Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tratamentul varicelor prin terapia compresiva

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 13 martie 2018 Ultima actualizare: 24 mai 2019

Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetDaca valvele de la nivelul venelor sunt incompetente, sau, altfel spus, nu se mai inchid bine, apare un reflux in sensul invers circulatiei normale sangvine cu aparitia dilatatiilor varicoase. Lasand la o parte aspectul extrem de neplacut al varicelor, trebuie mentionat ca persoanele care prezinta aceasta problema pot asocial durere, inflamatie locala, aparitia ceratiilor, edeme gambiere, sangerari si chiar aparitia tromboflebitei.

Diagnosticul varicelor

De regula, diagnosticul este destul de clar o data cu examinarea membrului afectat. Pentru cuantificarea gradului de severitate si stabilirea celei mai bune conduite de tratament trebuie sa se faca o ecografie Doppler vasculara de catre un medic specializat. Aceasta investigatie poate sa dea detalii cu privire la circulatia sangelui, atat in vene cat si la nivel arterial. In cazurile dificile este bine sa se ceara avizul unui chirurg vascular. Daca diagnosticul a fost confirmat, terapia compresiva poate sa fie recomandata, prin aceasta intelegand purtarea de ciorapi compresivi. Cu ajutorul acestora se doreste imbunatatirea vascularizatiei locale, cu ameliorarea simptomelor si prevenirea progresiei  acestei afectiuni.

Terapia compresiva

Recomandarea ciorapilor de compresie are drept scop ameliorarea simptomelor neplacute de care aminteam anterior. Indicatiile acestora sunt aparitia venelor varicoase si insuficienta venoasa cronica. Acest tip de ciorap exista in farmacii sub diverse forme. Este bine sa va consultati totusi cu un medic inainte de a va cumpara acesti ciorapi, deoarece in alegerea corecta sta si efectul benefic al acestora. Astfel, daca va alegeti o marime care nu este cea potrivita, exista sanse fie sa nu ajute, fie chiar sa va agraveze simptomatologia (daca ciorapul este prea stramt). De asemenea, trebuie sa stiti inainte de a cumpara acest produs ca exista mai multe tipuri in functie de gradul de compresie. Se poate incepe cu o compresie usoara  (intre 16-20mmHg) si se poate ajunge la clasa III, care presupune o compresie intre 40-50mmHg.  Tinand cont de toate aceste lucruri, medical curant este cel care va prescrie lungimea si gradul de compresie pe care trebuie sa il aiba acesti ciorapi.

Contraindicatii si precautii

Specialistii in domeniu atrag atentia asupra faptului ca aceasta terapie compresiva nu este recomandata celor care prezinta afectiuni ale circulatiei arteriale. Astfel, din lista de afectiuni in cazul carora nu se recomanda purtarea ciorapilor de compresie se numara: edemele picioarelor, edemul pulmonar de etiologie cardiaca si boala arteriala periferica ocluziva. Mai mult decat atat, pacientii cardiaci necesita acordul medicului cardiolog inainte de a incepe o astfel de terapie de compresie in cazul in care prezinta boala varicoasa.