Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

De ce trosnesc genunchii? Cauze si remedii

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 iunie 2022 Ultima actualizare: 16 iunie 2022

Articulatia genunchiului este una dintre cele mai mari si mai complexe articulatii ale corpului omenesc. Aceasta este o articulatie sinoviala care este formata din articulatia tibio-femurala si articulatia patelo-femurala, si permite efectuarea unei game largi de miscari, fiind esentiala pentru miscarea bipeda.

Functia si stabilitatea genunchiului depind de muschi, oase, ligamente, cartilaj, tesut sinovial, lichid sinovial si alte tesuturi conjunctive. Cele patru ligamente stabilizatoare ale genunchiului sunt: incrucisat anterior, incrucisat posterior, colateral medial si colateral lateral. Meniscurile mediale si laterale sunt doua structuri cartilaginoase care au rolul de amortizare a miscarilor si de stabilizare. In plus, articulatia genunchiului contine mai multe burse (saci mici care contin lichid sinovial), care servesc la reducerea frecarii dintre structurile genunchiului.

Avand in vedere aceasta complexitate, ne putem da seama de ce genunchiul este vulnerabil la o serie de leziuni: entorse, luxatii, rupturi sau intinderi de ligamente, fracturi, precum si leziuni degenerative, infectii sau inflamatii.

De ce trosnesc genunchii? 5 cauze posibile

Cei mai multi dintre noi au auzit macar o data un trosnet sau un pocnet la genunchi. Denumirea medicala a acestui sunet este „crepitatie” sau „crepitus”, si aparitia sa ocazionala este considerata normala. Insa in cazul in care va confruntati adesea cu trosnete la genunchi, in special daca sunt insotite de durere, va sfatuim sa consultati un medic.

In continuare va vom prezenta cinci posibile cauze pentru trosnetele genunchilor.

Gonartroza

Gonartroza este o boala degenerativa a articulatiei genunchiului caracterizata printr-o pierdere progresiva si ireversibila a cartilajului articular. In timp, gonartroza afecteaza si oasele, ligamentele si tesuturile sinoviale, iar simptomele ei cuprind:

  • Durere
  • Rigiditate
  • Inflamatia articulatiei
  • Trosnete la miscare

Aceasta afectiune apare in principal la persoanele cu varsta peste 50 de ani, dar exista cazuri si la tineri, mai ales daca acestia au avut o leziune anterioara la nivelul genunchiului, de exemplu o leziune de menisc sau de ligamente. Alti factori de risc pentru gonartroza sunt:

  • Sedentarismul
  • Obezitatea
  • Factorii genetici
  • Purtatul pantofilor cu toc

Sindromul patelofemural

Sindromul patelofemural, sau „genunchiul alergatorului”, se manifesta prin durere localizata in fata sau deasupra genunchiului, in jurul rotulei, care poate sa fie insotita de un trosnet. Dupa cum ii spune si numele, aceasta afectiune este intalnita la alergatori, dar si la persoanele care practica alte sporturi precum ciclismul, schiul, volei sau baschet. De fapt, sporturile care presupun efectuarea constanta de miscari de pivotare a articulatiei genunchiului predispun la sindromul patelofemural.

Ruptura de menisc

Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale genunchiului. Ea se manifesta prin durere la rasucirea genunchiului, dificultate la incercarea de a indrepta genunchiul, „blocarea” articulatiei si un posibil trosnet la mobilizare.

Ca si sindromul patelofemural, ruptura de menisc apare in special la sportivii care efectueaza des miscari de pivotare sau rasucire.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida este o boala autoimuna in cadrul careia pot fi afectati si genunchii. Simptomele cuprind:

  • Rigiditatea articulatiilor
  • Durere si inflamatie
  • Zgomote (trosnete, scartait, pocnit) la mobilizarea genunchilor

Bursita genunchiului

Bursita reprezinta inflamatia unui sac plin cu lichid sinovial (bursa), care poate aparea in urma suprasolicitarii, unei lovituri directe asupra genunchiului sau in urma mini-traumelor frecvente, cum ar fi statul in genunchi in mod repetat pe o suprafata dura. Bursita poate sa provoace durere, umflarea articulatiei si trosnete ale genunchiului.

Remedii pentru genunchii care trosnesc

Trosnetele la genunchi nu necesita intotdeauna tratament, dar daca ati fost diagnosticat cu o boala care provoaca crepitatiile, medicul va va prescrie tratament tintit pentru acea boala.

Totusi, va expunem cateva sfaturi care au menirea de a proteja genunchii:

  • Evitati pantofii incomozi, in special cei cu toc.
  • Daca obisnuiti sa faceti miscare, va sfatuim sa va incalziti inainte si sa nu suprasolicitati genunchii.
  • Adoptati un stil de viata sanatos si o alimentatie echilbrata.
  • Incercati sa mentineti o greutate cat mai apropiata de normal.
  • Evitati sedentarismul. Miscarea si exercitiile fizice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii articulatiilor si masei musculare.

Exercitii pentru genunchii care trosnesc

Atunci cand muschii din jurul genunchiului sunt mai puternici, ei sunt capabili sa dea o mai mare stabilitate articulatiei. In plus, o articulatie stabila va fi mai putin susceptibila la uzura si traumatisme. Asadar, in continuare va vom prezenta cateva exercitii pentru genunchii care trosnesc.

Genuflexiunile

Stati in picioare si apoi lasati-va usor in jos, mentinand in acelasi timp spatele drept si calcaiele pe podea. Ridicati-va lent si repetati. Ar trebui facute pentru inceput 20 de genuflexiuni, de doua ori pe zi.

Fandarile

Stati in picioare, cu mainile in solduri si spatele drept. Faceti un pas in fata cu un picior, asa incat genunchiul sa fie plasat un pic mai in fata decat glezna. Reveniti la pozitia de pornire si efectuati fandarea cu celalalt picior. Pentru inceput faceti 10 exercitii cu fiecare picior.

Genuflexiunile pe perete

Acest exercitiu are un grad mai mare de dificultate. Stati cu spatele lipit de un perete si picioarele usor departate. Indoiti lent genunchii, mentinand spatele pe perete. Mentineti pozitia timp de cateva secunde. Efectuati pentru inceput 10 exercitii.