele din membrele inferioare nu se intoarce la timp la inima, se produce o crestere a presiunii acestuia ce duce la inflamarea piciorului si aparitia ranilor la nivelul pielii. Ulcerele pot fi dureroase sau nedureroase. La acest tip de rana sunt predispuse persoanele in varsta si este intalnit in special la femei.

CUPRINS:

Ulcer varicos - informatii importante
Tratament ulcer varicos - informatii complete

Ulcerul varicos se mai numeste si „ulcer venos de gamba”, fiind cea mai frecventa forma a ulcerului de piele. Este un tip de rana deschisa, iar vindecarea este una anevoioasa. Conform statisticilor efectuate de specialisti, aproximativ o persoana din 50 ajunge la un moment dat in timpul vietii sa fie afectata de ulcer varicos. In cazul in care tratamentul nu este administrat corespunzator si la timp, ulcerul poate sa se dezvolte si sa se ajunga la situatii extreme, chiar si invaliditate.

Ulcer varicos - informatii importante

De cele mai multe ori, ulcerul varicos apare la nivelul gleznei sau in zona mediana a membrelor inferioare, deasupra gleznelor. In majoritatea cazurilor ulcerul este superficial si neregulat, avand un aspect necrotic sau/si fibrinos. Marginea ranii este delimitatata in mod evident, pielea din jur putand sa capete o consistenta dura si sa se umfle.De asemenea, pielea din jurul ranii poate sa capete o culoare maronie din cauza hiperpigmentarii. De regula, ulcerul provoaca aparitia unui exsudat de culoare alb – galbuie. Atunci cand pacientii cu ulcer varicos stau in picioare, pot resimti dureri din cauza edemului.

In foarte multe dintre situatii, ulcerele de gamba sunt consecinta unor afectiuni ale venelor. Pentru a va asigura ca diagnosticul este cel corect, este necesar sa va prezentati la un specialist pentru evaluare medicala si investigatii. In situatia in care ulcerul varicos este provocat de o afectiune venoasa, tratamentul compresiv este cel potrivit. Este bine sa aveti in vedere faptul ca acest tip de tratament trebuie sa fie administrat dupa ce indicele glezna – brat a fost evaluat de catre un specislist. In cazul in care este aplicata compresie pacientilor cu artere bolnave, ulcerul si starea piciorului pot sa se agraveze. De asemenea, in situatia acestor pacienti, compresia poate sa provoace dureri severe.

Tratament ulcer varicos - informatii complete

Cea mai buna metoda la care putem recurge in tratarea ulcerului varicos, care nu necesita anestezice, este folosirea bandajelor speciale si a ciorapilor compresivi. Aceasta este alternativa pe care o recomanda majoritatea medicilor si a specialistilor dermatologi. Pentru o tratare corecta a ulcerului varicos este necesara purtarea unui bandaj sau a ciorapilor compresivi pe picior atat timp cat este nevoie, majoritatea persoanelor ce prezinta ulcer varicos vindecandu-se in aproximativ 16 sampatamani. Deoarece pielea din jurul ulcerului este inflamata, descuamata si cu aspect solzos, este indicat sa folositi zilnic un ulei hidratant pentru a pastra elasticitatea acesteia si pentru a o mentine sanatoasa, prevenind astfel aparitia altor ulceratii.

Ulcer varicos – tratament medicamentos si chirurgical

Este posibil ca unii pacienti cu ulcer varicos sa aiba nevoie si de alte metode de tratament. Se poate ca, odata ce diagnosticul este stabilit, medicul sa recomande anumite medicamente vasoprotectoare. Acestea sunt folositoare pentru a trata probleme circulatorii, avand un efect puternic asupra vaselor de sange. Medicamentele vasoprotectoare au rolul de a fluidiza sangele si de a usura circulatia acestuia. De asemenea, medicul poate sa recomande si antiinflamatoare si antibiotice.

In situatia in care nicio alternativa de tratament cu conduce catre rezultate pozitive si vindecarea ulcerului varicos, se poate ca medicul sa va recomande interventia chirurgicala. Aceasta interventie este utila, pentru ca are rolul de a imbunatati circulatia sangelui la nivelul membrelor inferioare. In afara de faptul ca poate sa fie o metoda de vindecare a ulcerului varicos, interventia chirurgicala poate sa previna eventuale probleme similare ce pot aparea in viitor.

Ulcerul varicos – sfaturi pentru preventie

In situatia in care greutatea dumeavoastra corporala este prea mare, trebuie sa aveti in vedere adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos. Kilogramele in plus cresc presiunea sangelui in venele de la picioare, afectand pielea. Specialistii va recomanda sa incercati si sa renuntati la fumat, sa reduceti cantitatea de sare din mancare si sa executati in mod regulat exervitii fizice. De asemenea, este important sa tineti sub control pe cat posibil diabetul si hipertensiunea arteriala.