Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce pericole ne pasc la strand, piscina - de la otita la diverse tipuri de leziuni

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 23 octombrie 2018
In aceasta perioada, medicii specialisti ne aduc aminte ca piscinele si strandurile la care mergem trebuie sa fie dezinfectate si curate. Daca nu tinem seama de aceasta recomandare, exista pericolul de a ne imbolnavi. De asemenea, avertizarile medicilor se refera si la bazinele prea aglomerate si unde apa ajunge sa fie supraincalzita, mediu in care bacteriile si virusurile se inmultesc si pot sa provoace afectiuni cutanate, infectii ale ochilor, cailor respiratorii, nasului sau urechilor. Pentru a evita imbolnavirile de orice fel, ideal ar fi sa nu inghititi apa din bazinul respectiv, sa nu lasati apa sa va intre in ochi sau in urechi, sa spalati ochii cu apa rece si sapun dupa baie, sa folositi numai slapii dumneavoastra pentru a nu avea probleme din cauza dermatozelor infectioase pe care le-ati putea contacta. In cazul urechilor, pentru a preveni posibilele inflamatii, folositi dopuri de urechi.

Otita externa sau „de piscina”

Otita externa, denumita popular si otita „de piscina”, poate fi cauzata de ciupercile din stranduri. Este esential sa va stergeti urechile dupa ce inotati. Acest tip de otita se declanseaza la cateva zile dupa contactul cu apa si poate sa apara chiar daca nu ati fost la piscina, fiind suficient ca apa de la dus sa ramana in ureche un timp. Motivul este acela ca mediul umed favorizeaza dezvoltarea ciupercilor (a micozei), in special a ciupercii microscopice (candida albicans). Inflamatia canalului auditiv si a timpanului (otomicoza) poate fi cauzata si de folosirea betisoarelor de urechi, avand in vedere ca acestea nu sunt sterile.

Chiar si clorul din piscina poate irita pielea

Clorinarea apei asigura, in conditii normale, o antisepsie suficienta pentru ca majoritatea bacteriilor patogene pentru om sa fie distruse. Unele specii de bacterii sau fungi supravietuiesc insa, timp intelungat (de la ore pana la zile), chiar si in conditii extreme. Cunoasterea lor si a modului de transmitere este foarte importanta pentru a preveni ca ele sa ajunga in apa. Orice piscina publica, in aer liber sau acoperita, pastreaza pentru o vreme microbii persoanelor care au fost in apa. Pot fi tranmisi si alti virusi, bacterii sau paraziti care supravietuiesc in apa suficient pentru a ajunge sa infecteze pe cineva. Chiar si clorul din piscina poate irita pielea persoanelor sensibile, ducand la aparitia unei eczeme de contact si mancarimi. In cazul persoanelor cu sistem imunitar deficitar, bacteriile intalnite in apa pot genera aparitia furunculelor. Persoanelor cu leziuni la nivelul pielii (inclusiv cele cauzate de epilare) sunt predispuse infectiilor, microbii patrunzand mult mai usor prin zgarieturi.

Apa din piscine este de 2,4 ori mai periculoasa decat cea de la robinet

Conjunctivita, e.coli, hepatita A, diverse infectii gastrointestinale, candidoza, toate acestea ar trebui sa va faca sa preveniti pericolul si sa va protejati. Ca o completare, este interesant de stiut ca cercetatori de la Universitatea Carolina de Sud au prelevat probe din 28 de bazine private si publice. Au comparat esantioanele de dinainte de utilizare cu cele de dupa folosire, in perioada normala, dar si de mare afluenta. Dupa analizarea rezultatelor au fost identificate mai mult de 100 de subproduse de dezinfectie, provenite din amestecul de transpiratie, clor si urina. Concluzia a fost ca apa din piscine este de 2,4 ori mai periculoasa decat cea de la robinet, in timp ce apa din jacuzzi prezenta un risc de 4,1 ori mai mare.