Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Primii 10 km sunt cei mai grei

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 18 iunie 2018 Ultima actualizare: 6 septembrie 2018
Participarea la un maraton nu este un lucru usor. Daca ati mai participat la astfel de activitati sau dimpotriva, sunteti la inceput, trebuie sa aveti in minte o serie de reguli de baza care va vor pregati pentru o astfel de competitie. Motivatia este aliatul numarul 1 al celor care vor sa termine un maraton. Chiar si asa, pe langa aceasta, un program riguros de antrenament, o alimentaie corecta si o hidratare adevcata pot sa ajute suplimentar pe oricine  doreste sa termine un maraton.

Verificarea starii de sanatate

Sfatul nostru inainte de a incepe un antrenament pentru terminarea unui maraton este de a va asigura ca sunteti sanatosi. In acest sens, va recomandam o vizita la medicul curant pentru un control. In cazul in care aveti probleme articulare, va recomandam sa cereti avizul medicului inainte de a va apuca de antrenamente deoarece efortul fizic sustinut poate sa va agraveze problema de fond.

Echipamentul sportiv

Desi poate sa para banala aceasta problema, este esential sa aveti un echipament sportiv de calitate daca doriti sa faceti performanta. Uneori, astfel de detalii conteaza mai mult decat va dati seama. Daca aveti dificultati in a alege echipamentul sportiv cel mai bun, puteti cere sfatul persoanelor avizate care va supravegheaza antrenamentul. Testati echipamentul sportiv si mai ales incaltamintea in timpul antrenamentului pentru a va asigura ca in ziua concursului nu veti avea probleme. Este indicat ca echipamentul sa fie din polipropilena, acest material previne transpiratia excesiva.

Incalzirea

Orice efort fizic brusc poate sa afecteze in sens negativ articulatiile si musculatura. In acest sens, este recomandat un program de incalzire inainte de orice antrenament. Se vor evita astfel durerile si intinderile musculare. De asemenea, daca efortul fizic incepe gradual, veti resimti mai usor cresterea frecventei cardiace si senzatia de sufocare pe care o poate declansa un efort fizic inceput brusc.

Pregatirea psihologica

Terminarea unui maraton este pentru multi o piatra de hotar din punct de vedere psihologic. Gandul care ii face pe multi sa renunte este: daca nu termin competitia? De asemenea, posibilitatea de a termina printre ultimii este o alta grija a celor care vor sa participe la un maraton. Niciunul din aceste ganduri nu este important. Simpla participare si efortul depus sunt suficiente pentru a va considera castigatori. Este bine ca un maraton sa fie luat pe bucati, cu pasi mici, pentru a putea avea un control psihologic asupra acestei activitati. Din aproape in aproape se va putea ajunge la realizarea visului de a termina un maraton si de a iesi printre primii, daca nu chiar primul la linia de sosire.

Alimentatia si hidratarea

Un alt aspect esential in pregatirea pentru maraton o reprezinta alimentatia. Se recomanda evitarea consumului de alimente procesate si incorporarea fructelor, legumelor si a surselor de proteine de origine animala. Astfel, carnea slaba, produsele lactate si cerealele nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica. Si, nu in ultimul rand, nu uitati de hidratare  (minim 2.5 litri apa/zi) si evitati bauturile dulci, alcoolul (mai ales tariile) si excesul de cafea.