Boala serului este un sindrom care intra in categoria reactiilor alergice de tip III, mai exact aceasta boala este denumirea simptomelor aparute in urma raspunsului imun intarziat in ceea ce priveste anumite tipuri de medicamente administrare in intepaturi sau muscaturi de insecte si serpi.
Cel mai adesea, boala apare in 7-10 zile de la administrarea penicilinei, iar in cazul expunerii pentru a doua oara la medicament, reactia bolii tinde sa fie mai severa si sa apara in decursul a 1-4 zile de la administrare.
Simptome boala serului
Febra, starea de rau si cefaleea sunt primele simptome care apar, dupa care isi fac aparitia petele rosii, durerea la nivelul articulatiilor, greata, starea de voma cat si durerile abdominale. Totodata, pot aparea si probleme respiratorii precum dispneea si cianoza.
Cauze boala serului
Principala cauza a aparitiei bolii serului este administrarea de proteine straine in organism, proteine precum penicilina sau alte proteine serice, manifestarile clinice aparand in general la 7-10 zile dupa administrare sau mai repede atunci cand expunerea este repetata.
Este important de stiut ca boala poate fi cauzata si de alte tipuri de medicamente, precum cele nonproteice care includ antibioticele betalactamice, allupurinolul, etc.
Tratament boala serului
Tratamentul acestei afectiuni se efectueaza in ambulator, pacientii neavand nevoie de spitalizare in majoritatea cazurilor. De asemenea, se va administra medicatie din clasa antihistaminicelor orale si a corticosteroizilor, care ar trebui sa aiba rezultate favorabile in decursul a 2 sptamani de la administrare. Suplimentele alimentare precum vitamina C, inositolul, turmericul si ginsengul ajuta si ele in reducerea reactiilor alergiilor.
Este foarte important ca pacientul sa se adreseze medicului odata cu aparitia primelor simptome.