Osteoporoza la copii

Osteoporoza la copii sau osteoporoza juvenila este o afectiune caracterizata prin scaderea concentratiei de minerale din oase, ceea ce duce la scaderea densitatii osoase si cresterea riscului  de fracturi.

La copii, osteoporoza este destul de rar intalnita, iar aparitia acesteia este cauzata cel mai frecvent de anumite medicamente sau de stilul de viata, diete deficitare cat si lipsa miscarii.

Simptome osteoporoza la copii

Simptomele apar atunci cand boala este deja avansata iar principalele simptome resimtite de copiii cu aceata afectiune sunt : durerea de spate, de solduri sau picioare, schiopatare persistenta, tasarea corpurilor vertebrale si scaderea in inaltine. Totodata, se produc deformari ale coloanei vertebrale.

Osteoporoza juvenila este o problema semnificativa deoarece apare pe parcursul primilor ani de dezvoltare osoasa a copilului.

Cauze osteoporoza la copii

De cele mai multe ori la baza aparitiei osteoporozei la copii exista cateva cauze : anumite afectiuni precum artrita juvenila, diabetul zaharat, hipertiroidismul, boala renala cronica, etc.

O alta cauza o reprezinta medicatia, cum ar fi medicamentele folosite in tratarea cancerului, corticosteizi, anticonvulsivante deoarece acestea afecteaza echilibrul metabolic al organismului dar la fel de important este si stilul de viata. Tulburarile de alimentatie duc la perturbari ale ciclului menstrual care cauzeaza tulburari ale metabolismului calciului producandu-se osteoporoza. Alte cauze : fumatul, consumul de alcool.

Tratament osteoporoza la copii

In tratarea aceste afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist iar in functie de cauza, tratamentul poate include : schimbarea medicatiei, adoptarea unui program de exercitii recomandat de un fiziokinetoterapeut, adoptarea unei diete cu un aport crescut de calciu, administrarea corcta a suplimentelor pe baza de calciu si vitamina D.