Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Consecintele bolilor de picioare asupra organismului

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 9 octombrie 2018 Ultima actualizare: 18 iunie 2021
Afectiunile care pornesc de la nivelul membrelor inferioare pot fi extrem de suparatoare. Mai mult decat durerile, edemul si leziunile ce apar la nivelul picioarelor pot sa ascunda probleme de sanatate mai mult sau mai putin severe. Fie ca este vorba despre o simpla jena, fie ca va confruntati de mult timp cu astfel de acuze este important sa luati in seama orice semnal si sa va adresati unui medic pentru a elucida cauza exacta a problemei. In prezentul articol vom enumera cele mai frecvente afectiuni ale picioarelor si consecintele acestora asupra organismului.

Diabetul zaharat si consecintele asupra piciorelor

Diabetul zaharat este o afectiune cronica, a carei incidenta este in continua crestere. In timp, controlul glicemic slab poate duce la afectarea vaselor de sange (atat a celor de calibru mare, cat si a capilarelor). In plus. o alta problema cu care se confrunta pacientii diabetici este afectarea nervilor sau neuropatia diabetica. Astfel. pacientul diabetic se poate plange de senzatie de oboseala la nivelul picioarelor, durere, senzatie de arsura si amorteli. Un alt semn important care merita retinut este absenta pulsului la nivelul arterelor cu localizare pe fata dorsala a piciorului. Consecintele acestei boli cronice sunt aparitia de leziuni care se pot infecta si care sunt extrem de greu de tratat. Toti pacientii diabetici trebuie sa fie informati cu privire la posibilitatea aparitiei acestor probleme. Mai mult decat atat, controlul glicemic, igiena impecabila a piciorului si controlul periodic la medicul curant trebuie sa constituie reguli de baza pentru a preintampina aparitia acestor probleme de sanatate.

Bolile reumatismale

Inflamatia insotita de durere si deformarea oaselor piciorului sunt doar cateva din semnele bolilor reumatismale. Cauzele acestor afectiuni sunt numeroase. Astfel, bolile inflamatorii sunt o posibila cauza a aparitiei acestor acuze neplacute. De asemenea, procesul degenerativ este o alta explicatie pentru aparitia deformarilor osoase si a afectarii cartilajelor si a articulatiilor piciorului. De regula afectiunile degenerative apar la varste inaintate, insa exista si persoane tinere care pot sa se confrunte cu accelerarea acestor procese si implicit cu aparitia durerii si deformarii piciorului. Fondul genetic poate fi si el responsabil pentru aparitia bolilor degenerative la varste mai tinere. Daca va confruntati cu durere, umflarea piciorului sau aparitia rosetii la acest nivel, care persista si nu cedeaza in timp este bine sa mergeti cat mai repede la medic pentru o evaluare completa si tratament tintit.

Guta

Guta este o afectiune datorata nivelului crescut de aciduric din sange care se depune sub forma de cristale la nivelul articulatiilor. Aceasta boala se manifesta prin durere, edem si cresterea temperaturii de regula cu localizare la nivelul articulatiei degetului mare de la picior. In mod frecvent durerea este nocturna si extrem de violenta cu limitarea miscarii la nivelul articulatiei afectate. Tabloul clinic al acestei boli poate sa varieze de la episoade foarte suparatoare pana la perioade de acalmie. Tratamentul acesteia presupune medicatie simptomatica (pentru calmarea durerii) cat si terapia cauzei.