Cand sa folosesti produse tehnico-medicale si cand sa mergi la specialist
Sanatatea a fost intotdeauna o prioritate sau cel putin asa ar fi normal sa fie. Odata cu cresterea accesului la informatie si cu dezvoltarea tehnologiei, tot mai multi dintre noi ne orientam catre solutii de auto-monitorizare si cautam produse care ne pot ajuta sa facem acest lucru acasa. Scopul majoritatii este de a preveni sau de a creste eficienta gestionarii anumitor afectiuni sau conditii medicale prin intermediul produselor tehnico- medicale.
Ce sunt produsele tehnico- medicale
Produsele tehnico- medicale sunt dispozitive sau echipamente medicale create pentru monitorizarea starii de sanatate, pentru tratament sau pentru etapa de recuperare. Acestea sunt create pentru a fi usor de folosit, intuitiv, fara supravegherea unui cadru medical.
Cele mai cunoscute si utilizate produse tehnico- medicale la domiciliu sunt:
- Tensiometrul - pentru monitorizarea tensiunii arteriale;
- Aparat de aerosoli sau nebulizator- pentru tratarea afectiunilor respiratorii;
- Pulsoximetrul - pentru masurarea saturatiei oxigenului in sange;
- Glucometru - pentru masurarea nivelului glicemiei;
- Orteze si bandaje medicale - pentru afectiunile articulare/ musculare sau pentru perioadele de recuperare post-traumatice;
- Aparate de electrostimulare - pentru fizioterapie si recuperare musculara.
Cand se pot folosi produsele tehnico-medicale la domiciliu
Utilizarea la domiciliu a produselor tehnico-medicale este recomandata pentru monitorizarea regulata a starii de sanatatea sau pentru tratamentele afectiunilor usoare, diagnosticate in prealabil de medic. Situatiile frecvent intalnite in care se utilizeaza produse tehnico- medicale acasa sunt:
- Simptome usoare care se manifesta ocazional precum dureri musculare usoare sau entorse minore - se folosesc orteze, bandaje elastice sau aparate de electrostimulare;
- Preventie si intretinere- in acest scop se folosesc centurile lombare, aparatele de masaj. Se vizeaza in special durerile de spate ce se pot declansa ca urmare a vietii sedentare;
- Monitorizare periodica- in bolile cronice (hipertensiune, diabet) se folosesc tensiometrele, glucometrele, acestea fiind esentiale pentru trusa medicala a pacientului;
- Recomandare post- consult medical- daca ai fost la medic cu probleme respiratorii acesta poate recomanda utilizarea nebulizatoarelor sau a pulsoximetrelor, atat pentru adulti, cat si pentru copii.
Beneficiile si riscurile folosirii produselor tehnico- medicale acasa
Folosirea la domiciliu a produselor tehnico- medicale vine cu beneficii pentru pacient:
- Autonomie;
- Monitorizare rapida si constanta;
- Economie de timp si de bani- nu implica deplasari la spital/ cabinet;
- Confort crescut - tratamentul sau monitorizarea se fac intr-un mediu familiar.
Tehnologia ofera avantaje cu certitudine, dar trebuie sa fim constienti ca produsele tehnico- medicale nu inlocuiesc consultatia medicala si expertiza specialistului. Interpretarea gresita a rezultatelor sau utilizarea incorecta a dispozitivelor medicale poate duce la aparitia complicatiilor.
Printre riscuri se numara:
- Diagnosticarea gresita - acest lucru poate duce la o alarmare inutila sau la neglijarea unei probleme reale;
- Automedicatie neadecvata - poate duce la agravarea simptomelor;
- Intarzierea in identificarea problemei medicale reale.
Cand e obligatorie vizita la specialist
Nici cele mai performante aparate nu inlocuiesc expertiza medicala, iar in cazurile urmatoare consultarea unui medic este obligatorie:
- Simptomele persista sau se agraveaza si aici vom puncta durerile cronice, febra prelungita, ameteli, dificultate in respiratie.
- Dispozitivul de masurare (tensiune, glicemie, saturatie, etc.) arata valori anormale constant- in aceasta situatie apelati la medic pentru o evaluare corecta a starii de sanatate.
- Ai simptome noi pe care nu le-ai mai experimentat- orice simptom nou, neobisnuit trebuie investigat de medic.
- Conditiile medicale complexe date de afectiuni cronice sau date de tratamentele oncologice trebuie monitorizate indeaproape de echipa medicala.
Cum se aleg produsele tehnico-medicale potrivite
Pe piata farmaceutica exista multiple produse tehnico- medicale ceea ce face ca alegerea produsului potrivit sa fie mai dificila. De aceea vom sublinia pasii esentiali in alegerea produsului potrivit:
- Consultarea unui medic sau farmacist in vederea unor recomandari personalizate. Medicul sau farmacistul pot recomanda dispozitivul potrivit nevoilor specifice pacientului;
- Alegerea produselor certificate CE, respectiv produse care respecta normele europene de calitate. Produsele conforme au marcajul CE (Conformité Européenne). Produsele nemarcate pot fi fabricate din materiale neconforme si pot efectua masuratorile incorect;
- Verificarea instructiunilor de utilizare in vederea folosirii corecte a produsului. Chiar daca un produs pare intuitiv este recomandata citirea instructiunilor pentru a evita folosirea incorecta. De exemplu in cazul tensiometrelor este foarte importanta pozitionarea mansetei sau a bratarii pe brat;
- Inregistrarea istoricului rezultatelor pentru a oferi medicului inregistrari pe o perioada mai lunga de timp pentru a observa evolutia simptomelor sau a valorilor- de exemplu variatiile glicemiei sau tensiunii. Astfel medicul va putea sa isi formeze o imagine mai clara asupra starii de sanatate a pacientului sau poate identifica factorii declansatori ai anumitor procese.
Alte recomandari:
- Verificare politica de retur si garantie- este de interes pentru situatia in care produsul nu corespunde asteptarilor sau este defect;
- Compararea specificatiilor si recenziilor;
- Informare despre cat de facila este achizitionarea consumabilelor.
Alegerea unui produs tehnico-medical trebuie facuta dupa o documentare atenta in prealabil si nu in graba, deoarece un dispozitiv ales conform nevoilor reale ale pacientului poate contribui semnificativ la starea de bine a acestuia.