5 situatii in care gulerul cervical (moale) este util

Durerile de coloana cervicala acompaniate de cefalee, amorteli in maini si ameteli sunt acuze pe care toti le-am resimtit la un moment dat in viata. Pozitiile vicioase si sedentarismul sunt probabil cauzele principale ale disconfortului resimtit in zona cervicala. 

In timp, anatomia normala a coloanei vertebrale cervicale poate suferi modificari degenerative, motiv pentru care trebuie gasite solutii utile pentru a evita aparitia neplacerilor amintite anterior. 

 

Gulerul cervical moale este un dispozitiv creat pentru a limita miscarile zonei cervicale, reducand astfel durerile si ajutand la ameliorarea afectiunii de fond. Acesta are o forma anatomica, fiind confectionat din spuma poliuretanica, poliester, vascoza sau bumbac. Datorita acestor materiale, gulerul cervical moale va oferi sustinerea corecta a coloanei cervicale, fiind in acelasi timp confortabil la purtare. In cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai importante indicatii pentru purtarea acestui tip de dispozitiv.

Spondiloza cervicala

Odata cu inaintarea in varsta, modificarile degenerative ale coloanei cervicale vor avea drept consecinta aparitia durerilor la acest nivel. Alaturi de acestea, persoanele care se confrunta cu spondiloza cervicala mai asociaza cefalee, stare de ameteala, intepenirea gatului (rigiditatea acestuia) si aparitia furnicaturilor in brate. In plus, aparitia osteofitelor poate deteriora in plus anatomia normala a zonei cervicale, cu agravarea tabloului clinic. Toate aceste acuze pot fi remediate cu ajutorul purtarii gulerului cervical moale. Acesta va limita miscarea gatului, mentinand coloana vertebrala cervicala intr-o pozitie corecta si reducand disconfortul caracteristic  spondilozei cervicale.

Pozitiile vicioase

Statul la birou timp de ore in sir cu mentinerea capului in aceeasi pozitie duce in timp la aparitia durerilor de gat si cap. In plus, daca nu sunt luate masuri poate sa apara rigiditatea coloanei vertebrale cervicale. Astfel, tinerii care lucreaza mult in fata calculatorului tind sa se planga din ce in ce mai des de dureri de coloana cervicala care le afecteaza activitatea zilnica. Pentru acestia o reala solutie este purtarea gulerului cervical moale.

Traumatismele cervicale

Traumatismele cervicale  pot sa aiba repercusiuni serioase asupra anatomiei normale a coloanei vertebrale cervicale. In acest sens, gulerul cervical moale vine in sprijinul pacientilor care au suferit diverse accidente. Acesta va limita miscarea gatului in perioada imediat urmatoare accidentului, protejand astfel structurile sensibile care intra in alcatuirea zonei cervicale. Atentie insa la dimensiunea gulerului cervical. Acesta poate fi gasit pe mai multe marimi, iar alegerea celei corecte este extrem de importanta pentru a beneficia in mod real in urma purtarii gulerului cervical moale. Daca traumatismul cervical a fost unul sever specialistii pot indica direct purtarea initiala a unui guler cervical rigid.

Torticolis

Torticolis este denumirea medicala pentru gatul intepenit intr-o pozitie nefireasca, cu flectarea laterala a acestuia. De regula, aceasta problema poate sa apara in urma unei miscari bruste, dar si datorita mentinerii capului si gatului intr-o pozitie nefireasca in timpul somnului. In plus, frigul sau tensiunea musculara cauzata de stres pot duce la aparitia acestei neplacute probleme de sanatate. In sprijinul recuperarii cat mai rapide, gulerul cervical moale poate ameliora durerea provocata de torticolis si ajuta la revenirea la normal a mobilitatii zonei cervicale.

 

Interventiile chirurgicale in zona cervicala

Si, nu in ultimul rand, gulerul cervical moale poate fi de real ajutor pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala in zona cervicala. Cu ajutorul acestuia recuperarea medicala va fi mai rapida, iar pacientii vor suporta mai usor durerea in perioada post-operatorie. Cu mentiunea ca aici de multe ori avem nevoie de un guler cervical rigid – cel putin imdiat post-operator.