Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Afectiuni care se ascund in spatele durerilor de oase

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 13 septembrie 2021 Ultima actualizare: 13 septembrie 2021

Oasele sunt tesuturi vii, iar in componenta lor intra diferite tipuri de celule, nervi, vase de sange si receptori de durere (nociceptori). Stimularea acestor receptori specializati care inerveaza tesutul osos duce la senzatia de durere de oase.

Durerile de oase sunt mai putin intalnite decat durerile articulare sau musculare si, spre deosebire de acestea, sunt resimtite mai profund si mai intens. In plus, durata durerii de oase este de obicei mai lunga, iar intensitatea ei este mai mare in timpul noptii.

CUPRINS:

Care sunt afectiunile ce se pot ascunde in spatele durerilor de oase?
Traumatismele osoase si fracturile
Cancerul osos sau metastazele osoase
Mielomul multiplu
Leucemia
Limfomul
Boala Paget osoasa
Infectia oaselor
Osteonecroza (necroza avasculara)

Exista numeroase cauze pentru aparitia durerilor de oase, de la traumatisme si fracturi la infectii si cancer, iar pentru identificarea cauzei sunt necesare analize de sange si examinari imagistice (radiografie, scintigrafie, tomografie computerizata, RMN).

Va sfatuim sa mergeti la medic in cazul in care aveti dureri de oase severe, persistente sau care se agraveaza in timp.

Care sunt afectiunile ce se pot ascunde in spatele durerilor de oase?

In acest material va vom prezenta afectiunile care se ascund in spatele durerilor de oase.

Traumatismele osoase si fracturile

Traumatismele osoase sau contuziile osoase reprezinta o cauza frecventa a durerilor de oase. De obicei, durerea apare dupa un accident de masina, in urma caderii de la inaltime. De asemenea, traumatismele osoase sunt des intalnite la persoanele care practica sporturi precum baschetul sau fotbalul.

O contuzie osoasa duce adesea la microfracturi in stratul exterior al osului (periost) si la sangerare sub acest strat exterior fibros, formand un hematom subperiostal. In alte cazuri, traumatismul poate provoca sangerare localizata in zona dintre cartilaj si os, determinand o contuzie osoasa subcondrala, sau sangerare in medulara osoasa, cauzand o contuzie intraosoasa.

Simptomele unei contuzii osoase cuprind durere osoasa, umflarea zonei si a tesuturilor moi din jur si invinetirea zonei vatamate, iar durerea este adesea mai severa si dureaza mai mult decat o leziune a tesuturilor moi.

Cele mai intalnite fracturi sunt cele de la nivelul membrelor, iar principala cauza este un traumatism violent. La persoanele in varsta, in special la femei, fracturile osoase (mai ales de sold, coloana vertebrala sau la incheietura mainii) sunt din ce in ce mai frecvente datorita osteoporozei.

Pe langa durerea intensa, violenta, poate sa apara umflarea zonei si aparitia vanatailor. In unele cazuri, zona afectata se va deforma.

O mentiune trebuie facuta in cazul fracturilor vertebrale de compresie, care reprezinta cea mai frecventa cauza de durere de spate la persoanele in varsta care sufera de osteoporoza. Acest tip de fracturi pot rezulta in urma efectuarii unor sarcini simple, cotidiene, precum ridicarea unui obiect de pe podea sau a unei pungi cu cumparaturi sau facand un pas gresit si alunecand.

Cancerul osos sau metastazele osoase

Durerea de oase poate fi un simptom al cancerului osos (osteosarcom) sau al cancerului care a metastazat dintr-o alta parte a corpului in tesutul osos. Cel mai adesea, osteosarcomul apare in oasele lungi ale picioarelor sau bratelor, iar durerea de oase tinde sa se inrautateasca in timpul noptii. Ulterior, durerea devine constanta si se agraveaza la miscare. Cancerul de os apare de obicei la persoane tinere, sub 25 de ani, si este un tip de cancer agresiv, la care diagnosticul timpuriu este esential pentru un tratament eficient.

Aproape toate tipurile de cancer se pot raspandi la nivelul oaselor, insa cele mai frecvente tipuri care dau metastaze osoase sunt cancerul pulmonar, de san, de rinichi, de ovare si melanomul. Coloana vertebrala este cel mai frecvent loc pentru metastazele osoase.

Mielomul multiplu

Mielomul multiplu este un cancer al plasmocitelor, celule ale sistemului imunitar care produc anticorpi. Proliferarea acestor celule in maduva osoasa si in tesutul osos duce la distrugerea tesutului osos si la dureri osoase (in special la nivelul coloanei vertebrale, al coastelor sau soldurilor.

Cel mai intalnit simptom al mielomului multiplu este durerea de oase, care este de obicei persistenta si se inrautateste la miscare.

Leucemia

Leucemia reprezinta un grup de cancere ale sangelui care debuteaza de obicei la nivelul maduvei osoase si afecteaza de obicei globulele albe din sange.

In cazul leucemiei acute limfoblastice, durerea de oase apare la aproximativ un sfert din pacienti la debutul bolii. In cazul leucemiei mieloide acute sau al sindroamelor mielodisplazice, durerea de oase este mai putin frecventa. Atunci cand apare, durerea de oase este localizata in oasele lungi ale bratelor sau picioarelor sau la nivelul coastelor. Durerea articulara si inflamatia articulatiilor mari (solduri, umeri) pot aparea la cateva saptamani dupa debutul durerii de oase.

Limfomul

Limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin debuteaza de obicei cu umflarea nedureroasa a ganglionilor limfatici localizati la nivelul gatului, axilei sau la nivel inghinal, insa in timpul evolutiei bolii complicatiile date de limfom pot provoca dureri de oase, abdominale sau toracice.

Boala Paget osoasa

Boala Paget este a doua cea mai frecventa boala osoasa, dupa osteoporoza, si este caracterizata de o tulburare a procesului de remodelare osoasa (in care corpul resoarbe tesutul osos vechi si il inlocuieste cu tesus osos nou, insa anormal), rezultand in formarea de os nou in locatii anormale sau resorbtia de tesut osos de unde nu este necesar. Acest proces poate duce la dureri de oase, deformari si fracturi.

Boala Paget afecteaza de obicei oasele pelvisului, ale coloanei vertebrale, craniul, femurul, tibia si humerusul.

Infectia oaselor

Infectia oaselor se numeste osteomielita. Aceasta poate sa apara atunci cand o infectie localizata intr-o alta parte a corpului se raspandeste pana la os prin intermediul fluxului sangvin, sau in cazul in care osul este expus direct la un agent infectios, de exemplu in cazul unei fracturi deschise sau in cazul unei infectii cronice a unei plagi deschise care se extinde la os.

Durerea de os din cadrul osteomielitei este insotita de inflamatie (caldura locala, roseata, tumefiere) si febra.

Osteonecroza (necroza avasculara)

Osteonecroza apare atunci cand aportul de sange al unui os este compromis, rezultand moartea (necroza) tesutului osos si, ulterior, a maduvei osoase. Aceasta boala poate afecta orice os, dar cel mai des apare la capetele oaselor lungi, si anume la nivelul capului femural sau capului humeral.

Durerea de oase din cadrul osteonecrozei este severa si determina in cele din urma imposibilitatea folosirii zonei afectate.