Carje ortopedice, sfaturi pentru o utilizare corecta
Suferim un accident la nivelul unui membru inferior si doctorul recomanda utilizarea carjelor pentru a nu pune presiune pe piciorul afectat. Achizitionam carjele, dar intrebarea care apare e, cum ne descurcam mai departe cu ele?!
Pentru inceput haideti sa vedem ce optiuni avem in alegerea carjelor, dupa care ce reguli sunt recomandate pentru o utilizare corecta in vederea evitarii altei accidentari si a unei recuperari cat mai rapide.
Tipuri de carje ortopedice
Exista doua tipuri de carje ortopedice:
- Carje ortopedide subaxiale - sunt carjele cele mai versatile care pot fi utilizate de pacienti in perioada recuperarii. Acest tip de carja poate fi folosit indiferent de inltimea pacientului sau de numarul de kilograme. Aceste carje se pot regla de la 145 cm la 200 cm lungime si pot fi folosite, la nevoie si cate doua (cate una pentru fiecare membru superior), oferind stabilitate mai mare in timpul deplasarii pacientului. Sunt recomandate a fi folosite de pacientii cu artrita, semiparalizie, dar si pentru pacientii cu afectiuni la nivelul ligamentelor sau al articulatiilor de la genunchi.
- Carje ortopedice de antebrat - sunt mai usoare decat cele subaxiale, greutatea unei singure carje fiind de 0,5 kg; o astfel de carja ortopedica poate sustine pana la 135 kg. Si acestea au inaltime reglabila, gasindu-se in magazinele de tehnica medicala sub diferite dimensiuni cu capacitate de modificare a inaltimii.
Putem opta pentru folosirea unei carje ortopedice sau a doua carje in functie de gravitatea afectiunii. Daca aveti contraindicatie clara de a va sprijini pe piciorul afectat este recomandat sa folositi doua carje.
Pozitionarea corecta a carjelor ortopedice
Daca alegeti sa utilizati o carja ortopedica cu sprijin subaxial pozitionarea corecta se face conform urmatorilor pasi:
- stati in picioare, drepti, iar partea superioara a carjei trebuie sa ajunga la 2-4 cm sub axila si manerul carjei sa fie la nivelul soldului;
- cand aveti carja in pozitia de utilizare, coatele trebuie sa fie putin indoite;
- in timpul utilizarii carjele trebuie sa stea lipite de corp, iar pentru sustinerea greutatii folositi-va de forta membrelor superioare;
- partea superioara a carjei nu trebuie sa exercite presiune asupra zonei axilei.
In cazul carjelor ortopedice de antebrat trebuie sa aveti grija ca incheietura mainii, in timp ce sta pe manerul carjei sa fie la nivelul soldului. Si in cazul acestora cotul trebuie sa fie usor indoit, iar carjele cat mai apropiate de corp pentru o utilizare eficienta a mainilor in scopul sustinerii corpului in timpul deplasarii.
Mersul cu carje ortopedice
In timpul deplasarii aplecati usor corpul inainte si pozitionati carja ortopedica un pas mai in fata, aceasta miscare are ca scop transferul greutatii corpului in sarcina carjei, pacientul urmand sa faca urmatorul pas cu piciorul sanatos; la contactul piciorului sanatos cu suprafata de deplasare se anticipeaza urmatoarea miscare cu carjele, acestea plasandu-se in fata. Este recomandat sa ne concentram atentia asupra suprafetei de deplsare si nu asupra picioarelor.
Daca avem un picior complet imobilizat deplasarea se va face prin ducerea carjelor in fata urmata de o saritura scurta efectuata cu piciorul sanatos.
Daca ne putem sprijini usor si pe membrul afectat se va folosi metoda deplasarii in trei puncte: se duc in fata carjele ortopedice, urmate de piciorul afectat cu sprijin partial si abia apoi urmeaza pasirea cu piciorul sanatos.
Daca folositi carjele ortopedice in vederea scaderii durerii sau pentru sustinerea echilibrului, fara a exista restrictii de pasire, se foloseste stilul de mers in doua puncte: carja dreapta va merge in fata impreuna cu piciorul stang, urmata de carja stanga cu piciorul drept.
Cum ne asezam cand folosim carje ortopedice
Pentru a va aseza in conditiile utilizarii carjelor ortopedice e recomandat sa va apropiati cu spatele de locul pe care vreti sa va asezati, tineti carjele intr-o mana, duceti piciorul afectat spre fata si folositi-va de mana libera pentru a simti suprafata pe care urmeaza sa va asezati si lasati-va usor in jos flexand piciorul sanatos. Puneti carjele la indemana.
Pentru a va ridica deplasati-va spre marginea scaunului/ canapelei, tineti carjele in mana de pe partea piciorului sanatos si ridicati-va pe acesta folosindu-va de sprijinul mainii libere.
Cum coboram sau urcam scarile cu carje ortopedice
La urcare sprijiniti- va greutatea pe carjele ortopedice si puneti piciorul sanatos pe treapta superiaora, urmand ca cel afectat sa fie “tras” dupa cel sanatos, impreuna cu carjele. La coborare se pun carjele pe treapta de jos, se alatura piciorul bolnav, dupa care urmeaza sa aduceti alaturi si piciorul sanatos. Pentru a va fi usor puteti asocial astfel: urcare + picior sanatos; coborare+ picior afectat.
Daca aveti intrebari in legatura cu aceste dispozitive discutati intotdeauna cu medicul sau cu personalul din magazinele de tehnica medicala.