Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Folosirea ortezelor in activitatile sportive, ca masura profilactica, pentru prevenirea leziunilor si sustinerea articulatiilor

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 7 septembrie 2018
Ortezele sunt niste dispozitive ortopedice cu aplicare externa care au drept rol sustinerea si protejarea diverselor articulatii. Exista o varietate de astfel de dispozitive pentru fiecare articulatie in parte, distingandu-se variante atat elastice, cat si rigide.

Cand se recomanda purtarea unei orteze

Pentru a putea beneficia de suportul corect este bine ca tipul de orteza sa fie recomandat de catre medicul specialist in functie de afectiunea existenta, de tipul de activitate efectuat si de articulatia care necesita protectie. Chiar daca nu aveti neaparat o problema de sanatate se pot purta orteze, insa tot medicul este cel care decide tipul de dispozitiv necesar. Afectiunile reumatologice, suprasolicitarile anumitor articulatii, recuperarea dupa interventii chirurgicale, afectiunile inflamatorii articulare si imobilizarea post fractura sunt doar cateva exemple de situatii in care se recomanda folosirea ortezei. Este extrem de importanta alegerea corecta a unei orteze, acest procedeu necesitand o buna cunoastere a anatomiei si  biomecanicii fiecarei articulatii. Alte aspecte esentiale in alegerea ortezei potrivite sunt materialul din care acestea sunt facute si probarea ortezei pentru a decide daca este confortabila si daca masura este cea corecta.

La ce ajuta orteza

Fiind un dispozitiv extern, orteza ajuta la imobilizarea, stabilizarea si sustinerea articulatiilor. Pentru cei care vor sa poarte astfel de dispozitive pentru a preveni diverse probleme articulare, se pot utiliza orteze care permit mobilizarea articulatiilor astfel incat activitatea sportiva sa se poata efectua in continuare. De cele mai multe ori in astfel de situatii medicii recomanda ortezele elastice care nu interfereaza cu practicarea sportului. In acest fel articulatiile si ligamentele vor fi protejate, prevenindu-se diferitele leziuni la acest nivel in timpul miscarii.

Orteza ca mijloc profilactic

Dupa cum am amintit mai sus, purtarea unei orteze se poate face fara sa existe o afectiune in prealabil. Foarte multi sportivi de performanta utilizeaza orteze elastice pentru a sustine diverse articulatii cu scopul de a nu le suprasolicita in timpul efortului fizic depus. Nu trebuie inteles din acest lucru ca daca aveti o durere articulara puteti sa rezolvati problema numai cu ajutorul ortezei. In acest context va recomandam o vizita la medic pentru a decide impreuna daca exista o problema si daca e suficienta purtarea unei orteze pentru a rezolva problema. Coatele, genunchii, glezna si incheietura mainii sunt zone pentru care sunt create orteze elastice cu rolul de a proteja articulatia, lasand-o mobila in acelasi timp. Alegerea ortezei potrivite (marimea corecta) este esentiala in procesul de protectie articulara. In cazul in care o orteza este prea mare sau prea mica articulatia poate sa sufere si scopul folosirii acestui dispozitiv nu este atins.