Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce afectiuni se ascund in spatele durerilor de genunchi?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 ianuarie 2021 Ultima actualizare: 16 ianuarie 2021
Articulatia genunchiului este una dintre cele mai mari si mai complexe articulatii ale corpului, ceea ce o face sensibila la diverse afectiuni. Durerea de genunchi este o acuza comuna cu care fiecare dintre noi s-a intalnit cel putin o data in viata. Ea insa poate fi cauzata de mai multe conditii, fiind foarte important sa se puna un diagnostic corect. Localizarea exacta si severitatea durerii variaza in functie de cauza, iar durerea poate fi insotita de umflarea articulatiei, roseata, pocnituri la miscare, sau alte modificari. De exemplu, in cazul unui chist Baker durerea va fi in spatele genunchiului, iar in cazul unei infectii toata articulatia genunchiului va fi umflata si dureroasa.
 

De ce apar durerile de genunchi?

Cauzele durerii de genunchi sunt numeroase, variind de la leziuni acute (entorse, leziuni ligamentare sau de menisc, fracturi) pana la afectiuni cronice (artrita, bursita, tendinita, guta). Suprasolicitarea articulatiei apare de regula la sportivi dar si la persoanele care nu fac antrenament corect, aceasta putand rezulta in inflamatia articulatiei genunchiului, tendinite sau osteoartrite. Obezitatea este de asemenea o cauza din ce in ce mai des intalnita a durerilor de genunchi. Va vom prezenta in continuare cele mai frecvente cauze ale durerilor de genunchi.

Leziunile acute:

  • Leziunile ligamentare - cel mai frecvent ligament afectat este cel incrucisat anterior, iar leziunea poate fi data de oprirea brusca si schimbarea directiei de alergat, sau, mai rar, la ratarea unei trepte cand se coboara scarile. Apare mai ales la sportivi amatori sau profesionisti si se asociaza frecvent cu afectarea meniscului sau cartilajului articular, insa, odata cu inaintarea in varsta, rezistenta ligamentului incrucisat anterior scade, rupturile putand sa apara mai usor.
  • Leziunile meniscului - meniscul este o structura fibro-cartilaginoasa cu rol de absorbtie a socurilor la nivelul genunchiului. Leziunile se produc mai ales la sportivi, prin oprirea brusca/rasucirea brusca a genunchiului sau torsiune (flexarea partiala a genunchiului cu talpa fixata pe sol). Initial, durerea poate sa nu fie atat de intensa, dar dupa cateva zile apare inflamatia articulatiei genunchiului.
  • Entorsa genunchiului - in cazul acesteia, durerea este violenta si insotita de umflarea articulatiei, putand fi complicata de afectarea ligamentara si, mai rar, fractura. Necesita interventie medicala imediata.
  • Fractura rotulei - apare mai frecvent dupa un traumatism direct (caderea pe genunchi sau in cazul accidentelor de masina), fiind foarte dureroasa, si, de obicei, evidenta.

Leziunile cronice:

  • Osteoartrita - este cea mai des intalnita forma de artrita a genunchiului si apare cel mai frecvent la cei peste 50 de ani. Este de tip degenerativ, cartilajul articulatiei degradandu-se treptat pe masura ce inaintam in varsta. Durerea se agraveaza in timp, aceasta forma de artrita dezvoltandu-se lent.
  • Artrita reumatoida - este o boala autoimuna ce afecteaza mai multe articulatii, inclusiv pe cea a genunchiului, este bilaterala si poate distruge in final articulatia.
  • Bursita - bursa este un saculet plin cu lichid din zona articulatiei genunchiului. Inflamatia bursei cauzeaza dureri si umflaturi deasupra rotulei, iar aceasta portiune va fi calda la atingere.
  • Tendinita - este una dintre cele mai comune cauze de durere de genunchi, si apare de obicei dupa miscari bruste de rasucire sau rotatie a articulatiei. Apare mai frecvent la sportivi, dar si la persoanele in varsta datorita slabirii tendoanelor.
  • Guta - este o forma de artrita care se caracterizeaza prin atacuri recurente cu implicarea articulatiilor (inclusiv cea a genunchiului). Cauza principala este hiperuricemia (valori crescute ale acidului uric in sange), fiind o afectiune mai frecvent intalnita la barbati, cu debut dupa o perioada lunga de timp in care cristalele de acid uric s-au depus la nivelul articulatiilor, cauzand durere, edem si sensibilitate crescuta. Afecteaza in special articulatia degetului mare de la picior, dar poate afecta si genunchiul.
  • Artroza genunchiului (Gonartroza) - este o boala frecvent intalnita de obicei la cei peste 60 de ani, in care cartilajul este uzat progresiv, determinand aparitia durerii si agravarea ei in timp.

Cand trebuie sa ne adresam unui medic specialist?

Daca durerea nu trece dupa odihna sau dupa cateva zile, daca durerea este severa sau genunchiul este deformat, umflat, cald, sau rosu, sau daca nu va puteti sprijini pe genunchiul afectat sau va este imposibil sa mergeti.